GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski bogataš kao spasitelj na njemačkom tržištu nekretnina

Srpski bogataš kao spasitelj na njemačkom tržištu nekretnina
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 13:37
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačka kompanija Eyemaxx Real Estate koja se bavi nekretninama posljednjih godina nije baš privlačna za investitore. Ali sada se kao „spasitelj“ pojavljuje jedan srpski milijarder, piše WirtschaftsWoche.

„Dok pojedini poduzetnici, kao potvrdu svog uspjeha prikazuju jahte ili avione, Michael Muller, šef kompanije za nekretnine Eyemaxx Real Estate, predstavlja dvorac u blizini Beča“. Radi se o dvorcu, koji je nekad bio u vlasništvu vojvode Karla, pobjednika u bitki kod Asperna protiv Napoleona, piše ugledni njemački list WirtschaftsWoche.

Kupovina takvih objekata i njihova daljnja restauracija je „zabava, koja je Mullera koštala nekoliko milijuna eura“, objašnjava njemački list. Miler se takvim „kompliciranim poslovima“ bavi već dugo, za što je redovno prikupljao novac od investitora.

„Pod imenom Eyemaxx Real Estate 2011. iznio je svoje tvrtke i na burzu. On izvodi velike poslove s nekretninama, prema njegovim vlastitim navodima trenutno u obimu od 1,4 milijarde eura.“

„No, iako tržište nekretnina cvjeta, Eyemaxx Real Estate nije baš bio privlačan za investitore. Tako su u roku od četiri godine dionice kompanije naglo opale, čak za 80 posto“, prenosi list.

„Ali, sada se pojavio jedan novi, sumnjivi investitor: Bogoljub Karić, koga je nekada tražio Interpol zbog pranja novca, došao je u posed 4,2 posto vlasništva Eyemaxxa“, piše WirtschaftsWoche.

„Taj 67-godišnji političar, milijarder i poduzetnik važio je za jednog od najvažnijih donatora bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a jedno kratko vrijeme bio je i ministar u njegovoj vladi“, navodi list i dodaje da se Karić od 2010. nalazi u Rusiji, a da mu je ta zemlja dodijelila „politički azil“.

Iz Eyemaxx Real Estate se na pitanje njemačkog lista o Kariću – nisu izjasnili.

List WirtschaftsWoche konstatira da je, bez obzira što je u velikim gradovima u Njemačkoj ogromna potražnja za stanovima, „gradnja novih nekretnina nezahvalan posao“.

„Banke financiraju samo jedan deo. Ostatak moraju osigurati sami poduzetnici, ili da se posluže skupim mezaninskim kapitalom, što je neka međuforma vlastitog i stranog kapitala.“

Takođe, napominje da se nekretnine često ne prodaju pre završne faze, a tek tada se novac slijeva u kase. Zato su upravo „male firme poput Eyemaxxa prvih godina s novcem prilično na rubu“, piše list.

To bi doduše trebalo da se promeni kada prvi projekti donesu dobit i pokrenu novi građevinski projekti uz pomoć sredstava prodanih projekata, navodi list, ali naglašava da „zbog stalnih problema s novcem u Eyemaxx Real Estateu stvari nisu išle onako kako su se nadali investitori“.

„Iz kase Eyemaxxa stalno se odliva više novca nego što se u nju sliva“, piše WirtschaftsWoche i napominje da se „ta rupa godinama krpila novim kreditima.“ Sada, međutim, „ostaje da se vidi da li će se srpski milijarder Bogoljub Karić usrećiti sa svojim investicijama.“

Pritom njemački list posebno ukazuje na problem s jednim od najvećih projekata Eyemaxxa - u Mannheimu: „Zbog kašnjenja izgradnje i ’novih planiranja’, jasno su porasli troškovi gradnje“, navodi WirtschaftsWoche i naglašava da je „i dobitak od prodaje dva logistička centra u Srbiji ispao manji nego što je ranije bilo planirano“.

Tagovi: Eyemaxx Real Estate, Bogoljub Karić, Slobodan Milošević, tržište nekretnina, njemačko tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE