GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U deset godina na dražbi završilo više od 20.000 kuća i stanova

U deset godina na dražbi završilo više od 20.000 kuća i stanova
OVRHE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2017 / 08:49
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Kad je Vlada u srpnju poslala u Sabor izmjene Ovršnog zakona, što je zapravo bio Mostov prijedlog, premijer Andrej Plenković najavio je mogućnost da se na jesen razmotri donošenje potpuno novog ovršnog zakona.

No, kako su od potvrde tih izmjena u Saboru prošla tek dva mjeseca, pa je teško procjenjivati i njihove učinke, u Vladinim krugovima zasad nitko ne govori o izradi novog zakona. Problem ovrhe nekretnina bila je jedna od dominantnih tema na parlamentarnim izborima 2012. i 2015. godine, na posljednjim predsjedničkim izborima te na izvanrednim izborima 2016. godine. Posljedica je toga i to da je Hrvatska u posljednjih 20 godina donosila tri ovršna zakona, s time da su se prva dva mijenjala pet puta, a posljednji iz 2012. godine samo dva puta, piše Novi list.

Ovrhe nekretnina na političkoj su sceni istisnule druge teme, no je li i u stvarnosti doista nastupilo zatišje po tom pitanju? Statistiku o nekretninama koje su završile na dražbi sada je teže pratiti jer se očevidnik vodi u dvije institucije, Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) za predmete koji završavaju prema starim pravilima i u Fini za nove slučajeve ovrhe i stečajeva od 2015. godine. Trenutačno se prema podacima Fine na dražbi prodaje 569 kuća i 298 stanova, od ukupno 2.338 nekretnina koliko ih je oglašeno za prodaju zbog ovrhe. No, još uvijek dio evidencije vodi i HGK, koji je samo u ovoj godini u svoj očevidnik, za predmete započete prije 2015. godine upisao 439 kuća i 495 stanova.

Iako godišnje i dalje više od po tisuću kuća i stanova završava na bubnju, čini se da je najgore bilo u razdoblju od 2011. do 2014. godine, u vrijeme najjače gospodarske krize, kad je dražbi znalo biti godišnje i po dvije tisuće kuća i 1.200 stanova. I dok smo od HGK-a dobili precizne podatke po godinama za sve nekretnine i pokretnine koje su završile na dražbi od 2006. godine do danas, a po zakonu su trebale završiti u njihovom očevidniku, Fina nas je izvijestila samo o trenutnom broju predmeta u očevidniku.

Vjerovnicima Hrvata koji su zapali u dugove čini se i nije baš najprivlačnije ovršiti njihove automobile. Trenutačno ih se prema Fininom očevidniku prodaje osam, a procijenjena vrijednost im je od 300 kuna do 125 tisuća kuna. Na bubnju je isto toliko jahti koje se procjenjuju od 180 do 682 tisuće kuna. I automobili i jahte izgubljeni su kroz stečajni postupak. Kao i dva aviona Cessna od kojih jedan košta 449 tisuća kuna, a drugi gotovo 1,7 milijuna kuna.

No, iz toga se, u kombinaciji s podacima HGK-a, može izvući podatak da je od 2006. godine do danas u Hrvatskoj na dražbi završilo 21.859 kuća i stanova. Iako je riječ o nekretninama koje se prodaju jer su ih vlasnici izgubili u postupku ovrhe i stečaju, najvećim dijelom one pripadaju fizičkim osobama, a ne tvrtkama. Tako je u više od 11 godina na bubnju završio veći broj kuća i stanova nego što ih prema popisu stanovništava iz 2011. godine ima Ličko -senjska županija.

Naime, ta je županija 2011. godine imala 19.343 stambene jedinice za stalno stanovanje. Broj kuća i stanova koji je završio na bubnju veći je od polovice svih stambenih objekata koje ima cijela Karlovačka ili Dubrovačko-neretvanska županija. Istovremeno su u Rijeci popisivači zabilježili 62.708 takvih objekata, što ne znači da su svi bili stalno nastanjeni, što znači da bi, da su sve nekretnine koje su završile na dražbi bile smještene u Rijeci, čak trećina stambenog fonda bila na bubnju.

Statistika HGK-a otkriva i da je ta institucija u svome očevidniku zabilježila dražbu za 2.008 zgrada, pa iako nije potpuno jasno je li baš u svakom slučaju riječ o stambenim zgradama, za pretpostavit je da je među njima jedan dio onih koje su izgubili investitori, a preuzele banke koje su ih financirale kad više nisu mogle računati na otplatu kredita.

Vlasnici su se morali oprostiti i od 38 hotela, 28 restorana, s tim da se trenutačno, prema Fininom očevidniku, najavljuju dražbe za četiri hotela i jedan restoran. Prodaje se i 14 maslinika, od kojih je najveći vrijednosti od čak 9,87 milijuna kuna, onaj u Mokošici. No, trenutačno se za njega nudi 2,46 milijuna kuna, a opis otkriva da nije riječ o 4,6 tisuća četvornih metara tvrtke Aeternum koja je završila u stečaju i da ono uključuje osim maslinika i šumu te građevinsko zemljište.

Tagovi: dražbe kuća i stanova, tržište nekretnina, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Na prodaju 2.548 kvadrata gradskog zemljišta u Bloku 41a
NADMETANJE
Na prodaju 2.548 kvadrata gradskog zemljišta u Bloku 41a
BEOGRAD – Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je danas oglas o javnom nadmetanju za prodaju gradskog građevinskog zemljišta u južnom delu Bloka 41a na Novom Beogradu, poršine 2.548 metara kvadratnih.
Konstruktori: Na dijelu obnovljenih kuća uočene ogromne greške
STRUČNJACI
Konstruktori: Na dijelu obnovljenih kuća uočene ogromne greške
ZAGREB - U razornom potresu na Baniji najviše su stradale stare građevine i dio kuća koje su loše obnovljene, dok su kvalitetno građene kuće ostale sačuvane, ocijenili su građevinski konstruktori koji su obišli veći dio područja.
Poskupljuje novogradnja u Srbiji
SKUPLJI MATERIJAL
Poskupljuje novogradnja u Srbiji
BEOGRAD - Građevinski materijal koji u sebi sadrži čelik poskupeo je u januaru i do 40 odsto. I mnogi drugi proizvođači, uglavnom termoizolacionih proizvoda, najavili su više cene.
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
TREND
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u studenome prošle godine bio je 4,2 posto veći nego u istom mjesecu godinu ranije, a u odnosu na listopad zadržao je vrijednost, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE