GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stanovi u Zagrebu u godini skuplji 15-20%, u Dubrovniku cijene značajno rastu

Stanovi u Zagrebu u godini skuplji 15-20%, u Dubrovniku cijene značajno rastu
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2022 / 09:00
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Unatoč pandemiji, potresu, ratu u Ukrajini, cijene nekretnina rastu.

“Sve ono što se događa je utjecalo na situaciju da cijene u posljednje dvije godine konstantno rastu. U ovoj godini stanovi u Zagrebu su 15% skuplji nego što su bili lani”, rekao je za HRT Boro Vujović, stručnjak za tržište nekretnina jer su sve to razlozi koji su doveli do toga da imamo tržište nekretnina sa cijenama i potražnjom kakva je danas.

Inflacija koja je sveprisutna, rekao je, prisutna je i u građevinskoj industriji. U ovoj godini su cijene prosječno veće 15-20%, kada govorimo o novogradnji.

Na obali su cijene više nego u Zagrebu, a većinu nekretnina kupuju stranci. Frano Bezić, stručnjak za tržište nekretnina je rekao da je Dubrovnik inače poznat kao jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj.

“Činjenica je da ima jako puno stranih kupaca. U ovom trenutku nekretnina za prodaju u Dubrovniku gotovo da i nema jer novogradnje praktički ne postoje, zahvaljujući tome, cijene značajno rastu”, rekao je.

Dubrovniku i njegovoj fali, smatra, infrastruktura koju treba urediti. Tako bi se bolje povezali, a okolica gdje ima dovoljno prostora za izgradnju, mogla bi biti bolje valorizirana i iskorištena.

Na pitanje hoće li viši životni troškovi i rast kamatnih stopa usporiti potražnju i utjecati na cijene, Vujović je rekao da je situacija vrlo kompleksna, te nije siguran da se u povijesti događala ovakva konkretna situacija.

“Imamo inflaciju, novac svaki dan gubi vrijednost. S druge strane, ovo što su najavili povećanje kamatnih stopa, ali i postrožavanje uvjeta kreditiranja će sigurno dovesti do manje potražnje kupaca koji kupuju kreditom, a i dijela onih koji su zbog niskih kamatnih stopa kupovali kreditima kako bi imali određeni prinos na nekretnine”, rekao je.

Smatra da ovaj trend neće biti vječan i realno je očekivati da će se smanjiti potražnja i da će se zaustaviti trend ovako velikog rasta cijena. Nije siguran da može doći do neke značajne korekcije cijena prema dolje, ali izvjesno je da će se zaustaviti, s obzirom na manju potražnju.

Tagovi: tržište nekretnina, cijene stanova, Dubrovnik, Zagreb, Boro Vujović, Frano Bezić
PROČITAJ I OVO
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
VILA
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, a prekršio je zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrivaju BIRN i nedeljnik Vreme.
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
TREND
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, u trećem tromjesečju 2022. cijene stambenih nekretnina zabilježile su ubrzanje rasta na godišnjoj razini, dok je u odnosu na razdoblje travanj-lipanj rast blago usporio.
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
TREND
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u studenom nastavio, prema kalendarski prilagođenim indeksima, s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (5,7% u odnosu na 4,2% u listopadu).
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
LOGIKA TRŽIŠTA
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
ZAGREB - Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE