GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.

Snažan rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova u 2023.
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2024 / 12:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih prošle je godine bila 31,3 posto veća nego 2022., dok je u četvrtom tromjesečju lani bila za 32,1 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2022., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Vrijednost novih narudžbi prošle je godine bila 25 posto veća nego 2022., dok je ta vrijednost u četvrtom kvartalu 2023. bila za 35,1 posto veća nego u zadnjem tromjesečju 2022. godine.

Građevinski radovi prošle godine iznosili su više od šest milijardi eura od čega se 4,28 milijarde eura odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 1,79 milijardi eura na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi bila je 5,47 milijardi eura, od čega se 2,81 milijarda odnosi na zgrade, a 2,66 milijardi na ostale građevine.

Građevinski radovi u četvrtom kvartalu prošle godine ukupno su bili vrijedni gotovo 1,72 milijarde eura, od čega se 1,2 milijarde eura odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 523 milijuna eura na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u četvrtom tromjesečju iznosila je 1,59 milijardi eura, od čega se 727 milijuna odnosi na zgrade, a 872 milijuna eura na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 61,5 posto izvedeno je na novogradnjama, a 38,5 posto su ostali radovi.

Istovremeno je, također u četvrtom kvartalu 2023., 48,1 posto radova izvršeno na zgradama, a 51,9 posto na ostalim građevinama poput prometne infrastrukture, cjevovoda, komunikacijskih i energetskih vodova i sl., podaci su DZS-a.

Tagovi: građevina, građevinski radovi, nekretnine, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE