GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti na godišnjoj razini porasli 10,4%

Stambeni krediti na godišnjoj razini porasli 10,4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 07:39
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti stanovništvu krajem srpnja dosegnuli su 140,3 mlrd. kuna što predstavlja rast od 1% u odnosu na lipanj te 4% u odnosu na srpanj 2020.

U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu višu su za 3% (+4,1 mlrd kuna). Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem srpnja zadržao se na razini iz lipnja od 55,1%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, i dalje je naglašen rast stambenih kredita koji su s iznosom od 66,1 mlrd. kuna na kraju srpnja bili za 1,8% ili 1,1 mlrd kuna viši u odnosu na lipanj. Na godišnjoj razini realna postotna promjena dosegnula je dvoznamenkasti iznos, +10,4%. Prema navodima iz središnje banke, snažan rast stambenih kredita i dalje je podržan programom državnog subvencioniranja. Nadalje, nakon što su od studenog 2020. bilježili negativne godišnje stope rasta, u srpnju su gotovinski nenamjenski krediti bili viši za 0,1% u odnosu na srpanj 2020. odražavajući u okruženju početka gospodarskog oporavka i rast potrošačkog optimizma.

Trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine vjerojatno je i posljedica pojačanih strahova oko ulaganja u druge (rizičnije) oblike financijske imovine obzirom na neizvjesnost oko budućih gospodarskih kretanja u vrijeme pandemije, ali i primjetno niže prinose koje nose alternativna ulaganja. Uz nastavak rasta stambenog kreditiranja, daljnji oporavak gospodarstva i rast potrošačkog optimizma očekujemo kako će na razini cijele 2021. rast ukupnih kredita stanovništvu premašiti razinu od 5% godišnje.

Tagovi: stambeni krediti, tržište nekretnina, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE