GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpsko tržište nekretnina raste četiri uzastopne godine

Srpsko tržište nekretnina raste četiri uzastopne godine
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2023 / 13:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U Srbiji je u 2022. godini, četvrtu godinu zaredom, nastavljen rast tražnje za nekretninama, a najskuplji stambeni kvadrat prodat je u Beogradu na vodi po ceni od 10.400 evra, pokazuje izveštaj Republičkog geodetskog zavoda.

Najskuplje je plaćen stan u Beogradu na vodi, ukupne površine 383 metara kvadratnih, za 2.469.888 evra.

Prema izveštaju RGZ za 2022. godinu, ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2022. dostigla je 7,5 milijardi evra, što je za 22 odsto više u poređenju sa 2021.

Za razliku od tržišta nepokretnosti u evropskim zemalja, gde je pod uticajem pre svega rasta kamatnih stopa došlo do znatnog usporavanja rasta ili čak pada cena i obima transakcija, nivo cena nepokretnosti u Srbiji je u protekloj godini zabeleži snažan rast.

Vrednosti transakcija u pojedinim segmentima tržišta po vrstama nepokretnosti u 2022. godini u odnosu na 2021. povećao se za 26 odsto kada su u pitanju stanovi, a 56 odsto garažni prostori, saopštio je RGZ.

Tržište poslovnih prostora poraslo je za 28 odsto, građevinskog zemljišta za 23 odsto, dok je vrednost prometovanih kuća zabeležila povećanje od 11 odsto.

Prodaja stanova povećana je za tri odsto, garažnih prostora za 23 odsto, poslovnih prostora za dva odsto, dok je broj prodatih kuća ostao na istom nivou kao prethodne godine.

Kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta porasla je za pet odsto, dok je kod prodaje građevinskog zemljišta zabeležen pad od šest odsto godišnje.

Najviše prodaja nepokretnosti ostvareno je u Vojvodini 35 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 25 odsto, Gradu Beogradu 24 odsto, dok su Južna i Istočna Srbija zabeležile najmanji broj transakcija od 16 odsto.

Najveći međugodišnji rast broja kupoprodaja zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije za 4,7 odsto, zatim u Gradu Beogradu za 4,4 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za 0,2 odsto, dok je u regionu Vojvodine nije bilo promene u odnosu na 2021. godinu.

Upotreba kreditnih sredstava za finansiranje kupovine nepokretnosti u 2022. godini je smanjena za dva odsto u odnosu na prethodni period.

U 2022. godini 11 odsto svih nepokretnosti u Srbiji kupljeno je uz učešće kredita, naspram 13 odsto u 2021. godini.

Iz kreditnih sredstava najčešće su kupovani stanovi, 26 odsto svih kupoprodaja stanova u 2022, što je pet odsto manje u odnosu na 2021. godinu.

Broj ostvarenih transakcija na nivou cele zemlje je i dalje u porastu.

Tagovi: srpsko tržište nekretnina, Beograd na vodi, Beograd
PROČITAJ I OVO
Hektar oranice u godinu dana prosječno poskupio za 740 eura
ZEMLJIŠTE
Hektar oranice u godinu dana prosječno poskupio za 740 eura
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Republici Hrvatskoj u 2023. godini iznosila je 4.440 eura po hektaru, što je 740 eura više nego 2022. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama određenih kategorija poljoprivrednog zemljišta - oranica, livada i pašnjaka.
U travnju izdano 12,8 posto više građevinskih dozvola nego lani
RAST
U travnju izdano 12,8 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju izdano 1.096 građevinskih dozvola, što je 12,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, objavljeni u petak.
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
STANOGRADNJA
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
LJUBLJANA - U Sloveniji se lani gradilo oko 14.100 stanova, od kojih je do kraja godine završeno oko 4.900 stanova. 15 posto više nego lani.
Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja
RAST
Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja
LJUBLJANA - U Sloveniji je rast privatnih stambenih investicija u posljednje dvije godine ostao visok, unatoč zaoštravanju uvjeta financiranja, prema nalazima Banke Slovenije.
Srpski kupci navalili na hrvatske nekretnine, najviše u ovim regijama
TRENDOVI
Srpski kupci navalili na hrvatske nekretnine, najviše u ovim regijama
RIJEKA - Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjoj razini redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3 403.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE