GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U tri godine u energetsku obnovu zgrada investirat će se četiri milijarde kuna

U tri godine u energetsku obnovu zgrada investirat će se četiri milijarde kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2021 / 10:25
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva izradilo je Program energetske obnove višestambenih zgrada do 2030. vrijedan 17,2 milijarde kuna, piše u srijedu Večernji list.

Ukupno bi se do 2030. trebalo obnoviti oko 6,3 milijuna četvornih metara u višestambenim zgradama (VSZ). Do kraja 2024. bit će potrebne investicije od oko 4,3 milijardi kuna. Program se odnosi na segment višestambenih zgrada koje predstavljaju oko 35 posto ukupnog stambenog fonda u Hrvatskoj.

Prema podacima iz programa, oko 32 posto ukupno isporučene energije kućanstva otpada na VSZ a od toga se 80 posto troši na toplinske potrebe, odnosno grijanje i hlađenje prostora te pripremu potrošnje tople vode. U strukturi potrošnje energenata dominira ogrjevno drvo s gotovo 50 posto u cijelom sektoru kućanstava, dok za VSZ taj udio iznosi oko 35 posto.

Oko 34 posto VSZ u kontinentalnoj Hrvatskoj spada u zgrade s najlošijim svojstvima, dok je u primorskoj Hrvatskoj takvih zgrada oko 30 posto. Usto ove zgrade često imaju i loša konstrukcijska svojstva. Zbog toga se ovim programom predviđa nekoliko kategorija obnove. Osnovni uvjet za sudjelovanje VSZ-a u programu je ušteda godišnje potrebne toplinske energije od barem 50 posto u odnosu na stanje prije obnove, bez obzira na to o kojoj kategoriji obnove se radi.

Provedbom Programa energetske obnove VSZ-a, na način koji je u skladu s Dugoročnom strategijom obnove nacionalnog fonda zgrada RH do 2050., ostvarile bi se uštede u neposrednoj potrošnji energije do 2030. od 518,16 GWh, a primarne energije od 658,66 GWh. Očekivano smanjenje emisija CO2 u promatranom razdoblju je 74.981,32 tona, piše u srijedu Večernji list.

Tagovi: energetska obnova zgrada, Program energetske obnove višestambenih zgrada
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi nastavili trend rasta
GRAĐEVINA
Građevinski radovi nastavili trend rasta
ZASGREB - Obujam građevinskih radova u ožujku je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 3,1 posto nego u istom mjesecu 2022. godine, dok izvorni indeksi za prvi kvartal u odnosu na isto lanjsko razdoblje pokazuju rast za 4,7 posto, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor
NOVI NAMET
Mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor
ZAGREB – Najnovija porezna reforma omogućava povećanje poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice za nekomercijalni smještaj, i to do maksimalnih pet eura po kvadratu godišnje, piše u petak Jutarnji list, navodeći da mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor.
Njemački građevinski sektor još uvijek stagnira
ZASTOJ
Njemački građevinski sektor još uvijek stagnira
BERLIN - Njemačke građevinske tvrtke ni u ožujku nisu izašle iz zatišja. U odnosu na veljaču, bez poskupljenja i sezonskih utjecaja, broj narudžbi veći je za samo 0,9 posto, objavio je u četvrtak Federalni zavod za statistiku.
Talijanska središnja banka upozorava na skok stanarina
UPOZORENJE
Talijanska središnja banka upozorava na skok stanarina
RIM - Stanarine u Italiji naglo rastu, upozorila je središnja banka, svrnuvši pozornost na stambenu krizu koju su raspirili manjak stambenog prostora, niske plaće i rašireni kratkoročni najam stanova za odmor.
U prvom kvartalu u BiH prodano više novih stanova nego što je izgrađeno
PRODAJA
U prvom kvartalu u BiH prodano više novih stanova nego što je izgrađeno
SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini je u prvom kvartalu 2023. godine prodato više novih stanova nego što ih je izgrađeno, što potvrđuje da ne jenjava potražnja za stambenim prostorom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE