GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjesto stanova kupci u Zagrebu sve više traže kuće

Umjesto stanova kupci u Zagrebu sve više traže kuće
PROMJENA TRENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2020 / 14:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Zagrebu se sve više traže i kupuju kuće umjesto stanova, najčešće nekretnine na periferiji ili izvan grada, a najtraženiji kvart za kupnju stana Trešnjevka, podaci su oglasnika Crozilla.com koji se odnose na prodaju u listopadu.

Već nekoliko mjeseci prvo mjesto na listi najtraženijih zagrebačkih kvartova za kupnju stanova drži Trešnjevka, a tako je bilo i u listopadu. Na drugoj se poziciji nalazi Maksimir, a slijede Donji grad, Centar, Dubrava i Jarun.

Na zagrebačkom se području i dalje najviše traže stanovi u zoni javnog gradskog prijevoza, posebno tramvaja, a nakon potresa je bitan faktor pri kupnji postala i statika zgrade.

Prosječna tražena cijena kvadrata zagrebačkih stanova u listopadu je na oglasniku Crozilla.com iznosila 2.173 eura. No, raspon oglašavanih cijena izrazito je širok pa osim neuređenih tavana, stanova u roh-bau stanju ili onih kojima je potrebna adaptacija, po cijeni kvadratnog metra nižoj od 1.000 eura, prodaji se i stanovi milijunskih vrijednosti, a pritom je najčešće riječ o velikim, luksuzno uređenim objektima na prestižnim lokacijama čije se oglašavane vrijednosti kvadrata ponekad penju i preko 5.000 eura.

Ipak, potres u Zagrebu unio je nepovjerenje u stare zgrade, posebno u središtu grada, pa brojni kupci sve više traže nekretnine na periferiji ili izvan grada. Centar, koji je nekada bio najtraženiji, sada je pao u drugi plan. Sve se više traže kuće s okućnicom, pa i na rubnim dijelovima grada ili manjim mjestima u okolici, a popularna su postala i zemljišta.

"Promatramo li interes kupaca za nekretninama danas i prije 10 godina, primjećujemo veći interes za kućama nego stanovima“, rekla je vlasnica agencije za nekretnine Dom ekspert Ivana Čikić. Dodala je kako je razlog zbog kojeg su se prije deset godina u većem postotku prodavali stanovi, a ne kuće je taj što je na tržištu bio ogroman broj neprodanih novih stanova.

Tijekom ove godine kuće su uvelike dobile na značaju, te je i potražnja za njima na oglasniku Crozilla.com u listopadu bila osjetno veća no lani. No, unatoč pojačanom interesu, kuće su na zagrebačkom području i dalje jeftinije no stanovi, a u listopadu je razlika u njihovim cijenama bila veća od 35 posto. Na oglasniku Crozilla.com za kvadratni metar kuće u Zagrebu, s uključenom cijenom okućnice u prosjeku se tražilo 1.396 eura.

Čikić smatra kako se danas kuće prodaju u većem postotku nego prije zato što na tržištu danas ima puno manje novih stanova nego 2008. i idućih godina dok je trajala recesija i dok se zalihe tih stanova nisu prodale.

Drugi je razlog za većom potražnjom kuća potres koji je osvijestio ljude kako stanovanje u zgradama koje se ne održavaju ima sigurnosne nedostatke.

Tagovi: stanovi, tržište nekretnina, kuće, Ivana Čikić, kuće u Zagrebu, Trešnjevka, Črnomerec, centar Zagreba
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE