GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ulazak u eurozonu i Schengen povećava interes stranaca za hrvatske nekretnine

Ulazak u eurozonu i Schengen povećava interes stranaca za hrvatske nekretnine
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Cijene nekretnina značajno su porasle posljednjih godina i u Hrvatskoj. Uvođenje eura 1. siječnja neće značajno utjecati na njihove cijene, ali će ulazak Hrvatske u schengenski prostor povećati interes stranaca za kupnju nekretnina, ocijenili su za STA direktori dviju najvećih agencija za nekretnine u zemlji.

Nakon uvođenja eura cijene će se vjerojatno korigirati naviše, iako tržište nekretnina u Hrvatskoj već odavno posluje u eurima, odnosno cijene se komuniciraju u eurima, a plaćaju u kunama.

- Strancima će biti lakše računati u svojoj valuti. Također će biti puno lakše obavljati transakcije nego transakcije s tečajnom razlikom, jer kupac za kupnju nekretnine u Hrvatskoj mora uplatiti iznos u kunama prema ugovorenom tečaju, objasnio je Sergio Serdarušić iz agencije Eurovilla za agenciju STA.

Borislav Vujović iz agencije Opereta također smatra da uvođenje eura u Hrvatskoj neće biti ključni činilac cijena nekretnina.

- Međutim, psihološka barijera koja može postojati zbog pretvorbe, a koja ima svoju cijenu, definitivno će nestati, dodao je.

Schengen će utjecati na tržište u smislu da će ljudi iz bliže okolice lakše dolaziti u Hrvatsku kada više nema kontrole na granici, što bi također trebalo povećati potražnju, rekao je Serdarušić. Veći interes za kupnju nekretnina očekuje nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor i posljedično povećanje cijena u pograničnim županijama, Istri i Primorsko-goranskoj, gdje nekretnine najviše kupuju stranci.

Prema nekretninskim agentima, stranci u Hrvatskoj češće kupuju nekretnine kao investiciju, a ne za osobne potrebe. Stranci kupuju nekretninu više kao investiciju radi iznajmljivanja, s obzirom na to da su porezi vrlo niski i paušalni, a nerijetko nekretninu odmah nakon kupnje prodaju po većoj cijeni, objasnio je Serdarušić.
Dodao je kako stranci kupuju isključivo na obali, a vrlo je malo transakcija u unutrašnjosti Hrvatske i Zagrebu, dok za područje Like, Gorskog kotara i Slavonije nema informacija.

Strani kupci najčešće dolaze iz Slovenije, Njemačke, Slovačke, Mađarske, Češke, Poljske i Austrije, no povećana je potražnja i iz skandinavskih zemalja te Nizozemske.

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj u tromjesečnoj su usporedbi u drugom tromjesečju ove godine porasle za 3,7 posto, a u međugodišnjoj usporedbi za 13,6 posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za statistiku. Time se nastavlja rast cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj koji traje od drugog kvartala 2017. godine.

Tagovi: hrvatske nekretnine, tržište nekretnina, Boro Vujović, Opereta, Sergio Serdarušić, Eurovila
PROČITAJ I OVO
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
VILA
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, a prekršio je zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrivaju BIRN i nedeljnik Vreme.
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
TREND
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, u trećem tromjesečju 2022. cijene stambenih nekretnina zabilježile su ubrzanje rasta na godišnjoj razini, dok je u odnosu na razdoblje travanj-lipanj rast blago usporio.
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
TREND
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u studenom nastavio, prema kalendarski prilagođenim indeksima, s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (5,7% u odnosu na 4,2% u listopadu).
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
LOGIKA TRŽIŠTA
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
ZAGREB - Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina.
Veći interes Slovenaca za hrvatske nekretnine nakon ulaska u Schengen
INTERES
Veći interes Slovenaca za hrvatske nekretnine nakon ulaska u Schengen
LJUBLJANA - Ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor interes Slovenaca za kupnju parcela, kuća, stanova u obližnjim primorskim područjima još je više porastao. Hrvatske agencije za nekretnine zabilježile su veći porast prodaje u prošloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE