GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U dva dana 752 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

U dva dana 752 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 10:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izvijestilo je u srijedu da je APN u dva dana, od početka prvog ovogodišnjeg natječaja, zaprimio 752 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, što, kako kažu, sugerira nastavak velikog interesa za tu mjeru.

Usporedbe radi, u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) prošle godine u rujnu je u prvih tjedan dana pristiglo 1.119 zahtjeva koje su banke predale u ime svojih klijenata, navode iz Ministarstva.

Potpredsjednik Vlade i resorni ministar Predrag Štromar u izjavi koja se prenosi u priopćenju kaže da su znali da je i usprkos poteškoćama interes za mjeru i dalje velik.

"Dio građana je na vrijeme prikupio dokumentaciju, neki od njih potpisali ugovore i dali kapare te smo zbog njih otvorili prijave. Veseli nas što se opet pokazalo da je ovaj program prepoznat i tražen čak i u izvanrednim okolnostima u kojima se nalazimo. Zahvaljujem svima što smo pronašli načina i od strane Ministarstva, APN-a, banaka, a i samih zainteresiranih, da nastavimo s realizacijom subvencija uz pomoć kojih je već 9400 mladih obitelji dobilo svoj dom i u kojima je rođeno 1275 djece", kaže Štromar.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ovo četvrti po redu poziv za subvencionirane stambene kredite, prvi od dva ove godine, dok će drugi biti objavljen koncem ljeta. Aktualni krug će zbog poteškoća uzrokovanih epidemijom koronavirusa biti otvoren najmanje do kraja travnja.

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili što znači da se na poziv mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.


Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, a za dodatnu godinu po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

Uslijed situacije uzrokovane koronavirusom, APN je svim kreditnim institucijama dao mogućnost da zahtjeve dostave i elektroničkim putem, a kod dostave dokumentacije redovnim putem proces se odvija sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama,stambeni krediti, tržište nekretnina, Predrag Štromar,
PROČITAJ I OVO
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
POSLJEDICE
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
LJUBLJANA - Kako je epidemija utjecala na slovensko tržište nekretnina? Njezin će utjecaj na cijene postati vidljiv tek za pola godine ili kasnije, predviđa struka.
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
PORAZNO
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
BEOGRAD -  Statistika o vlasništvu nad nekretninama jedan je od najboljih pokazatelja, a brojke kažu da u seoskim sredinama čak 84 odsto žena nema nikakvu nepokretnost na svoje ime, pokazala je nova analiza NALED-a i kompanije PwC.
Stiglo samo 130 prijava za financiranje najamnine stradalima u potresu
NAJAMNINE
Stiglo samo 130 prijava za financiranje najamnine stradalima u potresu
ZAGREB - Ministar državne imovine Mario Banožić istaknuo je u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a da su pronašli model kako zbrinuti 1100 osoba čije nekretnine imaju oznaku 'crveno' i čija je nekretnina neupotrebljiva tako što će im država financirati najamninu.
Jesu li doista oštro pale cijene stanova u centru Zagreba?
STANOVI
Jesu li doista oštro pale cijene stanova u centru Zagreba?
ZAGREB - Već dva mjeseca otkako je Zagreb pogodio potres, na tržištu nekretnina šuška se kako su stanovi u užem centru grada užurbano počeli gubiti na vrijednosti.
Evo što donosi građevinski priručnik za obnovu Zagreba
OBNOVA
Evo što donosi građevinski priručnik za obnovu Zagreba
ZAGREB - U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je još jedan u nizu sastanaka kojima HGK okuplja relevantne institucije i struke koje će sudjelovati u procesu obnove od potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE