GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stala prodaja stanova u Zagrebu, cijene će padati

Stala prodaja stanova u Zagrebu, cijene će padati
TRŽIŠTE NEKRETNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 09:22
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Zbog epidemije koronavirusa i potresa, cijene najma stanova u Zagrebu pale su i do 20 posto, dok se prodaja stanova bitno usporila.

Zainteresiranih kupaca i dalje ima, ali kontakti su uglavnom putem telefona i informativno jer se i ovdje vodi računa o socijalnoj distanci, kaže Peđa Kovačević, suvlasnik agencije za nekretnine Vertigo. Sve do epidemije, u Zagrebu i na Jadranu cijene nekretnina povećavale su se i desetak posto na godišnjoj razini, no taj će se trend privremeno ipak zaustaviti. Koliko će cijene padati, ne znaju ni sugovornici kojima su tržišni signali i podaci o kupoprodajama dostupni prije nego ostalima.

- Očekujemo da će doći do pada cijena nekretnina, ali teško je projicirati koliko. Čim raste neizvjesnost, oprezniji su i kupci i banke - komentira za Večernji list glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić.

Postoji rizik da će pasti plaće, banke će gledati iz koje djelatnosti dolaze tražitelji kredita, je li njihov poslodavac pogođen i koliko. Ljudi će se, kaže Šošić, preorijentirati na likvidniju imovinu.

- Stalo je sve što je guralo cijene nekretnina prema gore; dnevni najam, dolasci turista, strani kupci također trpe štete zbog epidemije, a oni sudjeluju na našem tržištu s udjelom od dvadesetak posto. Očekujemo da će se depoziti u bankama povećavati - kaže Šošić.

Grad Zagreb i njegovo središte, te naselja uz epicentar potresa, pogođeni su više od ostalih. Prema podacima gradskih vlasti, u potresu su zabilježene štete na 7000 objekata, uz tridesetak tisuća evidentiranih prijava za pojedine stambene jedinice. Na cijene nekretnina utjecat će i činjenica da su kod postojećih kredita, čija je otplata osigurana hipotekom na nekretnine, banke dužne sastavljati vrijednost nekretnina datih kao kolateral svakih nekoliko godina. One su do sad koristile prognostičke modele i nisu slale procjenitelje u stanove.

Nakon potresa u Zagrebu, moguće je da će se ta praksa mijenjati.

- Sasvim je sigurno da će pad dohodaka i kontrakcija gospodarskih aktivnosti utjecati na potražnju za nekretninama - kaže glavni ekonomist središnje banke Vedran Šošić.

Peđa Kovačević veli da je nakon potresa najdinamičnije tržište najma jer se građani, kako vlasnici tako i podstanari, sele iz oštećenih stanova i kuća u kvartove s novijim stambenim objektima.

- Dosta se traže stanovi za najam i većina želi što dalje od centra, iako imam upite i za centar Zagreba - kaže Kovačević. Cijene najma padaju i u odnosu na razdoblje prije epidemije i potresa niže su 15 do 20 posto. Vlasnici u početku, dakako, traže veću cijenu, ali brzo je korigiraju. Primjerice, stanovi koji su se ranije iznajmljivali za 700 eura sada prolaze za 600 eura, oni koji su išli za 400 pali su na 330 - navodi Kovačević.

Produljenje natječaja U novom režimu otežane komunikacije teče i aktualni natječaj za odobravanje državnih subvencija za kredite, a resorni ministar Predrag Štromar kaže da će natječaj biti otvoren dovoljno dugo da svi zainteresirani predaju zahtjev. Zasad je rok kraj travnja, ali postoji spremnost da se on produlji. Prvi dan pristiglo je 309 zahtjeva za subvencije. Svi su ti dogovori uglavnom zaključeni prije blokade i prije potresa.

Kovačević kaže da se posljednjih dana kupoprodaja dosta zakomplicirala, što je bilo za očekivati jer su se u ovoj situaciji uplašili mnogi. Posljednjih godina u Hrvatskoj se prodavalo oko 22.000 nekretnina, pri čemu su ih stranci godišnje kupovali 7000, većinom na Jadranu.

Tagovi: tržišpte nekretnina, stanovi, agencija Vertigo, Predrag Štromar, prodaja stanova, Vedran Šošić, Hrvatska narodna banka, Peđa Kovačević
PROČITAJ I OVO
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
POTEZI
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
DUBROVNIK - Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je u četvrtak navečer utvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperial na brdu Srđ ponad grada, a koji je 25. ožujka 2009. godine Grad Dubrovnik zaključio s tvrtkom Razvoj Golf.
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
STATIKA
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
ZAGREB - Projekcija mora biti napravljena za idućih nekoliko desetaka godina. Mi nismo vodili računa u statici jer dugo vremena ona nije bila u prvom planu, sad to moramo mijenjati.
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
OŠTAR PAD
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
NEW YORK - Broj ugovora o prodaji nekretnina na Manhattanu u svibnju je potonuo čak 84 posto na godišnjoj razini.
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa
KRITIKE
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa

ZAGREB - Za donošenje zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa potreban je interdisciplinaran pristup, problem je što prijedlog zakona nema striktno navedene izvore financiranja obnove, a problem predstavlja i opći nedostatak svijesti o riziku od potresa, rečeno je u srijedu na panelu u HGK.

Podignuta optužnica zbog Ville Harmony na Bačvicama
SPORNA LEGALIZACIJA
Podignuta optužnica zbog Ville Harmony na Bačvicama

ZAGREB - Zbog nekoliko kaznenih djela koja su počinjena radi legalizacije 55 metara četvornih u Vili Harmony na Bačvicama, investitora Špinut d.o.o. Split, USKOK je optužio sedam osoba, objavljeno je na njihovim stranicama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE