GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U rujnu 1,3 posto manje građevinskih dozvola nego lani

U rujnu 1,3 posto manje građevinskih dozvola nego lani
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 16:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu ove godine izdano 945 građevinskih dozvola što je 1,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, 87 posto ili 824 dozvole u rujnu izdano je za zgrade, a 13 posto ili 121 za ostale građevine, kao što su ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, sportski tereni itd.

Na godišnjoj je razini broj građevinskih dozvola za zgrade manji za 1,8 posto, dok je za ostale građevine veći za 2,5 posto.

Dozvolama izdanima u rujnu predviđena je vrijednost radova od 577,6 milijuna eura, što je oko 41 posto više nego u istom razdoblju lani. Pritom na zgrade otpada 466 milijuna, a na ostale građevine 111,6 milijuna eura.

Prema vrstama radova, u rujnu je 77,4 posto ili 731 dozvola izdano za novogradnju, a 22,6 posto ili 214 dozvola za rekonstrukcije.

Izdanim građevinskim dozvolama u rujnu predviđena je gradnja 1.663 stanova, što je 10,9 posto više nego u rujnu 2022. godine.

Po podacima DZS-a, u prvih devet mjeseci 2023. u Hrvatskoj je izdana 8.501 građevinska dozvola, što je rast od 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Predviđena vrijednost radova iznosi 4,92 milijarde eura, što je 31,8 posto više nego lani. Od toga 3,7 milijardi otpada na zgrade, a oko 1,2 milijarde eura na ostale građevine.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u devet mjeseci ove godine, predviđena je gradnja 13.645 stanova, što je 0,8 posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
INVESTICIJE
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
MAKARSKA - Uspješni poduzetnik i dobitnik Emmyja iz Gruda Stjepan Čajić investitor je u novi hotel koji bi trebao niknuti u Makarskoj pored hotela Aminess Khalani Beach.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE