GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stala prodaja stanova u Zagrebu, cijene će padati

Stala prodaja stanova u Zagrebu, cijene će padati
TRŽIŠTE NEKRETNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 09:22
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Zbog epidemije koronavirusa i potresa, cijene najma stanova u Zagrebu pale su i do 20 posto, dok se prodaja stanova bitno usporila.

Zainteresiranih kupaca i dalje ima, ali kontakti su uglavnom putem telefona i informativno jer se i ovdje vodi računa o socijalnoj distanci, kaže Peđa Kovačević, suvlasnik agencije za nekretnine Vertigo. Sve do epidemije, u Zagrebu i na Jadranu cijene nekretnina povećavale su se i desetak posto na godišnjoj razini, no taj će se trend privremeno ipak zaustaviti. Koliko će cijene padati, ne znaju ni sugovornici kojima su tržišni signali i podaci o kupoprodajama dostupni prije nego ostalima.

- Očekujemo da će doći do pada cijena nekretnina, ali teško je projicirati koliko. Čim raste neizvjesnost, oprezniji su i kupci i banke - komentira za Večernji list glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić.

Postoji rizik da će pasti plaće, banke će gledati iz koje djelatnosti dolaze tražitelji kredita, je li njihov poslodavac pogođen i koliko. Ljudi će se, kaže Šošić, preorijentirati na likvidniju imovinu.

- Stalo je sve što je guralo cijene nekretnina prema gore; dnevni najam, dolasci turista, strani kupci također trpe štete zbog epidemije, a oni sudjeluju na našem tržištu s udjelom od dvadesetak posto. Očekujemo da će se depoziti u bankama povećavati - kaže Šošić.

Grad Zagreb i njegovo središte, te naselja uz epicentar potresa, pogođeni su više od ostalih. Prema podacima gradskih vlasti, u potresu su zabilježene štete na 7000 objekata, uz tridesetak tisuća evidentiranih prijava za pojedine stambene jedinice. Na cijene nekretnina utjecat će i činjenica da su kod postojećih kredita, čija je otplata osigurana hipotekom na nekretnine, banke dužne sastavljati vrijednost nekretnina datih kao kolateral svakih nekoliko godina. One su do sad koristile prognostičke modele i nisu slale procjenitelje u stanove.

Nakon potresa u Zagrebu, moguće je da će se ta praksa mijenjati.

- Sasvim je sigurno da će pad dohodaka i kontrakcija gospodarskih aktivnosti utjecati na potražnju za nekretninama - kaže glavni ekonomist središnje banke Vedran Šošić.

Peđa Kovačević veli da je nakon potresa najdinamičnije tržište najma jer se građani, kako vlasnici tako i podstanari, sele iz oštećenih stanova i kuća u kvartove s novijim stambenim objektima.

- Dosta se traže stanovi za najam i većina želi što dalje od centra, iako imam upite i za centar Zagreba - kaže Kovačević. Cijene najma padaju i u odnosu na razdoblje prije epidemije i potresa niže su 15 do 20 posto. Vlasnici u početku, dakako, traže veću cijenu, ali brzo je korigiraju. Primjerice, stanovi koji su se ranije iznajmljivali za 700 eura sada prolaze za 600 eura, oni koji su išli za 400 pali su na 330 - navodi Kovačević.

Produljenje natječaja U novom režimu otežane komunikacije teče i aktualni natječaj za odobravanje državnih subvencija za kredite, a resorni ministar Predrag Štromar kaže da će natječaj biti otvoren dovoljno dugo da svi zainteresirani predaju zahtjev. Zasad je rok kraj travnja, ali postoji spremnost da se on produlji. Prvi dan pristiglo je 309 zahtjeva za subvencije. Svi su ti dogovori uglavnom zaključeni prije blokade i prije potresa.

Kovačević kaže da se posljednjih dana kupoprodaja dosta zakomplicirala, što je bilo za očekivati jer su se u ovoj situaciji uplašili mnogi. Posljednjih godina u Hrvatskoj se prodavalo oko 22.000 nekretnina, pri čemu su ih stranci godišnje kupovali 7000, većinom na Jadranu.

Tagovi: tržišpte nekretnina, stanovi, agencija Vertigo, Predrag Štromar, prodaja stanova, Vedran Šošić, Hrvatska narodna banka, Peđa Kovačević
PROČITAJ I OVO
Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave
PLANOVI
Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave
SPLIT - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u utorak na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom da će se desetak nekretnina u toj županiji koje su u vlasništvu države dati jedinicama lokalne samouprave u njihovo vlasništvo.
Zaprimljen rekordni 4651 zahtjev za subvencionirane kredite
KREDITI
Zaprimljen rekordni 4651 zahtjev za subvencionirane kredite
ZAGREB - Završen je peti po redu krug prijava za subvencionirane stambene kredite na koji je zaprimljeno najviše zahtjeva do sad, njih 4651. Do sada je uz subvencije preko 13 000 mladih obitelji osiguralo sebi dom a u tim je obiteljima rođeno više od 2000 djece, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.
Nova prodaja Centra Sava - ponuđen za 17,5 miliona evra
TENDERI
Nova prodaja Centra Sava - ponuđen za 17,5 miliona evra
BEOGRAD - Grad Beograd ponudio je ponovo na prodaju Centar "Sava" po početnoj ceni od 17,5 miliona evra. Prodaja javnim nadmetanjem zakazana je za 9. novembar.
Rast aktivnosti u graditeljstvu EU-a i eurozone
GRAĐEVINA
Rast aktivnosti u graditeljstvu EU-a i eurozone
BRUXELLES - Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone u kolovozu su porasle za više od 2 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je na godišnjoj razini njihov pad usporio, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene Eurostata.
Nekretnine u Zagrebu čak 42% skuplje nego prije deset godina
TREND
Nekretnine u Zagrebu čak 42% skuplje nego prije deset godina
ZAGREB - Cjenovni bum nije zaustavljen ni tijekom pandemije i karantene pa je tako Hrvatska zabilježila snažniji godišnji rast cijena stambenih nekretnina u drugom tromjesečju (8%) u odnosu na prosjek EU27.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE