GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Statičari tvrde: U Zagrebu se nijedna stambena zgrada ne mora rušiti

Statičari tvrde: U Zagrebu se nijedna stambena zgrada ne mora rušiti
ZAGREB NAKON POTRESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 09:51
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Prepucavanje između Grada Zagreba, točnije gradonačelnika Milana Bandića, i Ministarstva graditeljstva koje vodi HNS-ov Predrag Štromar oko obnove grada nakon razornog potresa poprimilo je jučer novu dimenziju.

Na prvi nacrt zakona, koji još nije pušten u javnu raspravu, gradonačelnik se obrušio na konferenciji za novinare, s koje je poručio - Zagreb neće sudjelovati u projektu koji nije provediv i transparentan i koji je osuđen na neuspjeh.

- Meni se nikamo ne žuri. To nije stil i način rada Grada Zagreba i gradonačelnika. Nama u Zagrebu ne treba nova Gunja - kazao je Bandić.

Iz njegova istupa iščitava se i da je nezadovoljan utjecajem koji je zakon namijenio Gradu Zagrebu.

- Ne samo da želimo sudjelovati u obnovi nego mi jedini možemo obnoviti i popraviti, uz pomoć svih koji su dobronamjerni - poručio je gradonačelnik.

No, iz nacrta zakona, na koji su zainteresirane strane mogle dostaviti primjedbe do jučer u 10 sati, jasno je da glavnu riječ u obnovi ne bi vodio ni Grad Zagreb ni njegov gradonačelnik, nego Vlada, koja će na prijedlog resornog ministarstva donositi programe mjera za obnovu.

U njihovoj izradi Ministarstvu će pomagati 20-člani savjet na čijem će čelu biti dužnosnici Ministarstva, a iz Grada Zagreba bit će dva člana, jednako kao i iz, primjerice, Ureda Vlade RH. No, u resornom ministarstvu kažu kako primjedbi na ovakav sastav savjeta nije bilo. Bilo ih je, međutim, kad je riječ o financiranju projekta, o čemu je jučer govorio i Bandić, piše Večernji list.

On je Vladi poslao pismo u kojem traži da se zakonom jasno propišu omjeri financiranja, odnosno da se precizira u kojoj će mjeri u obnovi sudjelovati država, a u kojoj grad. Od Vlade je zatražio i da što prije zatraži aktiviranje europskog fonda solidarnosti, a predlaže i da se 17 posto prihoda od poreza na dohodak koji Zagreb uplaćuje u fond solidarnosti usmjeri u obnovu nakon potresa.

Iz Ministarstva graditeljstva uzvraćaju pak kako je ovoga časa nemoguće precizirati kolikim će omjerom u obnovi sudjelovati država i grad s obzirom na to da još nije utvrđeno ni kolike su štete niti koliko će novca biti na raspolaganju. Nacrtom zakona precizirano je tek da će se novac iz državnog proračuna osigurati prenamjenom, pri čemu se neće primjenjivati ograničenja iz Zakona o proračunu.

Bandić se jučer posebno obrušio i na činjenicu da se zakonom predlaže suspenzija Zakona o javnoj nabavi. Poručuje kako ne želi sudjelovati u projektu koji se odvija bez javne nabave, pri čemu je sugerirao da je Ministarstvo na taj način već počelo nabavljati građevni materijal.

- Imamo ovdje greda iz Varaždina i šleper cigli. Hvala na pomoći, ali pitanje je tko je to poslao i kome se žuri - kazao je Bandić, uz dodatak kako on želi „orati po čistoj brazdi".

Iz Ministarstva graditeljstva tvrde, međutim, da oni nisu nabavljali niti imaju mogućnost nabavljati građevni materijal o kojem Bandić govori, a koji je, pretpostavljaju, dio donacija koje su neke tvrtke slale u pomoć građanima.

Zanimljiv moment u sukobu između Bandića i Štromarova ministarstva su i optužbe koje je na Bandićev račun dan prije iznio državni tajnik Željko Uhlir. Gradskim vlastima on zamjera tvrdnju da nemaju raspoloživih stanova koje bi ponudili građanima koji su u potresu ostali bez krova nad glavom iako zadnje izvješće poslano Gradskoj skupštini spominje ukupno 4880 stanova u vlasništvu Grada Zagreba. Da će se pogođenim građanima privremeno ustupiti stanovi u vlasništvu države, najavio je nedavno ministar državne imovine Mario Banožić, no zakon koji predlaže Ministarstvo graditeljstva predvidio je da ključnu ulogu u tom poslu ipak ima grad.

Ovih su se dana mogle čuti i bojazni da bi obnova mogla promijeniti lice Zagreba bude li puno zgrada proglašeno trajno neupotrebljivima i srušeno, što otvara mogućnost za gradnju modernih zdanja na mjestima gdje su stajale. U resornom ministarstvu kažu, međutim, da se takvo što ne može dogoditi.

Navode da su statičari do 1. travnja pregledali 6305 zgrada, od čega je neupotrebljivima (crvena oznaka), što zbog vanjskih utjecaja, što zbog oštećenja, proglašeno 489. Privremeno neupotrebljivima (žuta oznaka) proglašeno je 2027 zgrada, a upotrebljivima (zelena oznaka) njih 3789. U Ministarstvu tvrde kako su statičari zaključili i da neće biti nužno rušenje ni jedne jedine stambene zgrade, odnosno da se i one s crvenom oznakom daju popraviti, iako isto ne mogu reći za obiteljske kuće.

Na Bandićeve optužbe kratko je odgovorio ministar Štromar.

- Nije mi jasna gradonačelnikova poruka da mu se ne žuri. Ovim ljudima ovdje se jako žuri - kazao je Štromar prilikom posjeta Gornjoj i Donjoj Stubici, koje je također pogodio potres. U njegovu ministarstvu očekuju, pak, da će novi zakon u javnu raspravu idući tjedan te da će biti donesen do kraja mjeseca kako bi se moglo prionuti projektiranju.

Tagovi: potres u Zagrebu, obnova Zagreba, Mario Banožić, Milan Bandić, Predrag Štromar, Željko Uhlir
PROČITAJ I OVO
Istra: Cijene smještaja ne padaju
STABILNO
Istra: Cijene smještaja ne padaju
PULA - Do snižemnja cijena eventualno bi moglo doći kod apartmana koji su "serijski" građeni pa bi prevelika ponuda mogla tako reagirati na smanjenu potražnju.
U Splitu se otvara hotel Amphora vrijedan 26 milijuna eura
HOTELI
U Splitu se otvara hotel Amphora vrijedan 26 milijuna eura

SPLIT - Novi hotel u Splitu Amphora na Žnjanu otvara svoja vrata u ponedjeljak nudeći gostima smještaj u 206 soba i druge sadržaje na razini četiri zvjezdice, u što je vlasnik, poduzetnik Zvonko Kotarac uložio 26 milijuna eura, doznaje se iz tog hotela.

Dramatičan pad cijena privatnog smještaja na Jadranu
NIKAD JEFTINIJE
Dramatičan pad cijena privatnog smještaja na Jadranu
ZAGREB - Cijene privatnih apartmana i kuća za odmor nikad nisu bile jeftinije.
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
POSLJEDICE
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
LJUBLJANA - Kako je epidemija utjecala na slovensko tržište nekretnina? Njezin će utjecaj na cijene postati vidljiv tek za pola godine ili kasnije, predviđa struka.
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
PORAZNO
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
BEOGRAD -  Statistika o vlasništvu nad nekretninama jedan je od najboljih pokazatelja, a brojke kažu da u seoskim sredinama čak 84 odsto žena nema nikakvu nepokretnost na svoje ime, pokazala je nova analiza NALED-a i kompanije PwC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE