GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Učka: Otvoren moderni centar za posjetitelje

Učka: Otvoren moderni centar za posjetitelje
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 18:51
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Centar za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka otvoren je u utorak na 922 metra nadmorske visine u prostoru od 1200 četvornih metara.

Centar je izgrađen u sklopu projekta Učka 360 stupnjeva radi podizanja svijesti o važnosti prirode i njezine aktivne zaštite, a većim dijelom financiran je bespovratnim novcem iz europskih fondova.

Osnovna mu je svrha povećati privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka i ponuditi nova znanja putem edukativnih sadržaja.

U novoj zgradi, koja je izgrađena na ostacima nekadašnje gospodarske zgrade, stalni je izložbeni postav o prirodnoj i kulturnoj baštini Učke i Ćićarije, dvorana, planinska kavana s terasom i suvenirnica, a na krovu je ugrađena fotonaponska elektrana.

Riječ je o projektu koji je tijekom tri godine provodila Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima, Općinom Kršan i udrugom BIOM.

Projekt Učka 360° obuhvatio je izgradnju i opremanje Centra za posjetitelje Poklon i još četiri manja objekta, volontersko-informacijske centre na drugim lokacijama, zatim razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje postojećih edukacijskih programa.

Vrijednost projekta Učka 360° je 49.9 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 38.5 milijuna kuna.

Projekt su sufinancirali Europska unija s bespovratnih 32.7 milijuna kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4.5 milijuna kuna, a ostatak novca osigurali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i partneri u provedbi projekta.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da je njegov susret sa zgradom budućeg centra bio 2018., prije radova, kada je shvatio da je riječ o napuštenom peradarniku.

"No danas se nalazimo u fenomenalnom multifunkcionalnom centru koji svojim sadržajem može biti i cjelodnevna zabava za cijelu obitelj", rekao je, dodavši da će taj centar zadržati postojeće poklonike Učke te privući i nove.

Ministar Ćorić je rekao i da je realizacija projekta bila izazova i zahtjevna te je čestitao svima koji su u njemu sudjelovali.

Fotografija: Novi list

Tagovi: Učka, Projekt Učka 360°, centar za posjetitelje Poklon, Park prirode Učka, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE