GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište nekretnina u Zagrebu: Evo koji kvart je izbio na vrh

Tržište nekretnina u Zagrebu: Evo koji kvart je izbio na vrh
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 08:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Interes kupaca nekretnina u Zagrebu drukčiji je nego prije 10 godina. Niz negativnih okolnosti uzrokovan koronom i potresom natjerao je nedavno dobar dio građana da shvate vrijednost vlastite kuće ili zemljišta, posebno izvan gradske vreve, pokazuju istraživanja oglasnika Crozilla.com.

Potres u Zagrebu unio je nepovjerenje u stare zgrade, posebno u središtu grada, pa se brojni kupci "prilagođavaju" zbivanjima na način da sve više traže nekretnine na periferiji ili izvan grada. Podaci tog oglasnika pokazuju i da je Centar, koji je nekada bio najtraženiji kvart, ipak pao u drugi plan. Sve se više traže kuće s okućnicom, pa i na rubnim dijelovima grada ili manjim mjestima u okolici, a popularna su postala i zemljišta.

- Ako promatramo interes kupaca za nekretninama danas i prije 10 godina, primjećujemo veći interes za kućama nego stanovima - rekla je za Ivana Čikić, vlasnica agencije za nekretnine Dom ekspert, te dodala da je podjednak interes za kućama kod kupaca u zreloj dobi, kao i kod onih mlađe dobi, odnosno mladih obitelji s jednim ili dvoje djece.

Maksimir je pao na drugu poziciju. Podaci pokazuju da je interes kupaca u Zagrebu drukčiji nego prije 10 godina, a većina promjena počela je prije pola godine

- Razlog zbog kojeg su se prije deset godina u većem postotku prodavali stanovi, a ne kuće je i taj što je na tržištu bio ogroman broj neprodanih novosagrađenih stanova. Tržište je bilo preplavljeno njima. I čini se da su tada kupci ipak bili više naklonjeni kupovini stanova - dodaje Ivana Čikić.

Potražnja za kućama na oglasniku Crozilla.com u listopadu bila je osjetno veća nego lani. No, unatoč pojačanom interesu, kuće su na zagrebačkom području i dalje jeftinije od stanova, a u listopadu je razlika u njihovim cijenama bila veća od 35 posto.

Na tom oglasniku za kvadratni metar kuće u Zagrebu, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku se tražilo 1396 eura.

Ivana Čikić smatra da se danas kuće prodaju u većem postotku nego prije iz još nekoliko razloga osim ponude stanogradnje i potresa.

- Jedan od razloga je neprocjenjiv osjećaj slobode koji nam omogućuje život u kući s okućnicom ili barem vikendica u koju možemo otići vikendom - rekla je Ivana Čikić.

Kad je riječ o stanovima za prodaju ili najam, Zagreb je u listopadu bio najtraženiji grad. Poseban naglasak posjetitelja oglasnika Crozilla.com zainteresiranih za zagrebačke stanove stavljen je na novogradnju, ali i na stanove manjih površina, odnosno garsonijere, posebno kad je riječ o najmu. Na zagrebačkom se području i dalje najviše traže stanovi u zoni javnog gradskog prijevoza, posebno tramvaja, a nakon potresa je bitan faktor pri kupnji postala i statika zgrade.

Već nekoliko mjeseci prvo mjesto na listi najtraženijih zagrebačkih kvartova za kupnju stanova drži Trešnjevka, a tako je bilo i u listopadu. Tu prvenstveno govorimo o novogradnji. Na drugoj se poziciji nalazi Maksimir, a slijede Donji grad, Centar, Dubrava i Jarun.

Prosječna tražena cijena kvadrata zagrebačkih stanova u listopadu je na oglasniku Crozilla.com iznosila 2173 eura. No, raspon oglašavanih cijena izrazito je širok. Osim neuređenih tavana, stanova u roh-bau stanju ili onih kojima je potrebna adaptacija, po cijeni kvadratnog metra nižoj od 1000 eura na oglasniku prodaju se i useljivi stanovi, no pritom je uglavnom riječ o onima na rubnim dijelovima grada te stanovima u potkrovlju ili suterenu. S druge, pak, strane, u Zagrebu se mogu pronaći i stanovi milijunskih vrijednosti, a pritom je najčešće riječ o velikim, luksuzno uređenim objektima na prestižnim lokacijama, čije se oglašavane vrijednosti kvadrata ponekad penju i preko 5000 eura.

Tagovi: tržište nekretnina u Zagrebu, Trešnjevka, Centar, Črnomerec, Maksimir, Ivana Čikić
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE