GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca

Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2020 / 20:02
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Tražnja za vikendicama ne jenjava. Trend koji je započeo tokom korone, nastavljen je i posle vanrednog stanja, pa se beleži još veći promet tokom jula, avgusta i septembra ove godine.

U ova tri meseca, u poređenj0u sa istim periodom lane, broj kupljenih vikendica je - dupliran, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

“Broj prodatih vikendica na teritoriji Republike Srbije u trećem kvartalu 2020. u odnosu na isti period prošle godine je dupliran – sa 225 na 454 prometa”, ističe se u najnovijem izveštaju RGZ, piše Nova.rs.

Uobičajeno je da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, ovo povećanje prometa je izraženije u 2020. nego što je bio slučaj u 2019. godini.

“Interesantno je da je skok u povećanju prometa vikendica zabeležen tokom drugog kvartala 2020. godine i ovaj trend je nastavljen i u trećem kvartalu. Iako je očekivano da broj prodatih vikendica bude veći u turističkim mestima – banjama i planinama, zapažen je porast broja prometovanih vikendica u blizini mesta stanovanja”, ukazuju u RGZ.

Najveći skok u broju prodatih vikendica u odnosu na treći lanjski kvartal zabeležen je u Novom Sadu – sa osam na 35 vikendica, odnosno 4,5 puta.

Više od jedne milijarde evra utrošili smo za tri meseca kupujući stanove, kuće, garaže, poslovni prostor, ali i zemljiše.

Polovina ove sume odnosi se na stanove, a najveći deo vlasnika je promenio u Beogradu i to za 339 miliona evra.

I dalje kupovinu nekretnina najčešće kupujemo – kešom.

Ukupno gledano, čak 87 odsto kupljenih nepokretnosti platili smo gotovinom, a svega 13 odsto iz kredita.

“Posmatrano po vrstama nepokretnosti, gotovinom se najviše plaćalo zemljište – u 99 odsto slučajeva. U periodu od prvog kvatala prošle, do trećeg kvartala ove godine, plaćanje iz kreditnih sredstava je u blagom porastu kod kupoprodaja posebnih delova objekata”, ukazuju u RGZ.

Tagovi: vikendice, prodaja vikendica, Republički geodetski zavod, Zlatibor, Kopaonik, Novi Sad, tržište nekretnina u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
POSLJEDICE
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
PODGORICA - Epidemija koronavirusa počela je ozbiljno da usporava stambenu izgradnju u Crnoj Gori, a prodaja stanova je prepolovljena, uz pad cijena od oko 10 odsto.
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
PRODAJA
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
BEOGRAD - Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 2,35 miliona evra) ponuđaču DT properties iz Beograda.
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
INOVACIJE
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
BEOGRAD - Termin održiva gradnja se odnosi na izgradnju objekata koju su u velikoj meri povezani sa prirodom, pa se iz tog razloga ovaj način izgradnje naziva i “zelena” gradnja.
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
HOTELI
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
MADRID - Broj hotela u Španjolskoj oglašenih na prodaju bio je u listopadu gotovo za petinu veći nego u ožujku, na početku pandemije koronavirusa, a većina njih nalazi se u poznatim turističkim destinacijama, objavio je u petak portal za nekretnine.
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
TREND
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
HONG KONG - Četvrti val virusa dovest će do dodatnog smanjenja cijena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svijetu, procjenjuju stručnjaci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE