GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uhlir: Priprema se ugovor sa Svjetskom bankom za obnovu zgrada javne namjene

Uhlir: Priprema se ugovor sa Svjetskom bankom za obnovu zgrada javne namjene
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 16:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Priprema se ugovor sa Svjetskom bankom 'težak' 200 milijuna dolara za uklanjanje opasnih elemenata, odnosno za obnovu zgrada javne namjene, najavio je u utorak državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir na sastanku o obnovi zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu i okolici.

O tom je priopćenjem izvijestila Hrvatska gospodarska komora (HGK), koja je i organizirala sastanak u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Građevinskim fakultetom.

Kako se prenosi u priopćenju, Uhlir je govorio o žurnim radovima na zaštiti zgrada (radovi na dimnjacima, bojlerima, krovištu i zabatima te omogućavanju tople vode i grijanja).

"Žurnom obnovom želimo omogućiti građanima normalan boravak u kućama koje su oštećene, ali nisu strukturno ugrožene. Uz krovišta, dimnjake i zabate obnovit ćemo i liftove, a bit će osigurano i do 8000 kuna za kupovinu novih bojlera", rekao državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Prvo se ide u radove, izrađuje se dokumentacija, plaćaju računi, a onda se ta dokumentacija dostavlja upravitelju zgrade. Da to bude što organiziranije, takvi računi će se kroz aplikaciju, koja se sada razvija, prijavljivati Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naglasio je.

"Ovaj tjedan pripremamo i ugovor sa Svjetskom bankom težak 200 milijuna dolara za uklanjanje opasnih elemenata, odnosno za obnovu zgrada javne namjene poput škola i bolnica", izjavio je Uhlir.

Nada se da će zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije biti konstruktivno dorađen jer o tome ovise i sredstva.

"Za brzu i efikasnu obnovu trebati će 40-ak milijardi kuna i ona će biti brzo gotova, ili ćemo ići na dugotrajnu i cjelovitu renovacija koja će nas stajati oko 80 milijardi kuna", pojasnio je Uhlir, uz napomenu da je nacrt zakona u javnoj raspravi do 14. lipnja te je apelirao da sve primjedbe i prijedlozi struke budu organizirani jer time smanjujemo vrijeme njihove obrade i sve ide brže.

Za potpredsjednicu HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjanu Čagalj obnova zgrada oštećenih u potresu prilika je za snažniju aktivaciju domaće građevinsku industrije.

"HGK već godinama promovira kupovanje i ugradnju hrvatskog, a sada imamo idealnu šansu za to jer je već osigurano 141 milijuna kuna za hitne sanacije. Kratkoročni cilj je da se pri obnovi ugrađuje hrvatski proizvodi i da ovo bude svojevrsni početak dugoročnog jačanja konkurentnosti našeg građevinarstva, a dugoročni cilj je da kroz narednih deset godina naše tvrtke moderniziraju proizvodnju i pokažu da mogu stati uz bok međunarodnoj konkurenciji", istaknula je Čagalj.

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić predstavio je smjer fakulteta za obnovu zgrada oštećenih u potresu rekavši da se taj fakultet od samog početka angažirao oko obnove od potresa, radio na procjenama troškova koje su predstavljene Vladi te na smjernicama za obnovu.

I Josip Atalić, voditelj tima stručnjaka za provjeru statike zgrada i profesor s Građevinskog fakulteta, rekao je kako su obavili sve preglede, napravili preliminarne troškove obnove i izradili stručne smjernice za zakon, dok je predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec naglasila potencijal tržišta ovdašnjih projektanata i istaknula kako više od 50 posto njih radi u poslovnim subjektima u kojima je jedan ili od dva do pet ovlaštenih projektanata.

Katalog hrvatskih proizvoda detaljnije je predstavila direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić kazavši da je nastao s namjerom povezivanja investitora i projektanata s domaćim proizvođačima.

Iz HGK u priopćenju prenose kako je u sklopu današnjeg sastanka osnovana i Grupacija upravitelja zgrada grada Zagreba HGK, a za njenog voditelja izabran je Dražen Pomper.

Cilj je okupljanje i organizacija svih gradskih upravitelja na jednom mjestu te zajedničko djelovanje u procesu uklanjanja posljedica potresa, istaknuo je Pomper, najavljujući i kako će jedna od prvih tema kojom će se grupacija baviti biti i pitanje zajedničke pričuve.

Tagovi: Željko Uhlir, Svjetska banka, zgrade javne namjene
PROČITAJ I OVO
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
TREND
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
HONG KONG - Četvrti val virusa dovest će do dodatnog smanjenja cijena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svijetu, procjenjuju stručnjaci.
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
RAST
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u rujnu bio je pet posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u odnosu na kolovoz veći je za 3,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
ECB očekuje utjecaj pandemije na cijene stambenih nekretnina
OČEKIVANJA
ECB očekuje utjecaj pandemije na cijene stambenih nekretnina
FRANKFURT - Cijene stambenih nekretnina u eurozoni naći će se pod pritiskom jer će zbog koronarecesije ljudi ostajati bez posla i povjerenje potrošača će slabiti, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB) u najnovijem izvješću.
Končar EI prodaje zgradu u centru Beograda
PRODAJA
Končar EI prodaje zgradu u centru Beograda
ZAGREB - Končar EI objavio je prodaju zgrade u svom vlasništvu u samom centru Beograda, a javni poziv za prikupljanje ponuda traje do 21. prosinca.
Generali zakupio 2.500 četvornih metara poslovnog prostora u zagrebačkom Matrixu B
ZAKUP
Generali zakupio 2.500 četvornih metara poslovnog prostora u zagrebačkom Matrixu B
ZAGREB - GTC Group slavi još jedan uspjeh na tržištu Srednje i Istočne Europe jer je njen hrvatski ured potpisao ugovor o zakupu s Generalijem, međunarodnom osiguravajućom kompanijom, više od 2.500 kvadratnih metara modernog uredskog prostora u Matrixu B.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE