GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solidan rast cijena stanova u Zagrebu

Solidan rast cijena stanova u Zagrebu
KRETANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2018 / 07:53
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Nakon dugotrajne krize i sporog oporavka prošle godine došlo je do pravog buma na zagrebačkom tržištu stanova. Kao nekad, novi stanovi prodaju se i prije nego što se završe zgrade, a cijene nezaustavljivo rastu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna cijena četvornog metra novih stanova u Zagrebu iznosila je u drugom polugodištu prošle godine 12.390 kuna (1654 eura), što je čak 24,8 posto više nego godinu prije. Pritom treba naglasiti da su u izračun prosječne cijene uključeni i stanovi POS-a koji su znatno jeftiniji od ostalih.

Podaci portala Njuškalo koji prate kretanje cijene stanova koji nisu novogradnja također ukazuju na snažan uzlet cijena. U veljači je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila 1789 eura i za osam posto je viša u odnosu na isto razdoblje lani.

Stručnjaci ističu da je na snažan oporavak cijena na najvećem, zagrebačkom tržištu, utjecalo nekoliko faktora. Najveći poticaj rastu cijena donijeli su subvencionirani krediti koji su realizirani upravo u tom razdoblju.

Kako je najviše subvencioniranih kredita odobreno u Zagrebu, jagma za stanovima izazvala je pomutnju na tržištu.

- Mjere koje je donijela država nisu omogućavale kupcima da dugo razmišljaju jer su morali brzo reagirati. Stoga je u kratkom vremenu došlo do snažnog rasta potražnje i realizacije velikog broja prodaja, pojašnjava za tportal Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Na rast cijena utjecala je i činjenica da se u posljednje vrijeme više gradi na atraktivnijim lokacijama, na kojima su cijene kvadrata iznad prosjeka.

- Od početka krize nije se puno gradilo, a osobito nedostaje kvalitetnih novogradnji na boljim lokacijama, što su prepoznali investitori', napominje Vujović, ističući da na cijene utječu i viši standardi gradnje.

S obzirom na to da se lani u prodaji našao veći broj skupih stanova, podaci DZS-a donekle zamagljuju stvarnu situaciju jer su cijene na manje atraktivnim lokacijama na kojima prodaja stagnira slabije rasle ili su ostale nepromijenjene.

Pritisak na cijene stvara i turistički procvat Zagreba, zbog čega je velik broj stanova u centru prenamijenjen u turističke apartmane. Pozitivan utjecaj na cijene ima i gospodarski rast, ali i niske kamatne stope, te se sve više ljudi odlučuje na ulaganje u nekretnine.

Nakon cjenovnog buma koji smo doživjeli u prošloj godini ova bi trebala biti nešto mirnija.

- U ovoj godini očekujem stabilizaciju cijena na dostignutim razinama, kaže Vujović.

Iako se i ove godine očekuje nastavak programa subvencioniranih kredita, država neće svima plaćati polovicu rate kao dosad, nego će subvencija ovisiti o indeksu razvijenosti. Stoga se može očekivati da subvencionirani krediti Zagrepčanima više neće biti tako atraktivni.

Na slabljenje potražnje u ovoj godini utječu i zaoštreni uvjeti kreditiranjanakon promjene Ovršnog zakona, zbog čega je smanjen broj kreditno sposobnih pojedinaca koji mogu dobiti kredit banaka. Na smirivanje cijena sigurno će utjecati i jačanje trenda iseljavanja, kao i rast ponude stanova.

Tagovi: cijene stanova u Zagrebu, Boro Vujović, tržište nekretnina, turistički apartmani
PROČITAJ I OVO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
ENORMNO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
PARIZ - Donatori za obnovu Bejruta iznijell su u petak plan obnove i pomoći stanovništvu nakon eksplozije u luci početkom kolovoza u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, ocijenivši da je potrebno 2,5 milijarda dolara koji će se isplatiti u 18 mjeseci.
Ikea u Beogradu gradi retail park
PROJEKTI
Ikea u Beogradu gradi retail park
BEOGRAD - Kompanija "Ikea Srbija" planira da proširi svoju ponudu u Beogradu izgradnjom maloprodajnog parka.
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ROKOVI
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ZAGREB - Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u javno savjetovanje u petak je uputilo prijedlog izmjena i dopuna zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se između ostalog utvrđuje novi rok, do 31. prosinca 2023. godine, u kojem APN objavljuje javne pozive za subvencije.
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 10,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi pala je za 12,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
PROMJENE
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
MADRID - Nakon što je strogo španjolsko zatvaranje uzrokovano pandemijom zarobilo mnoge u skučenim gradskim stanovima, građevinari i arhitekti primjećuju rast potražnja za izdvojenim domovima s više prostora, boljom kvalitetom zraka i većom sigurnošću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE