GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Subvencioniranje kredita produljeno do kraja 2023.

Subvencioniranje kredita produljeno do kraja 2023.
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 08:44
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada je na prošlotjednoj sjednici usvojila izmjene i dopune zakona o subvencioniranju kredita, čime je nastavljena praksa učestalih promjena tog zakona donesenog 2017. godine.

Kako bi se mjera stambenog zbrinjavanja nastavila i dalje, kazao je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, bilo je potrebno izmijeniti postojeći zakonodavni okvir kojim je propisano da se pozivi APN-a raspisuju samo do kraja ove godine. Primjena zakona produljena je do kraja 2023. godine, piše Jutarnji list.

Uz to, pojasnio je Horvat, sada zakon jasnije definira da subvenciju ne mogu tražiti oni koji su to pravo već ostvarili, jasniji je i status malodobne djece na koje se ostvaruje dodatna subvencija, uređuje se rok obvezne prijave prebivališta za korisnika kredita i članove kućanstva, a dodatno se omogućava da se uplaćena sredstva subvencija ne moraju vratiti u državni proračun ako se stan ili kuća prodaju radi gradnje veće kuće.

Za subvencioniranje stambenog zbrinjavanja država je od 2017. do 2021. godine ukupno izdvojila 263,5 milijuna kuna, a u dvije iduće godine u planu je iznos od po 50 milijuna kuna.

Kada je riječ o odobrenim zahtjevima, koji se od ove godine zaprimaju dva puta godišnje, od 2017. godine ukupno ih je odobreno 17.000. U posljednjem krugu, od 28. rujna do 19. listopada ove godine, ukupno je pristigao 4561 zahtjev, odobreno ih je 4235, a dio se još nalazi na dopuni.

Dok Vlada i korisnici subvencija smatraju da je ova, ponajprije demografska mjera, bila vrlo uspješna, stručnjaci iz područja nekretnina upozoravaju i na njegovu drugu stranu. Dubravko Ranilović, direktor Kastel agencije za trgovinu nekretninama i predsjednik strukovnog udruženja u HGK, kaže da je mišljene struke ostalo isto.

'Smatramo da subvencioniranje kredita nije idealna mjera jer generira povećanu potražnju u kraćem roku zbog čega podiže cijenu određenim nekretninama. Mjera ne dolazi onima kojima je najpotrebnija, jer je vrlo širokih kriterija. Mjera mora biti permanentna bez rokova, mora biti mjera koja neće poticati zaduživanje kreditima i mora biti određenija u smislu kategorija stanovništva koje će mjera obuhvaćati, kako bi zaista postigli efekte bitne cijelom društvu', kaže Ranilović.

Posljednji podaci DZS-a pokazuju da su cijene stambenih objekata u drugom kvartalu nastavile ubrzani rast, na kvartalnoj razini u prosjeku su rasle 1,8 posto, a na godišnjoj razini 8,3 posto.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Dubravko Ranilović, Darko Horvat, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kamatne stope,
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE