GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju izdano 12,8 posto više građevinskih dozvola nego lani

U travnju izdano 12,8 posto više građevinskih dozvola nego lani
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2024 / 13:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju izdano 1.096 građevinskih dozvola, što je 12,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, objavljeni u petak.

Prema vrstama građevina, 82,9 posto ili 909 dozvola u travnju je izdano za zgrade, a 17,1 posto ili 187 dozvola za ostale građevine, kao što su ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, sportski tereni itd.

Na godišnjoj je razini broj građevinskih dozvola za zgrade veći za 8,1 posto, a za ostale građevine za 42,7 posto.

Dozvolama izdanima u travnju predviđena je vrijednost radova od 547 milijuna eura, što je 36,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Pritom se na zgrade odnosi 416 milijuna, a na ostale građevine 130,5 milijuna eura.

Prema vrstama radova, u travnju je 76,5 posto ili 839 dozvola izdano za novogradnju, a 23,5 posto ili 257 dozvola za rekonstrukcije.

Izdanim građevinskim dozvolama u travnju predviđena je gradnja 1.738 stanova, što je 9,3 posto više nego u travnju 2023. godine.

Prema podacima DZS-a, u prva četiri mjeseca 2024. u Hrvatskoj je izdano 4.059 građevinskih dozvola, što je pad od 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Predviđena vrijednost radova iznosi 2,4 milijarde eura, što je 2,3 posto više nego lani. Od toga 1,82 milijarde eura otpada na zgrade, a 581 milijun eura na ostale građevine.

Prema izdanim građevinskim dozvolama, u prva četiri mjeseca predviđena je gradnja 7.040 stanova, što je 8,1 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine.

Tagovi: građevina, građevinski radovi, nekretnina
PROČITAJ I OVO
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
ZAGREB - O visokim cijenama nekretnina i paradoksu da unatoč padu prometa cijene ne padaju, za središnji Dnevnik HRT-a govorio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
LOŠ TREND
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
BERLIN - Njemačka stanogradnja nikako ne izlazi iz dubokog zastoja - statistika od četvrtka pokazuje da broj zahtjeva za gradnju tone i moguće je da će godina biti rekordno niska.
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE