GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzan rast obujma građevinskih radova

Ubrzan rast obujma građevinskih radova
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2023 / 21:00
Autor: RBA analize
ANALIZA . Prema privremenim podacima DZS-a, u rujnu su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast u rujnu ubrzao je na 5,3% godišnje (u odnosu na 4,1% u kolovozu). Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 1,9%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova veći je za 0,9% u odnosu na kolovoz.

U trećem tromjesečju na godišnjoj razini je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao za 4,9%. U promatranom razdoblju pozitivan doprinos generiran je od izgradnje zgrada (+8,0% godišnje), dok je kod izgradnje na ostalim građevinama zadržana stabilnost. Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora. U odnosu na razdoblje svibanj-lipanj, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je za 2,1%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do rujna prosječan rast obujma građevinskih radova iznosio je 3,8% godišnje (kalendarski prilagođeno) što predstavlja usporavanje dinamike rasta zabilježenog u istom razdoblju prethodne godine (4,4%). U promatranom kumulativnom razdoblju, prema izvornim indeksima, rast je iznosio 3,7% godišnje.

Istovremeno je u prvih devet mjeseci izdano 8.501 odobrenje za građenje (+4,9% u odnosu na isto razdoblje 2022.). Od toga se 7.331 dozvola odnosila na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

Prema podacima HNB-a, poslovna očekivanja u građevini u razdoblju od srpnja do rujna zadržala su se na visokoj razini te su bila malo povoljnija u odnosu na prosjek iz prethodna tri mjeseca. Promatrano u prva tri tromjesečja ove godine, poslovni optimizam u građevinarstvu iznad je dugoročnog prosjeka i na najvišim razinama od 2019. godine. Unatoč visokim troškovima gradnje, manjku kvalificirane radne snage i kontinuiranoj ekonomskoj neizvjesnosti, optimizam u građevinarstvu nastavlja (za sada) pokazivati stanovitu otpornost. Posljedica je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti.

S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje manjak kvalificirane radne snage i pogoršanje uvjeta i troškova financiranja, dok se negativni rizici svakako odnose na intenzitet usporavanja potražnje u gospodarstvu, usporavanje gospodarske aktivnosti u zemljama u okruženju i potencijalno prelijevanje negativnih učinaka na hrvatsko gospodarstvo te i dalje prisutni izraženi cjenovni pritisci. Ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost u izazovnom poslovnom okruženju.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ANALITIČARI
Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ZAGREB - Dok god hrvatsko gospodarstvo i realne plaće građana rastu, ne može se očekivati neka znatnija korekcija odnosno pad cijena nekretnina, izjavio je u srijedu direktor Arhivanalitike Velimir Šonje na RE:D konferenciji.
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
POREZI
Novotny: Došlo je vrijeme za porez na nekretnine
ZAGREB - Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je rast BDP-a, što to znači za rast ili pad cijena, inflaciju i za društvo u cijelosti.
Gdje bogataši kupuju nekretnine? Ovo je njihov izbor
LUKSUZ
Gdje bogataši kupuju nekretnine? Ovo je njihov izbor
LONDON - Prema novoj studiji, ultrabogati traže bolji životni stil i snažna ulaganja kada je u pitanju kupnja sljedećeg doma.
Građevinski radovi u 2023. porasli 7,9 posto
RAST
Građevinski radovi u 2023. porasli 7,9 posto
ZAGREB - Volumen građevinskih radova u prošle je godine u odnosu na 2022. porastao za 7,9 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
Prodaja novih kuća u SAD-u porasla u siječnju
RAST
Prodaja novih kuća u SAD-u porasla u siječnju
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova porasla je 1,5 posto u siječnju u odnosu na prosinac na godišnju stopu od 661.000, izvijestilo je danas Ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE