GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević ipak popustio oko Jarun Panorame: Gradit će se najveći neboder u državi

Tomašević ipak popustio oko Jarun Panorame: Gradit će se najveći neboder u državi
MEGA PROJEKT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2023 / 21:46
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Projekt izgradnje Jarun Panorame, poznatije pod nazivom “Mini Manhattan”, krajem travnja je odobrila Gradska skupština i to nakon aneksa ugovora i dodatnog sporazuma s tvrtkom Rotor Jug.

Grad Zagreb će prema tim aneksima s tvrtkom koja je u 100-postotnom vlasništvu norveškog fonda Croatian development property II AS, a kojim upravlja Robert Hagen, priznati 1,3 milijuna eura za gradnju tri prometnice s infrastrukturom kao komunalni doprinos ukupno procijenjen na 9,8 milijuna eura, piše Jutarnji list.

To je preduvjet kako bi uopće započela gradnja na dvije Kazete - M1 i M2. Objekti će sadržavati oko 340 stanova u četiri zgrade sa 20 katova, dvije uredske zgrade i hotel kategorije minimalno četiri zvjezdice s 240 soba i konferencijskom dvoranom. Spominje se i gradnja najvišeg nebodera u Hrvatskoj.

Javnu nabavu za gradnju prometnica s pripadajućom komunalnom infrastrukturom raspisat će Grad Zagreb, zatim odabrati izvođača i na kraju raspisati ugovor između tvrtke Rotor Jug, odabranog izvođača i Grada kao investitora.

Financiranje kanalizacije, plinovoda i vodovoda obaveza je investitora, budući da se ne može prebiti komunalnim doprinosom.

- Grad Zagreb do dana sklapanja ovog sporazuma nije konzumirao građevinske dozvole pod točkama vii. do ix. ovog članka, odnosno nije započeo gradnju predmetnih prometnica, a koje su nužne za realizaciju Jarun Panorama Projekta - navodi se u sporazumu.

Također, ugovor o financiranju izgradnje treće prometnice u međuvremenu je bio raskinut suglasnošću obje strane, dok su ostala dva ugovora valjana i na snazi.

Još jedna novost koja se navodi u sporazumu je izgradnja poslovnog prostora za obavljanje djelatnosti dječjeg vrtića, za što će biti potrebna izmjena postojeće prometne dokumentacije.

Vrtić će se nalaziti na prvom ili drugom od sveukupno četiri pretežito stambena objekta Kazete M1, površine 2100 četvornih metara uključujući i vanjski prostor. Prostor će kasnije kao posebni dio nekretnine biti prodan Gradu Zagrebu.

Projekt je prije četiri godine prvi put javno predstavljen na sajmu REXPO, tad se tvrdilo da je potpuno spreman za realizaciju, iako su se se tražili potencijali ulagači jer se investicija procjenjivala na 150 milijuna eura.

Kako je Jutarnji list pisao 2019. godine, Grad je u veljači 2018. godine pristao na prodaju 11 gradskih čestica tvrtki Rotor jug po cijeni od 130 eura po četvornom metru.

Zastupnicima iz opozicije cijena se činila iznimno niskom, budući da su na istoj sjednici od privatnika kupili nekoliko čestica po cijeni 370 eura po metru kvadratnom, koje su bile udaljene samo dva kilometra od projekta Jarun Panorama.

Zatraženo je da Grad ponovi procjenu vrijednosti zemljišta i korigira cijenu, odluka o kupoprodaji je bila povučena i zemljište je prodano iz drugog pokušaja.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Jarun Panorama, Croatian development property II AS, Robert Hagen
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE