GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaka treća zgrada u užem centru Zagreba više nije za stanovanje

Svaka treća zgrada u užem centru Zagreba više nije za stanovanje
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 19:44
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Zapravo, imali smo sreće. Opći je to zaključak kojeg izvodimo nakon niza razgovora obavljenih ovih dana s ljudima iz građevinske i arhitektonske struke vezanih za potres u Zagrebu.

Posebno kad se radi o užem centru Zagreba. Čije su rane možda okom slučajnog prolaznika slabo vidljive, no na dnevnoj smo razini svjedoci kako su upravo najljepše i najvrjednije zgrade u centru teško stradale. Primjerice, Muzej za umjetnost i obrt, palača Amadeo u kojoj je smješten Prirodnoslovni muzej, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski glazbeni zavod, Arheološki muzej, palača u kojoj je smještena Matica hrvatska, da spomenemo samo neke.

No, teško su stradale i mnoge zgrade u užem potezu između Britanskog trga i Trga bana Jelačića. Kolega koji je zaposlen na jednom od zagrebačkih fakulteta smnještenih u centru svjedoči o teškim oštećenjima u interijeru zgrade. O urušavanjima dijela zidova, o brojnim napouknućima i puknućima, o teško stradalom krovišu, o dimnjaku kojeg su danas morali ukloniti jer je bio opasnost za okolne zgrade.

Na sve se ovo nadovezao i status na društvenim mrežama jednog od penjača, alpinista koji su danas prošli Ilicu između Britanca i Frankopanske.

- Devedeset posto zgrada je oštećeno, svaka treća nije za stanovanje. Krovišta totalno uništena, ljudi raseljeni...Nemojte hodati po centru, zaista je velika opasnost od urušavanja i padanja ostataka ruševina sa krovova. S ovim potresom maske su pale. Izvana fasade koje maskiraju totalno erodiran i neodržavan centar grada. Za ovo će biti potrebno par godina da se donekle sanira, piše spomenuti alpinist.

Zato valja ozbiljno shvatiti arhitekte koji su danas iznijeli važnu inicijativu za osnivanjem Koordinacijskog tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način. Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom.

Umjesto zaključka, trebalo bi reći i to da problemi u užem centru grada postoje davno prije nedjeljnog potresa. Karikaturalno je kako nitko ne poduzima ništa oko fasada koje padaju na ulicu, a na nekim zgradama godinama stoji upozorenje da je opasno hodati pored njih. Bit će stoga prava katastrofa akko ovu situaciju ne iskoristimo za ozbiljnu ocjenu strukturalnog stanja svih osjetljivijih zgrada te za njihovu ozbiljnu sanaciju.

Tagovi: potres u Zagrebu, statika, Društvo arhitekata Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt, palača Amadeo u kojoj je smješten Prirodnoslovni muzej, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski glazbeni zavod, Arheološki muzej
PROČITAJ I OVO
Istra: Cijene smještaja ne padaju
STABILNO
Istra: Cijene smještaja ne padaju
PULA - Do snižemnja cijena eventualno bi moglo doći kod apartmana koji su "serijski" građeni pa bi prevelika ponuda mogla tako reagirati na smanjenu potražnju.
U Splitu se otvara hotel Amphora vrijedan 26 milijuna eura
HOTELI
U Splitu se otvara hotel Amphora vrijedan 26 milijuna eura

SPLIT - Novi hotel u Splitu Amphora na Žnjanu otvara svoja vrata u ponedjeljak nudeći gostima smještaj u 206 soba i druge sadržaje na razini četiri zvjezdice, u što je vlasnik, poduzetnik Zvonko Kotarac uložio 26 milijuna eura, doznaje se iz tog hotela.

Dramatičan pad cijena privatnog smještaja na Jadranu
NIKAD JEFTINIJE
Dramatičan pad cijena privatnog smještaja na Jadranu
ZAGREB - Cijene privatnih apartmana i kuća za odmor nikad nisu bile jeftinije.
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
POSLJEDICE
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
LJUBLJANA - Kako je epidemija utjecala na slovensko tržište nekretnina? Njezin će utjecaj na cijene postati vidljiv tek za pola godine ili kasnije, predviđa struka.
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
PORAZNO
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
BEOGRAD -  Statistika o vlasništvu nad nekretninama jedan je od najboljih pokazatelja, a brojke kažu da u seoskim sredinama čak 84 odsto žena nema nikakvu nepokretnost na svoje ime, pokazala je nova analiza NALED-a i kompanije PwC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE