GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpsko tržište nekretnina: Nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata

Srpsko tržište nekretnina: Nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata
BLAGI OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 16:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Pandemija virusa korona nije u velikoj meri uticala na tržište nekretina u Srbiji, tokom marta i aprila jeste zabeležen pad u kupovini stanova u Beogradu i Srbiji zbog fizičkih ograničenja, ali je od maja prodaja stanova nastavila da raste.

To je rečeno na vebinaru “Uticaj COVID-19 na sektor nekretnina u Srbiji” i još navedeno da je tražnja za nekretninama u Srbiji stabilna, kao i da su cene na istom nivou kao pre pandemije, što su učesnici onlajn panela ocenili kao dobru strategiju, s obzirom da tražnja postoji.

Šefica odeljenja za nekretnine u Erste banci Aleksandra Čupić ističe da je u toku “kovid krize” završeno nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata.

Ukazala je i da do pre nekoliko godina u Srbiji nije bilo akvizicija logističkih nekretnina.

“To su pozitivni signali za trižiste nekretnina. Dobro je i da se akvizicije dešavaju i u drugim zemljama i to je razlog da budemo optimisti”, rekla je Čupić.

Ističe i da su banke u proteklom periodu bile podržane od Narodne banke Srbije (NBS) i da je najznačajnija mera za banke bila snižavanje referentne kamatne stope.

Ta mera, dodaje ona, olakšala je finansiranje nekretnina i dodaje da su zadovoljni potražnjom građana i investitora za kreditima koje će uložiti u kupovinu nekretine ili izgradnju objekata.

Predstavnik “Novastone Asset Management” Bojan Šešević kaže da se nakon ukidanja stanja osetio “snažni pozitivan povratak” u tržnim centrima i da su zakupci bili iznenađeni brzinom povratka prometa.

Primećeno je, dodaje, da su ritejl parkovi na otvorenom lakše dobili poverenje potrošača u odnosu na zatvorene tržne centre, ali da, generalno, tržni centri beleže dobre posete posle korone.

Prema njegovim rečima, trend otvaranja ritejl parkova i tržnih centara u Beogradu je nastavljen, te podseća da je juče srpska prestonica dobila još jedan šoping centar.

Šešević očekuje da će se trend otvaranja komercijalnih nekretnina nastaviti i u čitavoj Srbiji, dodajući da je našoj zemlji potrebno da brendovi otvaraju radnje i u manjim mestima, kao što su Bečej, Bačka Palanka, Vrbas, gde, kako kaže, trenutno nema ničega.

Rukovodilac sektora za proširenje KD Lidl Srbija Ana Petrović kaže da kompanija Lidl, uprkos pandemiji virusa korona, ne odustaje od širenja svojih prodavnica u Srbiji.

Podsetila je i da su nedavno otvorene dve Lidl prodavnice u Železniku i Požarevcu.

“Kupovina zemljišta i gradnja Lidlovih objekata ostaje nepromenjena ne samo u Beogradu, već i širom Srbije. Svi naši planovi koji su važili pre korone i dalje stoje, kupovina nekretnina je u našem fokusu i dinamika gradnje ide normalnim tokom”, istakla je Petrović.

Direktor sektora za procenu i savetodavne usluge CBRE Danica Jelača Vučković ističe da je tokom marta i aprila došlo do pada broja transakcija stanova na nivou Beograda i Srbije, zbog fizičkih ograničenja.

U maju je, dodaje, primećen rast prodaje stanova, na manjem nivou u odnosu na prošlu godinu, ali ukazuje da se polako procenat kupovine stanova vraća na stari nivo.

Generalno je tražnja za nekretninama stabilna i cene su na istom nivou kao pre pandemije virusa korona, dodaje ona.

“Cene nisu spuštane, što se pokazalo kao dobra procena, jer tražnja postoji”, navodi Jelača Vučković.

Tagovi: Srpsko tržište nekretnina, zemljišta, Danica Jelača Vučković, CB Richard Ellis, Novastone Asset Management, Bojan Šešević, Narodna banka Srbije, Aleksandra Čupić, Erste, logistički objekti, prodaja stanova,
PROČITAJ I OVO
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
PROJEKTI
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder priprema se za početak radova na rušenju u sklopu projekta obnove raspadnutog bivšeg hotela Bellevue na padini Šišenskog brda na rubu ljubljanskog parka Tivoli, rečeno je za STA.
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
PRODAJA
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
ZAGREB - Jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika, Luka Rajić sa švicarskom adresom, prodao je nedavno svoj atraktivan stan u zagrebačkom Ban centru u Ulici Augusta Cesarca poznatom nogometašu svjetske klase Mateu Kovačiću, igraču londonskog kluba Chelsea za, vjerojatno, oko dva milijuna eura.
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
OBNOVA
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
JASTREBARSKO - Gradu Jastrebarskom, temeljem potpisanog Ugovora, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“.
Predstavljen vodič za sanaciju zgrada nakon potresa u Zagrebu
SANACIJA
Predstavljen vodič za sanaciju zgrada nakon potresa u Zagrebu
ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predstavilo je u četvrtak "Vodič za aktivnosti nakon potresa" izrađen za građane i struku u svrhu sanacije oštećenih zgrada u potresu, što je prijelazno rješenje prije donošenja posebnog zakona.
Belgrade Waterfront predstavlja Experience Room
INOVACIJE
Belgrade Waterfront predstavlja Experience Room
BEOGRAD - U Prodajnom centru Belgrade Waterfronta, u okviru zgrade BW Residences na Sava Promenadi, posetiocima je na raspolaganju jedinstvena inovacija na tržištu nekretnina u Srbiji – Experience Room.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE