GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U veljači rast obujma građevinskih radova

U veljači rast obujma građevinskih radova
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 18:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U veljači 2020. godine zabilježen je, prema kalendarski prilagođenim podacima, rast obujma građevinskih radova od 11,9% (na zgradama rast 11,4%, a na ostalim građevinama 12,6%) u odnosu na veljaču 2019. godine.

Spomenuti godišnji rast nastavak je uzlaznoga trenda koji kontinuirano traje od ožujka 2018. godine. Strukturno, na početku toga trenda pozitivno je utjecalo ubrzanje dinamike rasta obujma građevinskih radova na zgradama i usporavanje dinamike pada na ostalim građevinama, a kasnije, tj. od kolovoza 2018. godine počinje se bilježiti trend godišnjega rasta u obje kategorije (rast obujma radova na zgradama i ostalim građevinama).

Struktura odrađenih sati na gradilištima u prva dva mjeseca 2020. godine nije se znatnije promijenila u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, odnosno još se uvijek najviše sati odradi kod novogradnje na zgradama (u prva dva mjeseca 2020. godine 35,1% ukupno odrađenih sati) te kod ostalih radova (rekonstrukcije, popravci i održavanje) na ostalim građevinama (u prva dva mjeseca 2020. godine 27% ukupno odrađenih sati).

Utjecaj koronavirusa na podatke o obujmu građevinskih radova u veljači 2020. godine nije uočljiv. Mjere za suzbijanje koronavirusa na snazi su od ožujka 2020. godine, a utjecale su na smanjenje poslovnih aktivnosti poduzetnika te će utjecaj tih mjera biti uočljiv tek s podacima za ožujak (koji bi trebali biti objavljeni krajem svibnja). Na to da bi u narednim mjesecima podaci o obujmu građevinskih radova mogli biti lošiji upućuju rezultati ankete (koja je rađena na uzorku poduzetnika u građevinarstvu) koje objavljuje Europska komisijia, a konkretno se odnose na anketu iz ožujka 2020. godine.

Naime, prema rezultatima te ankete, u ožujku je zabilježeno znatnije pogoršanje pouzdanja hrvatskih poduzetnika u građevinarstvu u odnosu na ožujak 2019. godine. Jedna se od lošijih ocjena u anketi odnosi i na knjige narudžbi koju su građevinari u ožujku ocijenili ispodprosječnom.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju 2020. cijena stambenih nekretnina porasle 9,1 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je snažniji rast od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
POMOĆ
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
MADRID - Španjolska vlada sprema se produljiti mjere kojima nastoji smanjiti financijski teret za podstanare i socijalno ugrožene kupce stambenih nekretnina u vrijeme koronakrize, rekli su vladini izvori za Reuters.
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
PROJEKTI
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder priprema se za početak radova na rušenju u sklopu projekta obnove raspadnutog bivšeg hotela Bellevue na padini Šišenskog brda na rubu ljubljanskog parka Tivoli, rečeno je za STA.
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
PRODAJA
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
ZAGREB - Jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika, Luka Rajić sa švicarskom adresom, prodao je nedavno svoj atraktivan stan u zagrebačkom Ban centru u Ulici Augusta Cesarca poznatom nogometašu svjetske klase Mateu Kovačiću, igraču londonskog kluba Chelsea za, vjerojatno, oko dva milijuna eura.
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
OBNOVA
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
JASTREBARSKO - Gradu Jastrebarskom, temeljem potpisanog Ugovora, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE