GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Učka: Otvoren moderni centar za posjetitelje

Učka: Otvoren moderni centar za posjetitelje
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 18:51
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Centar za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka otvoren je u utorak na 922 metra nadmorske visine u prostoru od 1200 četvornih metara.

Centar je izgrađen u sklopu projekta Učka 360 stupnjeva radi podizanja svijesti o važnosti prirode i njezine aktivne zaštite, a većim dijelom financiran je bespovratnim novcem iz europskih fondova.

Osnovna mu je svrha povećati privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka i ponuditi nova znanja putem edukativnih sadržaja.

U novoj zgradi, koja je izgrađena na ostacima nekadašnje gospodarske zgrade, stalni je izložbeni postav o prirodnoj i kulturnoj baštini Učke i Ćićarije, dvorana, planinska kavana s terasom i suvenirnica, a na krovu je ugrađena fotonaponska elektrana.

Riječ je o projektu koji je tijekom tri godine provodila Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima, Općinom Kršan i udrugom BIOM.

Projekt Učka 360° obuhvatio je izgradnju i opremanje Centra za posjetitelje Poklon i još četiri manja objekta, volontersko-informacijske centre na drugim lokacijama, zatim razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje postojećih edukacijskih programa.

Vrijednost projekta Učka 360° je 49.9 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 38.5 milijuna kuna.

Projekt su sufinancirali Europska unija s bespovratnih 32.7 milijuna kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4.5 milijuna kuna, a ostatak novca osigurali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i partneri u provedbi projekta.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da je njegov susret sa zgradom budućeg centra bio 2018., prije radova, kada je shvatio da je riječ o napuštenom peradarniku.

"No danas se nalazimo u fenomenalnom multifunkcionalnom centru koji svojim sadržajem može biti i cjelodnevna zabava za cijelu obitelj", rekao je, dodavši da će taj centar zadržati postojeće poklonike Učke te privući i nove.

Ministar Ćorić je rekao i da je realizacija projekta bila izazova i zahtjevna te je čestitao svima koji su u njemu sudjelovali.

Fotografija: Novi list

Tagovi: Učka, Projekt Učka 360°, centar za posjetitelje Poklon, Park prirode Učka, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Vojni neboder na Črnomercu još zjapi prazan, cijena opet narasla: Na njegov vrh stiže i jacuzzi?!
NEOZBILJNO
Vojni neboder na Črnomercu još zjapi prazan, cijena opet narasla: Na njegov vrh stiže i jacuzzi?!
ZAGREB - Neboder u maskirnim bojama na zagrebačkom vojnom učilištu na Črnomercu i nakog godinu dana od izgradnje još zjapi prazan.
Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola
TREND
Slovenija: Snažan rast broja građevinskih dozvola
LJUBLJANA - U svibnju su vlasti izdale 553 građevinske dozvole za zgrade, ili 26 posto više nego u travnju. Prema Državnom uredu za statistiku, za stambene zgrade izdano je 246 ili 19 posto više, a za nestambene 307 posto, što je 33 posto više. U usporedbi s prošlom godinom izdano je 41 posto više građevinskih dozvola.
Musk prodaje svoju zadnju nekretninu
PRODAJA
Musk prodaje svoju zadnju nekretninu
SAN FRANCISCO - Prije godinu dana milijarder Elon Musk najavio je da će prodati gotovo svu svoju fizičku imovinu. Sve upućuje na to da će ispuniti obećanje.
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
GRAĐEVINSKE NAGRADE
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
OPATIJA - U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u Opatiji od 17. do 19. lipnja, objavljeni su dobitnici Kolosa, najznačajnije nagrade u građevinarstvu.
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
ŠIRENJE
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
BEOGRAD - Kompanija BIG Shopping centers potpisala je ugovor o kupovini još dva projekta u Srbiji, Plaza Kragujevac i Kruševac šoping park.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE