GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štromar najavljuje natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Štromar najavljuje natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2020 / 21:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je u četvrtak da će krajem prvog ovogodišnjeg kvartala biti raspisan natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 142 milijuna kuna.

Raspisivanje natječaja predviđa se krajem prvog kvartala 2020. godine, a odnosit će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje. Osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene odnosno legalne, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Za financiranje provedbe programa obnove u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će se iznos od 142 milijuna kuna, no uz ta sredstva Ministarstvo će osigurati i dodatna jer očekuje jako velik broj prijava, kaže Štromar.

Prema prijedlogu programa, energetska obnova obiteljskih kuća provodit će se nacionalnim sredstvima putem Fonda, kako bi se građanima olakšala prijava za dobivanje sredstava. Naime, kako se objašnjava, prijavljivanje za EU sredstva za fizičke bi osobe bilo prekomplicirano i preskupo pa je Ministarstvo odlučilo mjeru provoditi sufinanciranjem iz nacionalnih sredstava.

Od ukupnog iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 20 posto odnosno 28,4 milijuna kuna namijenjeno je za financiranje energetske obnove u cijelosti odnosno 100 posto potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća vlasnika koji su u opasnosti od energetskog siromaštva.

S ostalih 80 posto od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje tj. 113,6 milijuna kuna, sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća, i to sa stopom od 60 posto sufinanciranja, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora.

Energetska obnova obiteljskih kuća provodila se 2015. godine također putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekti su se provodili tijekom 2015. i 2016. godine, a sufinanciranje je u cijelosti bilo osigurano također iz nacionalnih sredstava.

Tagovi: Predrag Štromar
PROČITAJ I OVO
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE