GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Unajmljivanje stana u Zagrebu postalo nemoguća misija

Unajmljivanje stana u Zagrebu postalo nemoguća misija
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2018 / 08:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Unajmljivanje stana u Zagrebu postala je nemoguća misija za sve one koji se odlučuju živjeti samostalno kao podstanari ili žele promijeniti podstanarski stan u kojem već žive.

Cijene najma stanova u pojedinim zagrebačkim kvartovima su vrlo visoke. U malo kvadrata koji se nude u najam, podstanari u velikom broju slučajeva u iznajmljenom stanu dobivaju namještaj star i nekoliko desetljeća, piše Dnevnik.hr.

Osim toga, za ulazak podstanara u njihov stan, vlasnici traže plaćanje unaprijed: stanarine za prvi mjesec stanovanja, polog u iznosu jedne stanarine, a mnogi uz to traže i stanarinu za posljednji mjesec stanovanja, bez obzira na planiranu dužinu boravka podstanara u stanu.

Novi trend iznajmljivanja stanova u dnevnom i turističkom najmu koji je posljednjih godina preplavio širi centar Zagreba, dodatno je smanjio ponudu stanova za dugoročni najam.

"Obišli smo i pogledali nekoliko stanova. Cijene stanova u Zagrebu su previsoke. Za garsonijeru od 25 kvadrata neki traže i po 300 eura. A u garsonijeri je namještaj koji odavno nije u funkciji, u kuhinji nema osnovnih elemenata, a kupaona je zaštopana i gotovo obavezno je treba ribati nakon višegodišnjeg razdoblja u kojem nije očišćena. Htio sam tražiti stan preko agencije, ali one su preskupe, većina ih uzima iznos jedne mjesečne stanarine", rekao je jedan od sugovornika za Dnevnik.hr.

"Stanova nema, cijene su visoke. Svi traže mlade djevojke bez partnera, djece i kućnih ljubimaca. Dugo sam tražila stan. Našla sam lijepi stančić od 35 kvadrata u zoni tramvaja po cijeni od 300 eura i bila sam presretna. Nakon samo nekoliko dana, vratila sam se s posla i u stanu zatekla vlasnika. Rekao je da mu nešto treba. Dolazio bi redovito u stan kad mene nije bilo. Nisam imala izbora, otišla sam već sljedeći mjesec", kazala je pak jedna od podstanarki u Zagrebu.

U oglasima koji se mogu naći na internet portalima je velik broj stanova koji su opremljeni modernim namještajem i namijenjeni za dnevni najam. Apartman od 50-ak kvadrata u centru Zagreba može dosegnuti cijenu od 50 eura za noć. Kako doznajemo, takvih je stanova sve više.

O tome kakva je situacija s iznajmljivanjem stanova u Zagrebu, posebno u centru grada, pitali smo u nekoliko agencija koje posreduju u iznajmljivanju stanova na području grada.

U jednoj od agencija doznaje se kako je stanova u centru Zagreba jako malo jer se u posljednjih tri, četiri godine pojačao trend apartmanizacije stanova. "Jako puno se stanova pretvorilo u apartmane za dnevni i turistički najam. Zbog toga postoji deficit stanova, pogotovo u užem i širem centru grada. Naša agencija je izgubila više od stotinu stanova u posljednjih pet godina upravo zbog toga", otkrivaju u agenciji.

Dugogodišnji iznajmljivači odlučili su se za promjenu u načinu iznajmljivanja, preuredili su stanove i sada ih iznajmljuju za dnevni i turistički najam. "Potražnja je velika za stanovima na južnom dijelu grada: Trešnjevka jug i sjever, Trnje i uglavnom su traženi kvartovi koji su blizu centra i imaju izgrađenu infrastrukturu. Tražen je i Maksimir, sve oko Vrbana, područja gdje su shopping centri i škole. Istodobno, potražnja stanova u sjevernom dijelu grada je i dalje slaba", doznaje se.

Sve one koji mjesecima bezuspješno traže stan iz agencije savjetuju da i dalje budu uporni, oglase svoju potražnju za stanom i prate portale i novine koje oglašavaju stanove za iznajmljivanje. "Mi smo prije nekoliko dana objavili u centru grada jedan stan kojemu je cijena bila za 100 eura veće od one koja je bila prije pet ili šest godina. Nas je u jednom danu kontaktiralo 28 stranaka što je apsolutno rekordno. Velika je potražnja, a stanova nema. Sve je otišlo na booking i Airbnb."

Dnevni i turistički najam poremetio je iznajmljivanje stanova u centru grada, nedostaju manji stanovi.

Problem je i u kućnim ljubimcima koje vlasnici stanova uglavnom - ne žele. Djeca, pak, nisu toliki problem. "Od deset vlasnika stana, možda će dva reći da ne žele izdati stan ljudima s djecom", zaključuju u agenciji.

Tagovi: unajmljivanje stana u Zagrebu, iznajmljivanje stanova, tržište nekretnina, Zagreb
PROČITAJ I OVO
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
KREDITI
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita, u kojemu stoji da će se zahtjevi za subvencije u novom krugu zaprimati od 29. ožujka ove godine.
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
NOVI ISKORAK
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
ZAGREB - Ikea donekle promijenila svoj fokus i sada se bavi izradom sićušnih kuća.
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
SHOPPING
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
PULA - Istra je mamac za strane poduzetnike i poslovne ljude koji kupuju nekretnine za odmor, a sve ih je više koji se odlučuju i trajno preseliti.
GTC Grupa počela izgradnju novog poslovnog centra na Novom Beogradu
POSLOVNI OBJEKTI
GTC Grupa počela izgradnju novog poslovnog centra na Novom Beogradu
BEOGRAD – GTC Grupa, jedan od vodećih investitora u oblasti komercijalnih nekretnina u centralnoj, istočnoj i južnoj Evropi, počela je radove na izgradnji još jednog vrhunskog poslovnog objekta u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu.
Otvoren prvi natječaj u 2021. za zakup 29 državnih poslovnih prostora
NATJEČAJ
Otvoren prvi natječaj u 2021. za zakup 29 državnih poslovnih prostora
ZAGREB - Tvrtka Državne nekretnine raspisala je prvi ovogodišnji natječaj za zakup 29 državnih poslovnih prostora, od kojih je 11 u Zagrebu, a preostali u 11 ostalih gradova u zemlji, pri čemu se ponude za zakup mogu dostaviti do 26. ožujka, izvijestili su u utorak iz te državne tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE