GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štromar: Cijene nekretnina rastu zbog gospodarstva i turizma, a ne subvencija

Štromar: Cijene nekretnina rastu zbog gospodarstva i turizma, a ne subvencija
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2019 / 23:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja demantiraju da su subvencionirani stambeni krediti kreirali nered na tržištu. 

- Na žalost, analiza je napravljena dosta površno. Za početak i dosad su svi koji su se prijavili s urednim papirima ostvarili pravo na subvenciju i čitava teza o novosti i dodatnom opterećenju za proračun je pogrešna. Kao liberal zagovornik sam maksimalnih poreznih rasterećenja i što manje intervencija u tržište, među koje spadaju i subvencije, kaže Štromar.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja provode dvije mjere koje imaju za cilj pomoći mladima da riješe svoje stambeno pitanje.

Dok je POS mjera koja se provodi godinama, sagrađeno je više od 8200 stanova, a planira se još 1000 u sljedećih godinu ili dvije, subvencioniranje stambenih kredita je interventna mjera koju provodimo upravo zbog potreba koje se javljaju na tržištu. Zajednički cilj ove dvije mjere je pomoći mladima da riješe stambeno pitanje, ali i da steknu prvu nekretninu po povoljnijim uvjetima nego što su na tržištu.

Veseli i podatak da je u prošloj godini najveći rast zahtjeva za subvencijama bio u Slavoniji, a nama je cilj bio potaknuti ujednačeni razvoj svih krajeva Hrvatske i na tome intenzivno radimo, kako kroz stambene mjere, tako i druge projekte. Udio sagrađenih ili kupljenih kuća je 33 posto u odnosu na broj stanova.

Ukupni rast podnesenih zahtjeva za kupnju ili gradnju kuće ili pak kupnju stana bio je 28 posto u 2018. u odnosu na godinu prije. To znači da je mjera prepoznata, ali i korisna mladim obiteljima, u kojima je dosad rođeno više od 700 djece.

Podsjećam da smo u rujnu prošle godine organizirali stručni skup na kojem je predstavljena publikacija Ekonomskog instituta za financije "Pregled tržišta nekretnina od 2012 - 2017.".

Vjerujem kako bi ta publikacija mogla biti vrlo korisna, prije svega struci, ali i svima koji imaju želju komentirati ili analizirati situaciju na tržištu nekretnina. Među brojim zanimljivim podacima jasno je da vrijednost nekretnina u tom razdoblju konstantno raste, a da je priuštivost nekretnina najniža u priobalju, odnosno gradovima kojima je izražena turistička djelatnost. Slična situacija je i u Zagrebu, gdje svjedočimo sve većem broju apartmana za dnevni najam. Ne trebam naglašavati da je prva godina u kojoj se pojavljuju subvencije 2017. pa je vezivanje rasta vrijednosti nekretnina uz subvencije u najmanju ruku kratkovidna.

Tagovi: Predrag Štromar, subvencionirani stambeni krediti, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Fina na tržište stavlja masovnu ponudu nekretnina
PRODAJA
Fina na tržište stavlja masovnu ponudu nekretnina
ZAGREB - Prodaja e-putem za dražbovatelje ide u 507 poziva tijekom sljedeća 2-3 tjedna, da bi se izbjeglo moguće informatičko zagušenje.
Hoće li Šaulovec zasjati starim sjajem?
DVORAC
Hoće li Šaulovec zasjati starim sjajem?
VARAŽDIN - Kad cestom od Varaždina, preko Beretinca krenete put Ivanca, pa skrenete pogled u zagorski breg, zabljesnut će vas vizura kao iz slikovnice. Dvorac Šaulovec, niti nekoliko je stotina udaljen od glavne ceste uzbrdo u šumi, u naselju Črešnjevo.
Kako proveriti da li je nekretnina koju kupujete zaista kvalitetna?
ANALIZA
Kako proveriti da li je nekretnina koju kupujete zaista kvalitetna?
ANALIZA - Ulaganje u nekretninu je velika investicija i zato je izuzetno važno da se pre same kupovine uverimo u njen kvalitet.
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu
PRODAJA
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu
VARAŽDIN - Uprava Varteksa izvijestila je o sklapanju Predugovora o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu, Zagrebačka 94.
Federacija BiH: Pala prodaja novih stanova, snižene i cijene
TREND
Federacija BiH: Pala prodaja novih stanova, snižene i cijene
SARAJEVO - U prvom kvartalu opala je prodaja novih stanova u Federaciji BiH, a što se može pripisati i uticaju koronavirusne krize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE