GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trebinje: Rastu cijene novih stanova

Trebinje: Rastu cijene novih stanova
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
TREBINJE - U ovoj godini u Trebinju najavljena je izgradnja deset stambenih objekata sa najmanje po 50 stanova, a povećanu gradnju prati i rast cijena.

Kako je izvijestio RTRS, cijene u novogradnji veće su za deset do dvadeset odsto po kvadratu u odnosu na prošlu godinu i približavaju iznosu od 3.000 KM. Za domaće stanovništvo to je basnoslovan iznos, ali ne i za kupce iz Srbije i BiH, ali i one sa adresom u inostranstvu.

Gornja granica za cijenu stana trenutno je oko 2.800 KM, s tim što postoji mogućnost da kvadrat u zgradi koja tek treba da se pravi može biti i skuplji.
U Trebinju je u toku izgradnja ili se završava oko 400 stanova, a nerijetko se stanovi prodaju unaprijed.

Razlozi za skuplju cijenu stanova je povećana potražnja, položaj Trebinja, skuplji građevinski materijal, veće radničke plate, početna plaćanja, navode investitori.

- Cijene su visoke za lokalno stanovništvo, i marže su visoke za one koji grade, koji zarađuju na tome, ali u odnosu na okruženje i zemlje sa sličnim geografskim položajem, cijene su još uvijek niske, kaže Mubina van Ven Isović, vlasnica agencije za nekretnine.

Većina investitora nije voljna da govore o ovoj temi, ali tvrde da zarada na stanogradnji nije velika.

- Svi što radimo, radimo da nešto zaradimo, da idemo u minus ne bi radili... Međutim, zarada nije toliko velika kako se misli, kaže investitor Miladin Stević.

Uvažavajući činjenicu da stanove kupuju imućniji, posljedična je promjena strukture stanovništva.

- Grad Trebinje je turističko mjesto i dolaze imućniji ljudi koji ne borave tokom cijele godine, navodi Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Furtula kaže da Grad uspijeva da adekvatnom infrastrukturom prati intenzivnu izgradnju u prvoj zoni. Najavljena izgradnja aerodroma svakako će uticati na novi rast cijena stambenog prostora. Do kog nivoa, niko se ne usuđuje da prognozira.

Tagovi: Trebinje, cijene stanova
PROČITAJ I OVO
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
GRAĐEVINSKE NAGRADE
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
OPATIJA - U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u Opatiji od 17. do 19. lipnja, objavljeni su dobitnici Kolosa, najznačajnije nagrade u građevinarstvu.
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
ŠIRENJE
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
BEOGRAD - Kompanija BIG Shopping centers potpisala je ugovor o kupovini još dva projekta u Srbiji, Plaza Kragujevac i Kruševac šoping park.
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske
NEKRETNINE NA OBALI
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske

BEOGRAD - I ove godine se ne smanjuje zainteresovanost srpskih građana za nekretnine na moru. Kako se države oporavljaju od pandemije, i polako otvaraju svoje granice, oči javnosti sve više su uprte u strana tržišta nekretnina, konkretno Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske.

Slovenci sele u Istru zbog jeftinijih nekretnina
NOVI TREND
Slovenci sele u Istru zbog jeftinijih nekretnina
PULA- Sa stišavanjem epidemije, ali i približavanjem Hrvatske ulasku u šengensku zonu bez granica u EU-u, ponovo raste slovensko zanimanje za kupnju hrvatskih nekretnina, najviše u Istri, prenose slovenski mediji.
Prosječna cijena oranica u godinu dana porasla 640 kuna
ORANICE
Prosječna cijena oranica u godinu dana porasla 640 kuna
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 25.824 kune za hektar, što je 640 kuna više nego u godini ranije, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama određenih kategorija poljoprivrednog zemljišta - oranica, livada i pašnjaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE