GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski bogataš kao spasitelj na njemačkom tržištu nekretnina

Srpski bogataš kao spasitelj na njemačkom tržištu nekretnina
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 13:37
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačka kompanija Eyemaxx Real Estate koja se bavi nekretninama posljednjih godina nije baš privlačna za investitore. Ali sada se kao „spasitelj“ pojavljuje jedan srpski milijarder, piše WirtschaftsWoche.

„Dok pojedini poduzetnici, kao potvrdu svog uspjeha prikazuju jahte ili avione, Michael Muller, šef kompanije za nekretnine Eyemaxx Real Estate, predstavlja dvorac u blizini Beča“. Radi se o dvorcu, koji je nekad bio u vlasništvu vojvode Karla, pobjednika u bitki kod Asperna protiv Napoleona, piše ugledni njemački list WirtschaftsWoche.

Kupovina takvih objekata i njihova daljnja restauracija je „zabava, koja je Mullera koštala nekoliko milijuna eura“, objašnjava njemački list. Miler se takvim „kompliciranim poslovima“ bavi već dugo, za što je redovno prikupljao novac od investitora.

„Pod imenom Eyemaxx Real Estate 2011. iznio je svoje tvrtke i na burzu. On izvodi velike poslove s nekretninama, prema njegovim vlastitim navodima trenutno u obimu od 1,4 milijarde eura.“

„No, iako tržište nekretnina cvjeta, Eyemaxx Real Estate nije baš bio privlačan za investitore. Tako su u roku od četiri godine dionice kompanije naglo opale, čak za 80 posto“, prenosi list.

„Ali, sada se pojavio jedan novi, sumnjivi investitor: Bogoljub Karić, koga je nekada tražio Interpol zbog pranja novca, došao je u posed 4,2 posto vlasništva Eyemaxxa“, piše WirtschaftsWoche.

„Taj 67-godišnji političar, milijarder i poduzetnik važio je za jednog od najvažnijih donatora bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a jedno kratko vrijeme bio je i ministar u njegovoj vladi“, navodi list i dodaje da se Karić od 2010. nalazi u Rusiji, a da mu je ta zemlja dodijelila „politički azil“.

Iz Eyemaxx Real Estate se na pitanje njemačkog lista o Kariću – nisu izjasnili.

List WirtschaftsWoche konstatira da je, bez obzira što je u velikim gradovima u Njemačkoj ogromna potražnja za stanovima, „gradnja novih nekretnina nezahvalan posao“.

„Banke financiraju samo jedan deo. Ostatak moraju osigurati sami poduzetnici, ili da se posluže skupim mezaninskim kapitalom, što je neka međuforma vlastitog i stranog kapitala.“

Takođe, napominje da se nekretnine često ne prodaju pre završne faze, a tek tada se novac slijeva u kase. Zato su upravo „male firme poput Eyemaxxa prvih godina s novcem prilično na rubu“, piše list.

To bi doduše trebalo da se promeni kada prvi projekti donesu dobit i pokrenu novi građevinski projekti uz pomoć sredstava prodanih projekata, navodi list, ali naglašava da „zbog stalnih problema s novcem u Eyemaxx Real Estateu stvari nisu išle onako kako su se nadali investitori“.

„Iz kase Eyemaxxa stalno se odliva više novca nego što se u nju sliva“, piše WirtschaftsWoche i napominje da se „ta rupa godinama krpila novim kreditima.“ Sada, međutim, „ostaje da se vidi da li će se srpski milijarder Bogoljub Karić usrećiti sa svojim investicijama.“

Pritom njemački list posebno ukazuje na problem s jednim od najvećih projekata Eyemaxxa - u Mannheimu: „Zbog kašnjenja izgradnje i ’novih planiranja’, jasno su porasli troškovi gradnje“, navodi WirtschaftsWoche i naglašava da je „i dobitak od prodaje dva logistička centra u Srbiji ispao manji nego što je ranije bilo planirano“.

Tagovi: Eyemaxx Real Estate, Bogoljub Karić, Slobodan Milošević, tržište nekretnina, njemačko tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Grad Varaždin i Kaufland suglasni o raskidu ugovora vezanom uz Varteks
SUGLASNOST
Grad Varaždin i Kaufland suglasni o raskidu ugovora vezanom uz Varteks
VARAŽDIN - Grad Varaždin i Kaufland će, prema svemu sudeći, raskinuti ugovor temeljem kojeg se na dijelu poslovnog prostora Varteksa u Zagrebačkoj ulici, u sklopu projekta „Varteks kvart – urbana regeneracija“ trebao graditi novi poslovni trgovački centar.
Otvoren retail park STOP SHOP u Gospiću
TRGOVINA
Otvoren retail park STOP SHOP u Gospiću
GOSPIĆ – U Gospiću je svečano otvoren maloprodajni lanac STOP SHOP koji kroz svoju raznoliku ponudu objedinjuje kvalitetu i pristupačnost na jednom mjestu.
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
HLAĐENJE
Sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina
ZAGREB - Razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina je sve veća, a trenutno doseže oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu uvijek realni, posebno kada je riječ o rabljenim nekretninama, istaknuto je u srijedu na 34. Forumu poslovanja nekretninama.
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
POTICAJI
Za uplate stambene štednje u 2023. maksimalan državni poticaj 15 kuna
ZAGREB - Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna odnosno 1,99 eura poticaja, proizlazi iz prijedloga odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2023. godini koji je Ministarstvo financija u srijedu uputilo u javnu raspravu.
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZEMLJIŠTE
Smarter: Natječaji za državno poljoprivredno zemljište novi kamen spoticanja
ZAGREB - Natječaji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta postali su novi kamen spoticanja među poljoprivrednicima, upozorili su u srijedu iz konzultantske tvrtke Smarter i poručili, među ostalim, da je nužno povećati ukupnu površinu obradivog poljoprivrednog zemljišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE