GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju godišnji pad obujma građevinskih radova 2,2%

U svibnju godišnji pad obujma građevinskih radova 2,2%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 22:31
Autor: RBA analize
ANALIZA - Pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu se prema podacima HNB-a u drugoj polovici 2019. i početku 2020. kretao na najvišim razinama od 2008. godine (u rasponu od 112 do 118), dok je u lipnju bio na razini od 102,3.

Uz rast od 1,7% na mjesečnoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima), obujam građevinskih radova u svibnju je treći mjesec zaredom zabilježio nastavak pada na godišnjoj razini, po stopi od 2,2%. Prema izvornim indeksima prekinuta su pozitivna kretanja od početka godine pa je tako na mjesečnoj razini zabilježen rast od 2,4% dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 6,4%.

Prema izvornim indeksima, godišnjim stopama pada obujma građevinskih radova u svibnju pridonijelo je smanjenje radova na izgradnji zgrada (-8,4%) kao i pad obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (-3,3%). Kod izgradnje zgrada, uz nekoliko manjih iznimki, prekinut je rastući trend koji je prisutan od kraja 2015. godine dok je kod izgradnje ostalih građevina trend bio prisutan od kraja 2018. godine. Promatrano prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, radovi su ravnomjerno podijeljeni te je u svibnju 49,6% radova odrađeno na zgradama a 50,4% na ostalim građevinama.

Usporedno, negativna godišnja kretanja u svibnju prouzročena globalnim ekonomskim zastojem zabilježena su i u većini zemalja u okruženju. Tako je prema podacima Eurostata (kalendarski prilagođeni indeksi) u svibnju godišnja stopa rasta obujma građevinskih radova u EU zabilježila dvoznamenkasti pad od 10,3% (snažan doprinos Italije, Francuske i Španjolske). Dok je u Poljskoj zabilježen godišnji pad od 3,0%, kod Mađarske (-20,1%), Bugarske (-14,1%), Slovenije (-13,7%), Slovačke (-10,9%) te Češke (-7,6%) vidljiva su izraženija kretanja.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj je u svibnju iznosio 766 te je bio 10,3% niži u odnosu na broj u svibnju 2019. U prvih pet mjeseci 2020. godine ukupno je izdano 3.620 dozvola za građenje. Nakon snažnog godišnjeg pada u travnju, predviđena vrijednost građevinskih radova u mjesecu svibnju (od 2.657 mil. kuna) viša je za 9,6% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu se prema podacima HNB-a u drugoj polovici 2019. i početku 2020. kretao na najvišim razinama od 2008. godine (u rasponu od 112 do 118), dok je u lipnju bio na razini od 102,3. I u nastavku godine pad gospodarske aktivnosti negativno će se odraziti na kretanja u građevinarskom sektoru.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski biznismen kupio otok u Ligurskom moru
SHOPPING
Ukrajinski biznismen kupio otok u Ligurskom moru
MILANO - Talijanski otok Gallinara u Ligurskom moru prodan je za više od 10 milijuna eura Ukrajincu Aleksandru Boguslajevu, prenijeli su talijanski mediji.
U Srbiji se traže kuće van gradova, stambeni krediti povoljniji nego u Hrvatskoj
TRŽIŠTE SE OPORAVLJA
U Srbiji se traže kuće van gradova, stambeni krediti povoljniji nego u Hrvatskoj
BEOGRAD - Tržište stambenih nekretnina se oporavilo, nakon pada od skoro 70 odsto za vreme vanrednog stanja, a cene su ostale gotovo nepromenjene, s tim što je povećana potražnja, kao i cena, kuća u prigradskim opštinama u okolini Beograda i drugih većih gradova.
BIG CEE preuzeo logističko-distributivni kompleks kompanije Kuehne+Nagel
LOGISTIKA
BIG CEE preuzeo logističko-distributivni kompleks kompanije Kuehne+Nagel
BEOGRAD - Najmoderniji logistički kapaciteti kompanije u Srbiji se danas prostiru na 17.000 kvadrata prostora u dugoročnom zakupu, i nalaze se u industrijskoj zoni Beograda, na granici Dobanovaca i Ugrinovaca.
Propala prodaja Beograđanke
NADMETANJE
Propala prodaja Beograđanke

BEOGRAD - Aktivista Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović odlučio je da prisustvuje javnom nadmetanju za prodaju dela čuvene zgrade "Beograđanka", ali se ispostavilo da cela stvar i nije tako "javna" kako je gradska vlast navela u saopštenju.

Danko Končar pokrenuo prodaju Uljanikove kasarne
PRODAJA
Danko Končar pokrenuo prodaju Uljanikove kasarne
PULA - Stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak potvrdio je pokretanje dva postupka vezana uz prodaju imovine brodogradilišta i pozvao Ministarstvo financija i ostale državne vjerovnike da se u narednih 30 dana izjasne žele li pokretnine na kojima imaju razlučna prava preuzeti i unijeti u temeljni kapital nove tvrtke Uljanik Brodogradnje 1856, kako je to preporučila Vlada, ili će se naplatiti njihovom prodajom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE