GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina

Šonje: Nema prostora za osjetniji pad cijena nekretnina
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 15:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dok god hrvatsko gospodarstvo i realne plaće građana rastu, ne može se očekivati neka znatnija korekcija odnosno pad cijena nekretnina, izjavio je u srijedu direktor Arhivanalitike Velimir Šonje na RE:D konferenciji.

Šonje ocjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo rasti i u ovoj godini, po njegovoj procjeni možda i nešto više od tri posto, a rast bi se trebao nastaviti i u 2025. i 2026., no uz određeno usporavanje, sa stopama bližima dva posto, "no daleko od bilo kakve recesije i ružnih scenarija".

- Stoga s gledišta tržišta nekretnina ne treba očekivati neke značajnije promjene, ocijenio je Šonje.

No napomenuo je da se određeno usporavanje rasta cijena nekretnina uočava od trećeg lanjskog kvartala, a još treba pričekati podatke za zadnji lanjski kvartal. Stoga očekuje da će cijene stagnirati, možda se malo korigirati, no nekog velikog prostora za znatan pad, prema njegovu mišljenju, nema.

- Dokle god se gospodarski rast nastavlja, uz veće realne plaće i optimistična očekivanja koja su među hrvatskim građanima trenutno vrlo prisutna, i dalje će se stvarati određeni pritisak na potražnju, istaknuo je.

Napomenuo je i da je situacija u Hrvatskoj prilično drugačija nego u Europskoj uniji, gdje su cjelokupni sektor nekretnina i graditeljstvo u "plitkoj recesiji". Korekcija cijena nekretnina na razini Unije trenutačno iznosi oko četiri posto, ponajprije zbog rasta kamatnih stopa.

Do rasta kamatnih stopa na stambene kredite, naveo je Šonje, došlo je i u Hrvatskoj, međutim on je u protekle dvije godine bitno manji nego u drugim europskim zemljama.

- Tako da s trenutnom prosječnom kamatnom stopom od oko 3,7 posto Hrvatska je praktički na razinama sa zemljama s kojima se nikad prije nije mogla uspoređivati, kao što su Austrija, Njemačka ili Italija, izjavio je Šonje.

- U drugoj polovici godine se očekuje da će Europska središnja banka (ESB) početi sa spuštanjem ključnih kamatnih stopa pa se u jednom trenutku u mjesecima nakon toga može očekivati i pritisak na pad kamatnih stopa na stambene kredite. "Ali to još trebamo malo pričekati", dodao je Šonje.

Na pitanje jesu li cijene nekretnina postale previsoke za hrvatske građane, pri čemu primjerice cijena kvadrata novogradnje na zagrebačkoj Trešnjevci i Knežiji doseže četiri, pa i pet tisuća eura, Šonje se složio da je to puno, međutim, kazao je, tržište diktira cijene, što znači da potražnja postoji.

- Ljudi su očito spremni plaćati takve cijene, rekao je Šonje.

Smatra da će se taj najskuplji segment "korigirati", međutim nekog znatnog "kolapsa" cijena, kao prije 15-ak godina, prema njegovu mišljenju neće biti.

I Vedrana Likan iz tvrtke Colliers je izjavila da su cijene stambene novogradnje u Zagrebu odraz odnosa ponude i potražnje, pri čemu je ponuda i dalje nedovoljna. Stoga smatra da je prijeko potrebno i ključno da se javna imovina države, što uključuje i velik broj stanova, "ulije" na tržište.

- Dok je god građevinska dinamika na trenutnoj razini i bez značajnijeg volumena novih proizvoda na tržištu, ostat će i dalje taj nerazmjer ponude i potražnje, ocijenila je Likan.

Likan je izvijestila da su u prošloj godini u Hrvatskoj investicije u komercijalne nekretnine dosegnule vrijednost od 500 milijuna eura, čime je premašeno 400 milijuna eura iz 2022. godine. Pritom se to odnosi na izgrađene objekte koji na tržištu već ostvaruju određeni prinos, kao što su hoteli, uredske zgrade i skladišta, a nije riječ o izgradnji novih nekretnina.

Konkretno u slučaju Hrvatske, prošlu godinu je obilježilo nekoliko većih preuzimanja, primjerice tvrtki Sunčani Hvar i Novi Vinodolski resort u turističkom sektoru.

Likan je izjavila da se zbog ulaska u šengenski prostor i eurozonu Hrvatska "ponašala drugačije" nego ostale europske zemlje, pri čemu su primjerice Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka u posljednje dvije godine zabilježile su osjetan pad investicijskog volumena u odnosu na prijašnje godine.

Ulaskom u šengenski prostor i eurozonu Hrvatska se učvrstila na investicijskoj karti i investitori je promatraju puno ozbiljnije nego prije te se u investicijskom smislu u potpunosti odvojila od globalnih trendova, a pogotovo onih na području srednje i istočne Europe, istaknula je Likan.

Rekla je i da je, bez obzira na znatan lanjski rast nekretninskog investicijskog volumena, "zainteresiranog i aktivnog" kapitala u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina mnogo više nego što je realiziranih transakcija

Tagovi: šonje, nekretnine, stanovi, kuće, likan, colliers
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE