GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju izdano 17,3 posto više građevinskih dozvola na godišnjoj razini

U travnju izdano 17,3 posto više građevinskih dozvola na godišnjoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2019 / 15:27
Autor: SEEbiz / HGK
ANALIZA - U travnju je nastavljena živa aktivnost u izdavanju građevinskih dozvala pa je tako ukupno izdana 881 dozvola (702 za zgrade i 179 za ostale građevine), što je 17,3% više nego u istomu mjesecu prošle godine (10,2% više za zgrade i 57,0% više za ostale građevine). 
Od početka ove godine osobito dinamično raste broj izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine (obuhvaćaju ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske terene i slične objekte niskogradnje), što je kulminiralo u posljednja dva mjeseca s međugodišnjim rastom višim od 50%. Očito je da se povećava broj planiranih infrastrukturnih radova poduprtih mogućnošću korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU, pri čemu se aktiviraju i veći investicijski projekti, na što upućuje činjenica da predviđena vrijednost radova raste dinamičnije od broja izdanih građevinskih dozvola.

U takvim je okolnostima sumarno u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 10,4% (5,6% kod zgrada i 34,9% kod ostalih građevina), a istodobno je predviđena vrijednost radova porasla za 42,7% (23,1% kod zgrada i 80,0% kod ostalih građevina). Simultan i visok rast predviđene vrijednosti radova u visokogradnji i niskogradnji rezultirao je ukupnom vrijednošću radova od 11,1 milijardu kuna u prva četiri mjeseca ove godine, što je povijesno najviše ostvarenje kada se promatraju prva četiri mjeseca u nekoj godini. Stoga broj izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđena vrijednost radova pružaju solidan temelj za moguć nastavak dinamičnog rasta građevinske aktivnosti u narednom razdoblju.

Pozitivne tendencije nastavljene su i u stanogradnji, pri čemu se peti mjesec zaredom izdaje više od tisuću dozvola za stanove, ovoga puta 1106 dozvola za stanove ukupne korisne površine 106 334 četvorna metra. Time je sumarno u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola za stanove povećan za 37,0% uz rast korisne površine stanova za 27,6%. To sugerira povećan interes investitora za stanogradnju pri očekivanju rasta potražnje zbog stabiliziranja gospodarskog rasta, rasta zaposlenosti i plaća, rasta stambenih kredita i provedbe poticajnih mjera za rješavanje stambenog pitanja.

Pokazatelji buduće građevinske aktivnosti u prva četiri mjeseca ove godine optimistični su i upućuju na nastavak rasta obujma i vrijednosti građevinskih radova u narednom razdoblju. To se ponajprije odnosi na rast broja izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđene vrijednosti građevinskih radova koji je istodobno prisutan u niskogradnji i visokogradnji, što će stabilizirati i učvrstiti dinamiku rasta građevinskih radova. Uz to je vrijednost novih narudžbi u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećana za 22,1%, stoga pri rastu novih ugovorenih poslova temeljni problem građevinske operative i dalje ostaje nedostatak dovoljnog broja radnika određenih struka.

Tagovi: građevinski sektor, građevinske dozvole
PROČITAJ I OVO
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
STRUKA
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
ZAGREB - Smatraju da je jasno vidljivo kako na prostoru gdje je predviđena nova gradnja ista ne bi trebala biti omogućena budući da to nije u skladu s duhom planskih odredbi GUP-a, temeljnog urbanističkog plana Grada Zagreba.
Beograd ponudio Sava Centar za 27,4 miliona evra
PONUDA
Beograd ponudio Sava Centar za 27,4 miliona evra
BEOGRAD - Grad Beograd ponudio je na prodaju Centar "Sava" po početnoj ceni od 27,4 miliona evra, objavljeno je danas.
Pale cijene najma stanova u Rijeci i Zagrebu
NAJAM
Pale cijene najma stanova u Rijeci i Zagrebu
ZAGREB - Cijene najma stanova u najtraženijim gradovima bilježe nešto niže mjesečne vrijednosti.
Delta Holding i dalje zainteresovan za kupovinu Sava centra
POTVRDA
Delta Holding i dalje zainteresovan za kupovinu Sava centra
BEOGRAD - Delta Holding je i dalje zainteresovan za kupovinu Sava centra. Kako navode, čekaju sve potrebne informacije i detalje tendera.
Sport Timeu odobrena kupovina dela imovine Mercatora-S
ZELENO SVETLO
Sport Timeu odobrena kupovina dela imovine Mercatora-S
BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je firmi Sport Time Balkans kupovinu dela imovine Mercatora-S u Beogradu, objavljeno je na sajtu Komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE