GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U 2020. broj završenih stanova porastao za dva posto, na gotovo 12 tisuća

U 2020. broj završenih stanova porastao za dva posto, na gotovo 12 tisuća
STANOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2021 / 13:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2020. godine završena gradnja 11.957 stanova, što je dva posto više nego prethodne godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prosječna korisna površina stana iznosila je 93,2 četvorna metra.

Većina stanova, 92 posto, izgrađeno je kao novogradnja, 7,3 posto dogradnjom ili nadogradnjom postojećih zgrada, a 0,7 posto prenamjenom nestambenog prostora u stan.

Po županijama, najviše je stanova završeno u Gradu Zagrebu (koji ima status županije), njih 2.648, slijedi Zadarska županija s 2.123 stana, Splitsko-dalmatinska s 1.548, a više od tisuću stanova lani je još izgrađeno i u Istarskoj županiji, njih 1.313.

Lani izgrađeno 5.745 zgrada, 4,1 posto više no u 2019.

Lani je po podacima DZS-a izgrađeno i 5.745 zgrada, što je 4,1 posto više nego godinu prije.

Ukupna površina svih tih zgrada iznosila je 2,47 milijuna četvornih metara, što je za četiri posto manje nego u 2019. godini.

Od ukupnog broja zgrada završenih prošle godine 4.580 ili 79,7 posto su stambene, a 1.165 ili 20,3 posto nestambene, a ta potonja kategorija primjerice obuhvaća zgrade za poljoprivrednu djelatnost, za vjerske obrede, hotele, trgovine, zatim industrijske zgrade i skladišta, kao i zgrade za promet i komunikacije, poput javnih i privatnih garaža.

Po županijama, najviše zgrada, 816, dovršeno je u Zadarskoj županiji, slijedi Istarska županija sa 765 zgrada, Splitsko-dalmatinska s 582, Primorsko-goranska s 384, a listu županija u kojima broj završenih zgrada u 2020. premašuje tristo zaključuje Zagrebačka županija s 368 i Grad Zagreb s 356 zgrada.

Tagovi: stanogradnja, broj izgrađenih stanova, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE