GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U New Yorku otvoren Little Island, park koji levitira nad Hudsonom

U New Yorku otvoren Little Island, park koji levitira nad Hudsonom
ATRAKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 23:05
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Lebdeći park veličine oko hektara koji leži na 132 betonska tulipana iznad rijeke Hudson otvoren je u petak u New Yorku, kao simbol ponovo rođenog grada nakon pandemije koja ga je duboko obilježila.

Little Island, dostupan besplatno preko dva pješačka mosta, izgrađen je na gatu 54 brodarske tvrtke White Star, mjestu gdje su se u travnju 1912. iskrcali preživjeli u brodolomu Titanica.

Umjetni otok je stajao oko 260 milijuna dolara i većinom ga je financirala zaklada poduzetnika Barryja Dillera i njegove supruge, modne kreatorice Diane von Furstenberg. Taj milijarder je izjavio za New York Times da će prvih 20 godina preuzeti troškove održavanja parka.

Ukupno bi njegov doprinos mogao dosegnuti 380 milijuna dolara, što je privatna donacija bez presedana za neki javni park.

Little Island umalo nije završen zbog niza pravnih zavrzlama, ali je 2017. guverner države New York Andrew Cuomo uspio postići dogovor svih strana.

Izgrađeni na različitim visinama, od 5 do 18 metara kako bi tvorili reljef, tulipani su teški po 68 tona. U parku je zasađeno 350 vrsta bilja, grmlja i drveća.

Smješten je između 13. i 14. ulice i u njemu se nalazi amfiteatar s blizu 700 mjesta. Dio je Hudson River Parka, na krajnjem jugu Manhattana.

"Neizrecivo sam sretna što sam ovdje i što sam preživjela pandemiju", rekla je jedna od prvih posjetiteljica Barbara Kenner, koja je izgubila posao tijekom krize koja je u New Yorku odnijela više od 30.000 ljudi.

Krajobrazna arhitektica Signe Nielsen, koja je osmislila uređenje Little Islanda, želi da posjetitelji "napuste grad, promet i uđu u prostor iznenađenja", izjavila je.

"Nadam se da će iz parka izaći mirniji i sretniji nego kad su ušli".

Foto: Untapped New York

Tagovi: New York, Little Island, rijeka Hudson, Barry Diller, Diane von Furstenberg
PROČITAJ I OVO
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE