GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što s upitnikom za porez na nekretnine?

Što s upitnikom za porez na nekretnine?
ZBUNJUJUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2017 / 08:09
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Iako je premijer Andrej Plenković najavio odgodu uvođenja poreza na nekretnine, koji je trebao zaživjeti početkom iduće godine, gradovi i općine nastavili su slati upitnike građanima. Pitanja koja sadrže ne bi trebala predstavljati problem prilikom ispunjavanja pod uvjetom da imate dokumentaciju o nekretnini, a u suprotnom morat ćete se malo potruditi dok dođete, na primjer, do broja katastarske čestice na kojoj se nalazi vaša kuća ili vikendica.  

Porezna uprava samo nekoliko dana nakon što je premijer najavio odgodu novog poreza poslala je priopćenje u kojem traži od jedinica lokalne samouprave da nastave prikupljati podatke o nekretninama te ažurirati baze podataka radi naplate postojećih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor.

Većina gradova i općina poslušala je nalog poreznika te upitnici građanima i dalje stižu. Naravno, postavlja se pitanje što ako ne ispunite taj upitnik - hoćete li biti kažnjeni?

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk, ujedno HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića, za tportal je ranije objasnio da neće biti nikakvih kazni.  

- Stavili smo rok do 31. kolovoza u kojem građani trebaju popuniti anketne upitnike, ali nikome se neće ništa dogoditi ako to ne bude dostavljeno do tada, posebno ako se odgodi primjena zakona. Ako ne dođe do odgode, onda moramo do 31. studenog na nivou lokalne samouprave donijeti potrebne akte u gradskim vijećima. Moj savjet je da građani popune upitnike i dostave ih jer ako i dođe do odgode primjene zakona, materijal ostaje dobra podloga za sređivanje stanja i naplatu komunalne naknade', rekao je Turk.

Udruga Lipa, koja je u peticiji protiv poreza na nekretnine prikupila oko 145 tisuća potpisa, upozorila je pak da je prikupljanje podataka koji su već u posjedu javnih tijela u sukobu sa zakonom, i to s odredbama najmanje tri zakona. Hoćete li ili ne ispuniti upitnik, ostavljamo vama da odlučite.

Sam obrazac nije kompliciran i ne biste trebali imati problema s njim ako imate dokumentaciju o kući ili vikendici. Podsjećamo da isti upitnik morate ispuniti za svaku nekretninu posebno.

Ako nemate sve vlasničke papire ili ste zagubili građevinsku dozvolu, tada ćete se morati malo pomučiti.

Prva prepreka mogao bi biti broj katastarske čestice. Taj podatak možete najlakše naći u kupoprodajnom ugovoru. Ako ga nemate, tada do njega najbrže možete doći preko Geoportala Državne geodetske uprave. 

Gradovi i općine traže u upitniku i podatke o površini nekretnine. Kad to ispunjavate, uzmite u obzir dosadašnje zaduženje površine za komunalnu naknadu koja se može iščitati na uplatnici za komunalnu naknadu. Ako ne dostavite podatke o površini, koristit će se oni koje grad ili općina već imaju evidentirane.

Traži se i godina izgradnje nekretnine te podaci o njezinu stanju. Naime ubuduće će se pri izračunu porezne osnovice, za razliku od komunalne naknade, uzimati u obzir još dva koeficijenta - starost i stanje nekretnine. Na taj način kriteriji će biti bliži plaćanju prema vrijednosti nekretnine. Tako će, primjerice, u slučaju dva stana jednake veličine u istoj zoni veći porez plaćati vlasnik novijeg stana.  

Važno je da ispunite ta dva podatka jer ako to prešutite, porezna će prilikom izračuna koristiti najviši koeficijent, što znači i veći iznos poreza.

Ako ne znate godinu izgradnje kuće ili zgrade, niti imate dokument u kojem to piše, tada vam se najbolje obratiti lokalnom odjelu za graditeljstvo. 

Tagovi: porez na nekretnine, nekretnine, Željko Turk, Udruga Lipa, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
HOTELI
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
BERLIN - Pandemija je teško pogodila čitav turistički sektor, ali je u hotelskim lancima izazvala pravu katastrofu. Mnogi lanci su prisiljeni već prodavati neke svoje hotele jer je i državna potpora daleko manja od troškova.
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
TRENDOVI
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
BEOGRAD - Sve više stranaca se odlučuje da kupi nekretninu u Srbiji. Bankari čak daju stambene kredite za nerezidente, ali sa nešto višim kamatama nego za državljane Srbije.
Pad graditeljskih aktivnosti u EU i eurozoni u veljači
TREND
Pad graditeljskih aktivnosti u EU i eurozoni u veljači
LUXEMBOURG/ZAGREB - Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone smanjene su u veljači i na mjesečnoj razini i u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju u ponedjeljak prve procjene europskog statističkog ureda.
APN dosad zaprimio 2.800 zahtjeva za stambene subvencije
SUBVENCIJE
APN dosad zaprimio 2.800 zahtjeva za stambene subvencije
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u sklopu šestog po redu natječaja je do 19. travnja zaprimila 2.800 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, od čega ih je 810 već odobreno, izvijestili su u ponedjeljak iz APN-a.
Meszaros gradi luksuzni hotel u Ičićima
INVESTICIJE
Meszaros gradi luksuzni hotel u Ičićima
RIJEKA - Iako je pred projektom još brdo izazova, na jesen bi trebala započeti gradnja novog luksuznog hotela uz marinu u Ičićima na opatijskoj rivijeri, investicija mađarskog poduzetnika Lorinza Meszarosa teška 50 milijuna eura koja će možda na Kvarner dovesti i neki novi globalni hotelski brend, piše Poslovni dnevnik..
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE