GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Split: Tržište nekretnina polako se vraća u život

Split: Tržište nekretnina polako se vraća u život
OŽIVLJAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 19:59
Autor: SEEbiz / Crozilla
SPLIT - Među najtraženijim gradovima za kupnju stanova i u lipnju se na oglasniku Crozilla.com nalazio Split.

Iako se zbog koronavirusa neko vrijeme gotovo uopće nije trgovalo nekretninama, podaci toga oglasnika pokazali su kako cijene splitskih stanova ipak nisu osjetno pale. Tržište se sada vratilo "u život", pa je i potražnja za nekretninama veća nego proljetos, baš kao i obujam prodaje, no unatoč tome stanje je ipak lošije nego prošle godine.

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije "Biliškov nekretnine" d.o.o., kaže kako je trenutačna situacija na splitskom tržištu osjetno gora u odnosu na isto razdoblje lani.

– Gradi se manje nekretnina, obujam prodaje je znatno manji, a ujedno je i neusporedivo manje turista među kojima je uvijek bilo i naših potencijalnih kupaca – kaže Biliškov.

U skladu sa stanjem na tržištu, lagano padaju i cijene nekretnina, a za četvorni metar stana u Splitu na oglasniku Crozilla.com u prosjeku se tražilo 2982 eura. Navedeni iznos predstavlja mjesečni pad od 0,6 posto, dok su na godišnjoj razini ipak zabilježene 0,2 posto više vrijednosti.

– Na rubnim dijelovima Splita cijene kvadrata stanova kreću se već od 1800 eura, dok luksuznim stanovima na atraktivnijim lokacijama cijene kvadratnog metra idu i preko 4000 eura – rekla je Jasminka Biliškov, te dodala kako ljudi, zbog visokih cijena novogradnje, češće kupuju stare stanove te ih polako renoviraju.

– Oni koji stvarno žele prodati nekretninu već polako spuštaju cijene, pa se ipak osjeti tendencija laganog pada. Cijene polako padaju jer vlasnici i dalje čekaju neku priliku za prodaju.

Biliškov dodaje kako prodavatelji uglavnom spuštaju cijenu za oko pet posto, no, kako kaže, treba biti svjestan da bi taj pad mogao biti i puno veći ako opet krene novi val virusa.

– Najviše se traže i prodaju jednosobni i dvosobni stanovi, površine 50-60 kvadratnih metara, kakve si naši klijenti – domaći kupci – mogu priuštiti, a ovisno o lokaciji, najčešće se prodaju oni s cijenama između 120.000 i 180.000 eura, odnosno s cijenama kvadrata od oko 2200 do 3000 eura – rekla je Biliškov.

Na oglasniku Crozilla.com, cijene splitske novogradnje u lipnju su oglašavane od početnih 2000 eura po metru četvornome pa naviše, a njihova je prosječna tražena cijena iznosila 2989 eura, što je gotovo devet posto više nego u istome mjesecu lani.

– Novogradnja je ipak skuplja i u Splitu drži cijenu jer je nema puno na tržištu, pa se novi stanovi trenutačno kreću od 2200 eura pa do 4000 eura po kvadratu ovisno o lokaciji. Problem je što se Split nema gdje širiti, pa je dosta vrijedna svaka nova lokacija na kojoj se može izgraditi objekt s više stambenih jedinica.

Tražene najamnine splitskih stanova na spomenutom oglasniku kreću se od 250 eura naviše, a u lipnju su u prosjeku bile oko tri posto više nego mjesec ranije.

– Cijene dugoročnog najma, ovisno o lokaciji i veličini, kreću se od 250 eura, koliko iznose cijene manjih stanova, pa sve do iznosa od oko 1000 eura, koliko se traži za velike stanove površine 80-100 kvadrata na dobrim lokacijama – rekla je Jasminka Biliškov.

Kako se mijenja epidemiološka slika, tako se oscilacije reflektiraju i na tržište najma, pa unajmljivači i turisti, kako kaže Jasminka Biliškov, iz tjedna u tjedan otkazuju i zakazuju smještaj, a cjelokupna situacija zbunjuje i same iznajmljivače.

– Dosta privatnih iznajmljivača koji se na području Splitsko-dalmatinske županije bave turističkim najmom tijekom svibnja i lipnja davali su stanove u dugoročni najam. Međutim, nakon što su im se turisti počeli javljati opet su se prebacivali na dnevni najam, a sada turisti opet otkazuju, tako da su već i iznajmljivači zbunjeni zbog cjelokupne situacije.

Tagovi: Split, tržište nekretnina u Splitu, tržište nekretnina, Jasminka Biliškov
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE