GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Rijeci u dvije godine tražene cijene stanova porasle 16 posto

U Rijeci u dvije godine tražene cijene stanova porasle 16 posto
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 10:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Od početka 2019. godine do danas, od najvećih hrvatskih gradova tražene cijene stanova najviše su porasle u Rijeci, za 16 posto, slijedi Osijek s 10 posto, dok su u Zagrebu porasle za 8,7 posto, pokazala je analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u srijedu.

Iako se nakon prošlogodišnjih potresa, u kombinaciji s društvenim promjenama koje je donijela pandemija koronavirusa, najavljivala promjena trenda u cijenama nekretnina u hrvatskoj metropoli, podaci analize traženih cijena unatrag dvije godine pokazuju sasvim suprotno.

U Zagrebu tako tražene cijene stanova početkom 2021. rastu gotovo jednako kao prije godinu dana.

Naime, od početka 2019. godine do danas, tražene cijene za stanove u Zagrebu porasle su za 8,73 posto, a isti je trend s nešto manjim rastom, od 8,36 posto, i kod traženih cijena kuća.

Za stanove se sada prosječno traži 2159,25, a za kuće 1368,75 eura po kvadratu.

Potresom pogođeni uži centar grada ipak bilježi negativan trend, pišu iz Njuškala. Tražene cijene stanova u Donjem gradu svoj su vrhunac doživjele upravo u ožujku 2020. godine, kada je za kvadrat prosječno traženo 2666,41 eura, dok početkom ove godine to iznosi 2567,70 eura, odnosno 100 eura manje po kvadratu.

Osim u samom centru, prosječne tražene cijene stanova trenutno prelaze 2200 eura po kvadratu u Trešnjevci Sjever (2201,97 eura) i Trnju (2281,25 eura). Također, tražene cijene stanova više od 2000 eura po kvadratu početkom godine zabilježile su i četvrti Maksimir (2186,49 eura) i Trešnjevka Jug (2120 eura).

S druge strane, najniže prosječne tražene cijene stanova su trenutno u Brezovici (1212,63 eura) i Sesvetama (1456,58 eura), navedeno je u analizi.

U posljednje dvije godine u Rijeci su najviše porasle cijene stanova

Da promjene koje se zbivaju zadnjih godinu dana ne utječu ni na koji način na trend rasta cijena stanova u Rijeci pokazuju najnoviji podaci s početka ove godine, prema kojima je prosječna cijena kvadrata stana od 1780 eura čak 16 posto viša u odnosu na siječanj 2019. godine, istaknuli su iz Njuškala.

Istovremeno, cijene kuća u Rijeci nezamjetno su rasle u tom razdoblju pa je sada prosječna cijena kvadrata kuće tek 23 eura viša i iznosi 1473 eura.

Najveći grad na istoku Hrvatske zadnje dvije godine zadržao je stabilan trend rasta cijena svojih kvadrata. U Osijeku je tako tražena cijena kvadrata stana početkom 2019. godine iznosila 966 eura, dok je sada za kvadrat potrebno prosječno izdvojiti 1063 eura, odnosno gotovo 10 posto više.

Za kvadrat kuće prosječno se traži 731 euro, što je tek 30 eura više u odnosu na razdoblje od prije dvije godine, pokazuje analiza.

Uz oscilacije tijekom 2020. godine, cijene u Splitu su više nego 2019. godine

I Split je unatrag dvije godine zabilježio više cijene nekretnina, pri čemu tražene cijene kuća i dalje premašuju cijene stanova. Od početka 2019. godine do danas, kvadrat kuće u Splitu poskupio je za 4,93 posto i sada prosječno iznosi 3122 eura.

Tražene cijene stanova porasle su u dvije godine za 6,85 posto i sada iznose prosječno 2987 eura po kvadratu.

"Ipak, u navedenom je razdoblju bilo različitih oscilacija cijena, pa su najviše cijene kuća u Splitu zabilježene u rujnu 2019. godine kada se za kvadrat tražilo prosječnih 3209 eura, dok su stanovi bili najskuplji u veljači prošle godine, kad je prosječno traženo 3016 eura za kvadrat", napominju iz Njuškala.

Dubrovnik osjeća posljedice slabije turističke sezone

Dubrovnik je pak unatrag dvije godine zabilježio negativan trend, pa su tako tražene cijene stanova danas u odnosu na početak 2019. godine niže za 5,22 posto i prosječno iznose 3628 eura po kvadratu.

Kuće su u Dubrovniku u navedenom razdoblju su također zabilježile pad cijena i to gotovo 12 posto. Tako, dok je početkom 2019. prosječna tražena cijena kvadrata kuće bila 4666 eura, danas ona iznosi 4117 eura.

Zadar tijekom prošle godine nije zabilježio oscilacije u traženim cijenama pa je unatrag dvije godine trend rasta u ovom gradu stabilan. Tražene cijene stanova od početka 2019. godine porasle su za 5,86 posto i sada se za kvadrat prosječno traži 2259 eura, a jednako su rasle i cijene kuća, za 5,66 posto, pa im je trenutačna prosječna tražena cijena kvadrata 1577 eura, navedeno je u analizi Njuškala.

Tagovi: cijene stanova, tržište nekretnina, Rijeka, Zagreb, Split, Dubrovnik, stanogradnja, Njuškalo
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
CIGLANA
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
ZAGREB - Nakon što su srušeni dimnjaci stare zagrebačke ciglane u javnosti se aktualiziralo pitanje sudbine tog zapuštenog prostora koji je nekad bio jedan od simbola Zagreba.
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
NAJVIŠI
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
VARŠAVA - Varšavski toranj, neboder u središtu glavnog grada Poljske, postao je najviši u Europskoj uniji nakon postavljanja 80-metarske igle čime je ukupna visina zdanja premašila 310 metara, priopćio je u utorak projektant.
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
PROJEKTI
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
VARAŽDIN - Cilj realizacije ovog projekta je održati razvoj poslovanja Varteksa i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.
Mađari ne žele otkriti što će graditi na području črnomeračke ciglane
MISTERIJ
Mađari ne žele otkriti što će graditi na području črnomeračke ciglane
ZAGREB - Pravi vlasnici su u Mađarskoj. Preko dvije tvrtke, Milend i Jorlend, svime upravlja investicijski bankar Janos Peter Bartha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE