GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpsko tržište nekretnina raste četiri uzastopne godine

Srpsko tržište nekretnina raste četiri uzastopne godine
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2023 / 13:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U Srbiji je u 2022. godini, četvrtu godinu zaredom, nastavljen rast tražnje za nekretninama, a najskuplji stambeni kvadrat prodat je u Beogradu na vodi po ceni od 10.400 evra, pokazuje izveštaj Republičkog geodetskog zavoda.

Najskuplje je plaćen stan u Beogradu na vodi, ukupne površine 383 metara kvadratnih, za 2.469.888 evra.

Prema izveštaju RGZ za 2022. godinu, ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2022. dostigla je 7,5 milijardi evra, što je za 22 odsto više u poređenju sa 2021.

Za razliku od tržišta nepokretnosti u evropskim zemalja, gde je pod uticajem pre svega rasta kamatnih stopa došlo do znatnog usporavanja rasta ili čak pada cena i obima transakcija, nivo cena nepokretnosti u Srbiji je u protekloj godini zabeleži snažan rast.

Vrednosti transakcija u pojedinim segmentima tržišta po vrstama nepokretnosti u 2022. godini u odnosu na 2021. povećao se za 26 odsto kada su u pitanju stanovi, a 56 odsto garažni prostori, saopštio je RGZ.

Tržište poslovnih prostora poraslo je za 28 odsto, građevinskog zemljišta za 23 odsto, dok je vrednost prometovanih kuća zabeležila povećanje od 11 odsto.

Prodaja stanova povećana je za tri odsto, garažnih prostora za 23 odsto, poslovnih prostora za dva odsto, dok je broj prodatih kuća ostao na istom nivou kao prethodne godine.

Kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta porasla je za pet odsto, dok je kod prodaje građevinskog zemljišta zabeležen pad od šest odsto godišnje.

Najviše prodaja nepokretnosti ostvareno je u Vojvodini 35 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 25 odsto, Gradu Beogradu 24 odsto, dok su Južna i Istočna Srbija zabeležile najmanji broj transakcija od 16 odsto.

Najveći međugodišnji rast broja kupoprodaja zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije za 4,7 odsto, zatim u Gradu Beogradu za 4,4 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za 0,2 odsto, dok je u regionu Vojvodine nije bilo promene u odnosu na 2021. godinu.

Upotreba kreditnih sredstava za finansiranje kupovine nepokretnosti u 2022. godini je smanjena za dva odsto u odnosu na prethodni period.

U 2022. godini 11 odsto svih nepokretnosti u Srbiji kupljeno je uz učešće kredita, naspram 13 odsto u 2021. godini.

Iz kreditnih sredstava najčešće su kupovani stanovi, 26 odsto svih kupoprodaja stanova u 2022, što je pet odsto manje u odnosu na 2021. godinu.

Broj ostvarenih transakcija na nivou cele zemlje je i dalje u porastu.

Tagovi: srpsko tržište nekretnina, Beograd na vodi, Beograd
PROČITAJ I OVO
SAD: Cijene rabljenih stanova pale prvi put od veljače 2012.
STANOVI
SAD: Cijene rabljenih stanova pale prvi put od veljače 2012.
WASHINGTON - Prodaja kuća u SAD-u porasla je 14,5 posto u odnosu na siječanj na godišnjih 4,58 milijuna jedinica u veljači, objavila je Nacionalna udruga trgovaca nekretninama.
Ifo: Njemačka stanogradnja nastavit će posrtati
STANOGRADNJA
Ifo: Njemačka stanogradnja nastavit će posrtati
BERLIN - Njemačka stanogradnja posrće pod teretom skupljih radova i kredita i ne očekuje ništa bolje u skoroj budućnosti, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo.
APN u samo pola sata zaprimio 298 zahtjeva za stambene subvencije
SUBVENCIJE
APN u samo pola sata zaprimio 298 zahtjeva za stambene subvencije
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.
Slovenija: Znatno manje građevinskih dozvola za zgrade
GRAĐEVINA
Slovenija: Znatno manje građevinskih dozvola za zgrade
LJUBLJANA - U veljači su u Sloveniji izdane 344 građevinske dozvole za zgrade, što je 44 posto manje nego u siječnju.
Ove godine stabilizacija tržišta nekretnina u Srbiji
STABILZACIJA
Ove godine stabilizacija tržišta nekretnina u Srbiji
BEOGRAD - U Srbiji će se ove godine stabilizovati tržište nekretnine i ne predviđa se tako drastičan rast cena, očekuju predstavnici agencija za nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE