GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni objekti lani poskupjeli 7,7 posto u odnosu na 2019.

Stambeni objekti lani poskupjeli 7,7 posto u odnosu na 2019.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 09:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj tijekom 2020. godine bile su 7,7 posto više u odnosu na 2019., pri čemu je novogradnja poskupjela za 1,2, a postojeći objekti 8,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenim objektima.

Tako je i u 2020. godini nastavljen rast cijena stambenih nekretnina, koji je prisutan od 2016. godine. No, rast je usporio u odnosu na 2019. godinu, kada su cijene nekretnina porasle za devet posto u odnosu na 2018. godinu.

Tijekom prošle godine cijene stambenih objekata u Zagrebu bile su u prosjeku 8,5 posto više nego 2019., na Jadranu 6,3 posto, te na ostalim područjima 10 posto više.

Cijene stambenih objekata, mjerene indeksom cijena stambenih objekata, u četvrtom tromjesečju 2020. u odnosu na na četvrto tromjesečje 2019. u prosjeku su bile više za 6,4 posto.

Pritom je u četvrtom kvartalu lani cijena novogradnje bila viša u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine za 0,2 posto, a postojećih stambenih objekata za 7,3 posto.

Na godišnjoj razini cijene stambenih objekata u Zagrebu su porasle u prosjeku za 5,9 posto, na Jadranu šest posto, dok su na ostalim područjima cijene bile više za 8,9 posto.

Cijene u zadnjem kvartalu lanjske godine u odnosu na treće tromjesečje 2020. u prosjeku su bile više za 2,5 posto.

Pritom su novi stambeni objekti u prosjeku pojeftinili za dva posto, a postojeći poskupili su 3,1 posto.

U četvrtom tromjesečju 2020. cijene stambenih jedinica u odnosu na treće iste godine u prosjeku su u Gradu Zagrebu bile više za 3,1 posto, na Jadranu za 0,6 posto, a na ostalim područjima za 5,4 posto.

DZS-ov indeks cijena stambenih objekata mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe. Vrijednost zemljišta uključena je u tržišnu cijenu.

Indeks obuhvaća sve raspoložive podatke o transakcijama stambenih objekata (kuća i stanova/apartmana) izražene u kunama na području Republike Hrvatske, dostavljene od Porezne uprave Ministarstva financija prema unaprijed definiranim rokovima.

Osnovni izvor podataka za izradu pondera jest vrijednost transakcija stambenih objekata kupljenih u prethodnoj godini. Ponderi su preračunani prema kretanju cijena stambenih objekata posljednjeg tromjesečja prethodne godine.

Tagovi: stambeni objekti, stanovi, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
HLAĐENJE
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
ZAGREB - Razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina je sve veća, a trenutno doseže oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu uvijek realni, posebno kada je riječ o rabljenim nekretninama, istaknuto je u srijedu na 34. Forumu poslovanja nekretninama.
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
POTICAJI
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
ZAGREB - Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna odnosno 1,99 eura poticaja, proizlazi iz prijedloga odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini koji je Ministarstvo financija u srijedu uputilo u javnu raspravu.
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZEMLJIŠTE
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZAGREB - Natječaji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta postali su novi kamen spoticanja među poljoprivrednicima, upozorili su u srijedu iz konzultantske tvrtke Smarter i poručili, među ostalim, da je nužno povećati ukupnu površinu obradivog poljoprivrednog zemljišta.
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
PROGNOZE
Analitičari: Njemačko tržište nekretnina na putu oštre korekcije
BERLIN - Njemačko tržište nekretnina desetljećima je nevjerojatno snažno, ali suočit će se s ozbiljnom korekcijom cijena u narednih nekoliko godina, tvrde analitičari.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
RAST
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE