GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što Komora inženjera geodezije očekuje od novog glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave?

Što Komora inženjera geodezije očekuje od novog glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave?
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2022 / 09:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG) izražava nadu da će na ispražnjeno mjesto glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave biti imenovana uistinu stručna osoba, koja posjeduje odgovarajuće stručno, ali i upravljačko iskustvo.

Komora očekuje da će u novom glavnom ravnatelju dobiti sugovornika i partnera za rješavanje cijelog spektra stručnih problema. Komora inženjera geodezije smatra da novi ravnatelj ili ravnateljica trebaju više nego prethodnik biti okrenuti potrebama korisnika prostornih podataka i više energije ulagati u suradnju sa svim ostalim institucijama sustava, što do sada nije uvijek bilo slučaj. Posjetimo da je krajem listopada Vlada na vlastiti zahtjev razriješila dotadašnjeg glavnog ravnatelja te se očekuje imenovanje nove osobe.

Državna geodetska uprava je veliki sustav koji se bavi iznimno vrijednim podacima Republike Hrvatske, koji u neraskidivoj vezi sa zemljišnom knjigom održava podatke o vlasništvu u prostoru. Novi glavni ravnatelj, smatraju u HKOIG-u, morat će na sebe preuzeti brojne projekte koji su u Državnoj geodetskoj upravi u tijeku, poput provedbe višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja naselja, što je po obimu projekt kakav geodetska struka već dugo vremena nije vidjela. Tu su i projekti katastra infrastrukture, registra zgrada te daljnje digitalizacije evidencija i poslovanja. Za sada se poprilično skromno govori o nastavku povezivanja sustava i podataka katastra sa zemljišnom knjigom, za što se Komora nada da će se nastaviti u puno intenzivnijem tempu.

„To je iznimno kompleksan sustav koji iziskuje veliku posvećenost i energiju u poslu, što će zasigurno biti jedan od velikih izazova novom glavnom ravnatelju. Nadam se da će novi glavni ravnatelj ili ravnateljica uvidjeti važnost tih projekata, nastaviti ih i oplemeniti novim idejama.“, naglašava Adam Agotić, predsjednik HKOIG-a.

Geodeti su, nastavlja Agotić , često u funkciji povezne struke između širokog niza područja, od područja prostornog uređenja, gradnje, poljoprivrede, financija, imovinsko-pravnih odnosa. Geodetski podaci koriste se u brojnim situacijama za različite potrebe, te u Komori smatraju iznimno važnim da novi glavni ravnatelj toga bude svjestan te da u svojem upravljanju državnim prostornim podacima vodi računa o potrebama što većeg broja korisnika tih podataka. Također, smatra Komora, vrlo je važna i kvalitetna komunikacija s drugim institucijama u Hrvatskoj jer nedostatak suradnje među pojedinim institucijama u konačnici redovito rezultira poteškoćama za građane koji trebaju određene usluge. Komora bi stoga, na čelu DGU voljela vidjeti glavnog ravnatelja koji će biti graditelj tih novih, prijeko potrebnih mostova među institucijama.

„U konačnici, očekujem bolju suradnju Državne geodetske uprave s Hrvatskom komorom ovlaštenih inženjera geodezije. Mi trebamo sugovornika u glavnom ravnatelju koji će biti svjestan da u Komori može imati partnera i u gradnji mostova i u stručnom pogledu oko brojnih pitanja naše struke. Komora sa svojim članovima i stručnim tijelima može i želi ponuditi stručnu podršku. Osim toga, naši članovi imaju najbolji uvid u zbivanja „na terenu“. Volio bih da novi glavni ravnatelj iskoristi taj naš potencijal. Mi smo svjesni da u donošenju zakonskih i podzakonskih akata postoje određena politička pitanja koja su iznad našeg utjecaja i da tu nekad nećemo moći utjecati na konačne odluke zakonodavca, ali jamčim da ćemo uvijek dati naše stručno mišljenje. Međutim, po pitanju jasnoće primjene propisa, ujednačenosti postupanja, želje za jednoznačnošću postupanja i primjene propisa naša Komora će biti najglasnija institucija u državi. Jedan od osnovnih ciljeva Komore je omogućavanje članovima, a posredno time i korisnicima njihovih usluga, povećanu pravnu sigurnost u poslovanju i upravljanju svojim nekretninama“ istaknuo je Agotić.

Tagovi: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, Adam Agotić, Državna geodetska uprava
PROČITAJ I OVO
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE