GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj lani srušena 1092 stana

U Hrvatskoj lani srušena 1092 stana
RUŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2024 / 07:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj su 2023. godine srušena 1.092 stana, pri čemu je 47,3 posto srušeno zbog gradnje novih građevina, 29,9 posto zbog elementarnih nepogoda, a zbog nezakonite gradnje njih 12,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema tim podatcima, u Hrvatskoj su u 2023. godini srušena ukupno 1.092 stana, ukupne korisne površine 87.240 četvornih metara. Statističari objašnjavaju da je riječ o ukupnom broju stanova isključenih iz stambenog fonda bez obzira na način korištenja - nastanjeni i nenastanjeni stanovi za stalno stanovanje te stanovi za odmor.

Od ukupnog broja stanova koji su isključeni iz stambenog fonda, 111 stanova s ukupnom površinom od 4.458 kvadrata korišteno je za odmor, napominju iz DZS-a. Najčešći razlog isključenja stanova iz stambenog fonda je gradnja novih građevina i lani je zbog toga srušeno 516 stanova, što je u ukupnom broju udio od 47,3 posto.

Zbog elementarnih nepogoda je u 2023. godini srušeno 327 stanova, što je udio od 29,9 posto. Taj se podatak odnosi na stanove koji su isključeni iz stambenog fonda na temelju odluke Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, objašnjavaju statističari.

Zbog dotrajalosti i drugih razloga lani je srušeno 85 stanova, ili 7,8 posto ukupnog broja, a zbog nezakonite gradnje njih 137, što je u ukupnom broju srušenih stanova udio od 12,5 posto.

U prošloj je godini zbog prenamjene u nestambeni prostor ili spajanja dvaju ili više stanova u jedan stan srušeno 27 stanova (2,5 posto). Po podatcima DZS-a, lani je u gradskim naseljima srušeno 858 stanova, a u ostalim naseljima 234 stana.

Prema opremljenosti instalacijama i pomoćnim prostorijama, svi su ti srušeni stanovi imali električnu struju, kuhinju, vodovod, kanalizacijske instalacije i zahod, a 94 posto njih imalo je kupaonicu, podatci su DZS-a.

Prosječna veličina srušenih stanova u prošloj godini iznosila je 79,9 kvadrata, a statistika pokazuje i da se od ukupnog broja srušenih stanova više od polovine ili 59,1 posto odnosi na dvosobne i trosobne stanove. Lani je, naime, srušeno 338 dvosobnih i 307 trosobnih stanova, a srušena su i 216 jednosobna stana, 141 četverosobni i 90 peterosobnih ili stanova s više soba.

Tablice iz objavljene statistike pokazuju i da je lani srušeno manje stanova nego godinu prije, i to 20 stanova ili 1,8 posto manje nego 2022. godine. Naime, 2022. je iz stambenog fonda bilo isključeno 1.112 stanova. Podaci u posljednjih pet godina pokazuju da je 2021. bila godina u kojoj je srušeno najviše stanova, njih 1.227, dok ih je najmanje srušeno 2020. godine, njih 466.

DZS podatke o broju srušenih stanova prikuplja pomoću obrasca Godišnji izvještaj o srušenoj zgradi sa stanovima i prenamjeni stambenog prostora, a koji se prikuplja od upravnih tijela velikih gradova, Grada Zagreba i županija nadležnih za upravne poslove graditeljstva, Državnog inspektorata - Sektora građevinske inspekcije te Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izvještaj se ispunjava samo za potpuno srušenu zgradu u kojoj se nalazio jedan stan ili više završenih stanova. Prema tome, ne obuhvaćaju se oštećene zgrade sa stanovima koje se namjeravaju popravljati ni srušene zgrade u kojima nije potpuno završen nijedan stan, objašnjavaju iz DZS-a.

Tagovi: stanovi, rušenje stanova, rušenje, obnova
PROČITAJ I OVO
Sulude cijene garaža u Beogradu
VAN PAMETI
Sulude cijene garaža u Beogradu
BEOGRAD - Najskuplji garažni prostor u Srbiji u prva tri mjeseca ove godine prodan je u beogradskoj općini Vračar po cijeni od 73.000 eura, objavio je Republički geodetski zavod.
Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u 2023. pala 7,2%
GRAĐEVINA
Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u 2023. pala 7,2%
PODGORICA - Vrijednost izvedenih građevinskih radova u Crnoj Gori prošle godine iznosila je 654 milijuna eura, što je 7,2 posto manje nego 2022. godine, pokazuju podaci Monstata.
Zadar dobiva mega investiciju i sasvim novu vizuru
REVITALIZACIJA
Zadar dobiva mega investiciju i sasvim novu vizuru
ZADAR - Na zadarski kolodvor vlak je posljednji put ušao prije više od desetljeća. Otada je postojeća infrastruktura u gradskoj četvrti Arbanasi prepuštena propadanju.
Nevjerojatne cijene garaža u hrvatskim gradovima
GARAŽE
Nevjerojatne cijene garaža u hrvatskim gradovima
ZAGREB - Da su stanovi u Hrvatskoj iznimno poskupjeli i nije neka novost, no manje je poznato da su i obične garaže danas dostigle donedavne cijene stanova.
Cene stanova u Srbiji u prvom kvartalu povećane 4,74%
STANOVI
Cene stanova u Srbiji u prvom kvartalu povećane 4,74%
BEOGRAD - Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju ove godine više su za 4,74 odsto u odnosu na isti period 2023. godine dok su u poređenju sa četvrtim tromesečjem prošle godine veće za 0,78 odsto, objavio je u subotu Republički geodetski zavod (RGZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE