GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpsko tržište nekretnina: Nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata

Srpsko tržište nekretnina: Nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata
BLAGI OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 16:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Pandemija virusa korona nije u velikoj meri uticala na tržište nekretina u Srbiji, tokom marta i aprila jeste zabeležen pad u kupovini stanova u Beogradu i Srbiji zbog fizičkih ograničenja, ali je od maja prodaja stanova nastavila da raste.

To je rečeno na vebinaru “Uticaj COVID-19 na sektor nekretnina u Srbiji” i još navedeno da je tražnja za nekretninama u Srbiji stabilna, kao i da su cene na istom nivou kao pre pandemije, što su učesnici onlajn panela ocenili kao dobru strategiju, s obzirom da tražnja postoji.

Šefica odeljenja za nekretnine u Erste banci Aleksandra Čupić ističe da je u toku “kovid krize” završeno nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata.

Ukazala je i da do pre nekoliko godina u Srbiji nije bilo akvizicija logističkih nekretnina.

“To su pozitivni signali za trižiste nekretnina. Dobro je i da se akvizicije dešavaju i u drugim zemljama i to je razlog da budemo optimisti”, rekla je Čupić.

Ističe i da su banke u proteklom periodu bile podržane od Narodne banke Srbije (NBS) i da je najznačajnija mera za banke bila snižavanje referentne kamatne stope.

Ta mera, dodaje ona, olakšala je finansiranje nekretnina i dodaje da su zadovoljni potražnjom građana i investitora za kreditima koje će uložiti u kupovinu nekretine ili izgradnju objekata.

Predstavnik “Novastone Asset Management” Bojan Šešević kaže da se nakon ukidanja stanja osetio “snažni pozitivan povratak” u tržnim centrima i da su zakupci bili iznenađeni brzinom povratka prometa.

Primećeno je, dodaje, da su ritejl parkovi na otvorenom lakše dobili poverenje potrošača u odnosu na zatvorene tržne centre, ali da, generalno, tržni centri beleže dobre posete posle korone.

Prema njegovim rečima, trend otvaranja ritejl parkova i tržnih centara u Beogradu je nastavljen, te podseća da je juče srpska prestonica dobila još jedan šoping centar.

Šešević očekuje da će se trend otvaranja komercijalnih nekretnina nastaviti i u čitavoj Srbiji, dodajući da je našoj zemlji potrebno da brendovi otvaraju radnje i u manjim mestima, kao što su Bečej, Bačka Palanka, Vrbas, gde, kako kaže, trenutno nema ničega.

Rukovodilac sektora za proširenje KD Lidl Srbija Ana Petrović kaže da kompanija Lidl, uprkos pandemiji virusa korona, ne odustaje od širenja svojih prodavnica u Srbiji.

Podsetila je i da su nedavno otvorene dve Lidl prodavnice u Železniku i Požarevcu.

“Kupovina zemljišta i gradnja Lidlovih objekata ostaje nepromenjena ne samo u Beogradu, već i širom Srbije. Svi naši planovi koji su važili pre korone i dalje stoje, kupovina nekretnina je u našem fokusu i dinamika gradnje ide normalnim tokom”, istakla je Petrović.

Direktor sektora za procenu i savetodavne usluge CBRE Danica Jelača Vučković ističe da je tokom marta i aprila došlo do pada broja transakcija stanova na nivou Beograda i Srbije, zbog fizičkih ograničenja.

U maju je, dodaje, primećen rast prodaje stanova, na manjem nivou u odnosu na prošlu godinu, ali ukazuje da se polako procenat kupovine stanova vraća na stari nivo.

Generalno je tražnja za nekretninama stabilna i cene su na istom nivou kao pre pandemije virusa korona, dodaje ona.

“Cene nisu spuštane, što se pokazalo kao dobra procena, jer tražnja postoji”, navodi Jelača Vučković.

Tagovi: Srpsko tržište nekretnina, zemljišta, Danica Jelača Vučković, CB Richard Ellis, Novastone Asset Management, Bojan Šešević, Narodna banka Srbije, Aleksandra Čupić, Erste, logistički objekti, prodaja stanova,
PROČITAJ I OVO
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
GRAĐEVINSKE NAGRADE
Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa
OPATIJA - U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u Opatiji od 17. do 19. lipnja, objavljeni su dobitnici Kolosa, najznačajnije nagrade u građevinarstvu.
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
ŠIRENJE
BIG Shopping Centers Srbija kupio još dva projekta u centralnoj Srbiji
BEOGRAD - Kompanija BIG Shopping centers potpisala je ugovor o kupovini još dva projekta u Srbiji, Plaza Kragujevac i Kruševac šoping park.
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske
NEKRETNINE NA OBALI
Građani Srbije kupuju sve više nekretnina na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske

BEOGRAD - I ove godine se ne smanjuje zainteresovanost srpskih građana za nekretnine na moru. Kako se države oporavljaju od pandemije, i polako otvaraju svoje granice, oči javnosti sve više su uprte u strana tržišta nekretnina, konkretno Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske.

Slovenci sele u Istru zbog jeftinijih nekretnina
NOVI TREND
Slovenci sele u Istru zbog jeftinijih nekretnina
PULA- Sa stišavanjem epidemije, ali i približavanjem Hrvatske ulasku u šengensku zonu bez granica u EU-u, ponovo raste slovensko zanimanje za kupnju hrvatskih nekretnina, najviše u Istri, prenose slovenski mediji.
Prosječna cijena oranica u godinu dana porasla 640 kuna
ORANICE
Prosječna cijena oranica u godinu dana porasla 640 kuna
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 25.824 kune za hektar, što je 640 kuna više nego u godini ranije, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama određenih kategorija poljoprivrednog zemljišta - oranica, livada i pašnjaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE