GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Subvencionirani stambeni krediti s kamatom već od 2,19 posto

Subvencionirani stambeni krediti s kamatom već od 2,19 posto
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 11:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je popis 13 banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto.

Odabrane kreditne institucije s kojima je sklopljen ugovor o davanju subvencioniranih kredita su Hrvatska poštanska banka, koja nudi kamatu od 2,19 posto i u kunama i u eurima, potom Privredna banka Zagreb (kamata 2,48 posto), Zagrebačka banka (2,49), OTP banka (2,54), Podravska banka (2,59), Istarska kreditna banka Umag (2,60 posto u kunama, te 2,47 u eurima), Karlovačka banka (2,70 posto u kunama, 2,60 u eurima), Raiffeisen Bank Austria (2,70 u kunama, 2,40 u eurima), Agram banka (2,79), BKS Bank (2,89 u kunama, 2,25 u eurima), Erste&Steiermarkische Bank (3,05 u kunama, 2,50 u eurima), Kentbank (3,06 u kunama, 2,99 u eurima) te Croatia banka (3,70).

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja napominju da građani koji žele riješiti svoje stambeno pitanje mogu to učiniti od 30. ožujka uz pomoć subvencioniranih stambenih kredita. Prijave će biti moguće do 8. travnja, a novi krug prijava očekuje se već u rujnu ove godine.

Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, kažu u Ministarstvu.

Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

Inače, u tri godine provođenja odobreno je više od 9.400 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1.100 djece.

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

"Ovo je konkretna mjera i drago mi je da su je mladi prepoznali. Svi koji u ovom krugu predaju potpunu dokumentaciju subvencije će i dobiti", istaknuo je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita APN je objavio 19. veljače 2020. godine, dok je rok za dostavu ponuda bio 27. veljače 2020. godine.

Kreditne institucije ugovorom su se obvezale obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetom koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom, navodi se još u priopćenju.

Tagovi: Subvencionirani stambeni krediti, Podravska banka,Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, stambeni krediti, Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
U svibnju 10,3 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U svibnju 10,3 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U svibnju je u Hrvatskoj izdano 766 građevinskih dozvola, što je 10,3 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Boka Place: Za kupljen stan, državljanstvo na poklon
PRILIKE
Boka Place: Za kupljen stan, državljanstvo na poklon
TIVAT - Kompanija “Adriatic Marinas” iz Tivta već je iznijela na tržište nekretnine iz kompleksa nazvanog “Boka Place”, novog dijela luksuznog tivatskog nautičko-turističkog naselja Porto Montenegro, iako će gradnja početi tek krajem godine.
Iz Hong Konga signali o rekordno visokom interesu za kupnju nekretnina u Londonu
SIGNALI
Iz Hong Konga signali o rekordno visokom interesu za kupnju nekretnina u Londonu
HONG KONG – U Londonu su objavili da je do 31. ožujka iduće godine suspendirano plaćanje taksi na kupnju nekretnina čija je vrijednost niža od 500 tisuća funti (631 tisuća USD), što je izravno potaknulo interes za kupnju iz Hong Konga.
Sanja Petrić kupila 205 parcela na Fruškoj gori
PLANSKI
Sanja Petrić kupila 205 parcela na Fruškoj gori
NOVI SAD - Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, direktorka u njegovom preduzeću "Promist" i jedan od stvarnih vlasnika kompanije Galens Invest, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima, te jednu u Bajinoj Bašti.
BiH: Oštar pad broja odobrenja za građenje
TREND
BiH: Oštar pad broja odobrenja za građenje
SARAJEVO - Sudeći prema broju izdatih dozvola za građenje u vrijeme korona krize, u Bosni i Hercegovini se u narednom periodu može očekivati smanjena aktivnost u građevinskom sektoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE