GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ožujku 8,5 posto manje građevinskih dozvola nego lani

U ožujku 8,5 posto manje građevinskih dozvola nego lani
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 16:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku ove godine izdano 1108 građevinskih dozvola što je 8.5 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Prema vrstama građevina, 84 posto ili 943 dozvole u ožujku izdane su za zgrade, a 16 posto ili 174 za ostale građevine, kao što su ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, sportski tereni itd.

Na godišnjoj je razini broj građevinskih dozvola za zgrade manji za 12,5 posto, a za ostale građevine veći za 21,7 posto.

Dozvolama izdanima u ožujku predviđena je vrijednost radova od 616,4 milijuna eura, što je 17,1 posto manje nego u istom razdoblju lani. Pritom se na zgrade odnosi 455 milijuna, a na ostale građevine 161 milijun eura.

Prema vrstama radova, u ožujku je 81,2 posto ili 900 dozvola izdano za novogradnju, a 18,8 posto ili 208 dozvola za rekonstrukcije.

Izdanim građevinskim dozvolama u ožujku predviđena je gradnja 1.977 stanova, što je 8,3 posto više nego u ožujku 2023. godine.

Prema podacima DZS-a, u prva tri mjeseca 2024. u Hrvatskoj je izdano 2.963 građevinskih dozvola, što je pad od 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Predviđena vrijednost radova iznosi 1,85 milijardi eura što je 4,7 posto manje nego lani. Od toga 1,4 milijarde eura otpada na zgrade, a 450 milijuna eura na ostale građevine.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u prva tri mjeseca predviđena je gradnja 5.302 stanova, što je 7,7 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine.

Tagovi: građevina, nekretnine, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Prosječni zagrebački kvadrat košta preko 3.000 eura
SVE SKUPLJE
Prosječni zagrebački kvadrat košta preko 3.000 eura
ZAGREB - Podaci oglasnika za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com pokazali su kako je cijena stanova u Zagrebu tijekom ožujka u većini kvartova zabilježila porast mjesečnih vrijednosti. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova porasla je za 0,5 posto, dosegnuvši 3022 eura po kvadratu.
Isplativost kupnje poslovnog prostora
ANALIZA
Isplativost kupnje poslovnog prostora
ANALIZA - Pitanje o tome hoćete li kupiti ili unajmiti uredski prostor često je ključno za uspeh poslovanja, jer odluka koju donesete može imati dugoročne finansijske posledice i stoga zahteva pažljivo razmatranje.
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u ožujku je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, bio veći za 14,6 posto nego u istom lanjskom mjesecu, dok je u odnosu na veljaču pao za 0,2 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZA ODLIKAŠE
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZAGREB - U elitnim zagrebačkim Šestinama grupacija VMD planira izgradnju 13 samostojećih višestambenih zgrada, sudeći prema pismu namjere koje su uputili Gradu Zagrebu, a za očekivati je da bi to mogao biti luksuzan projekt.
U Srbiji je svaki peti stan prazan
CRNA STATISTIKA
U Srbiji je svaki peti stan prazan
BEOGRAD - Na tržištu nekretnina u Srbiji sve je više novih stanova, ali je iz godine u godinu sve više i praznih stanova, pa je tako između posljednja dva popisa, broj privremeno praznih stanova porastao za 34.499 stambenih jedinica, piše magazin Biznis i finansije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE