GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca

Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 20:02
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Tražnja za vikendicama ne jenjava. Trend koji je započeo tokom korone, nastavljen je i posle vanrednog stanja, pa se beleži još veći promet tokom jula, avgusta i septembra ove godine.

U ova tri meseca, u poređenj0u sa istim periodom lane, broj kupljenih vikendica je - dupliran, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

“Broj prodatih vikendica na teritoriji Republike Srbije u trećem kvartalu 2020. u odnosu na isti period prošle godine je dupliran – sa 225 na 454 prometa”, ističe se u najnovijem izveštaju RGZ, piše Nova.rs.

Uobičajeno je da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, ovo povećanje prometa je izraženije u 2020. nego što je bio slučaj u 2019. godini.

“Interesantno je da je skok u povećanju prometa vikendica zabeležen tokom drugog kvartala 2020. godine i ovaj trend je nastavljen i u trećem kvartalu. Iako je očekivano da broj prodatih vikendica bude veći u turističkim mestima – banjama i planinama, zapažen je porast broja prometovanih vikendica u blizini mesta stanovanja”, ukazuju u RGZ.

Najveći skok u broju prodatih vikendica u odnosu na treći lanjski kvartal zabeležen je u Novom Sadu – sa osam na 35 vikendica, odnosno 4,5 puta.

Više od jedne milijarde evra utrošili smo za tri meseca kupujući stanove, kuće, garaže, poslovni prostor, ali i zemljiše.

Polovina ove sume odnosi se na stanove, a najveći deo vlasnika je promenio u Beogradu i to za 339 miliona evra.

I dalje kupovinu nekretnina najčešće kupujemo – kešom.

Ukupno gledano, čak 87 odsto kupljenih nepokretnosti platili smo gotovinom, a svega 13 odsto iz kredita.

“Posmatrano po vrstama nepokretnosti, gotovinom se najviše plaćalo zemljište – u 99 odsto slučajeva. U periodu od prvog kvatala prošle, do trećeg kvartala ove godine, plaćanje iz kreditnih sredstava je u blagom porastu kod kupoprodaja posebnih delova objekata”, ukazuju u RGZ.

Tagovi: vikendice, prodaja vikendica, Republički geodetski zavod, Zlatibor, Kopaonik, Novi Sad, tržište nekretnina u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Upravitelj prikuplja ponude za upravnu zgradu Adria Airwaysa
PONUDE
Upravitelj prikuplja ponude za upravnu zgradu Adria Airwaysa
LJUBLJANA - Stečajni upravitelj Adrie Airways, Janez Pustatičnik, objavio je poziv za javno obvezujuće prikupljanje ponuda za upravnu zgradu propalog zračnog prijevoznika s pripadajućim zemljištem.
HPK: Komasacija bi potaknula ulaganja, a za nju premalo novca u NPOO-u
POLJOPRIVREDA
HPK: Komasacija bi potaknula ulaganja, a za nju premalo novca u NPOO-u
ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra da su poljoprivreda i prerada proizvoda premalo zastupljeni u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), te da se to posebno odnosi na komasaciju koja po njihovoj ocjeni može biti snažan pokretač investicija.
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
HOTELI
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
BERLIN - Pandemija je teško pogodila čitav turistički sektor, ali je u hotelskim lancima izazvala pravu katastrofu. Mnogi lanci su prisiljeni već prodavati neke svoje hotele jer je i državna potpora daleko manja od troškova.
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
TRENDOVI
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
BEOGRAD - Sve više stranaca se odlučuje da kupi nekretninu u Srbiji. Bankari čak daju stambene kredite za nerezidente, ali sa nešto višim kamatama nego za državljane Srbije.
Pad graditeljskih aktivnosti u EU i eurozoni u veljači
TREND
Pad graditeljskih aktivnosti u EU i eurozoni u veljači
LUXEMBOURG/ZAGREB - Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone smanjene su u veljači i na mjesečnoj razini i u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju u ponedjeljak prve procjene europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE