GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast cijena stambenih nekretnina u EU; Hrvatska ispod europskog prosjeka

Snažan rast cijena stambenih nekretnina u EU; Hrvatska ispod europskog prosjeka
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u prvom tromjesečju najsnažnije u gotovo 14 godina, a Hrvatska je bilježila najslabiji rast u nešto više od tri godine, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Cijene stambenih nekretnina u EU, mjerene indeksom cijena kuća, porasle su u prva tri ovogodišnja mjeseca 6,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2007. godine.

Na kraju 2020. uvećane su prema revidiranim Eurostatovim podacima 5,8 posto.

Isti postotni rast bilježile su cijene u eurozoni, ali na početku ove godine, najsnažniji od četvrtog tromjesečja 2006., napominje Eurostat. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bile su porasle za revidiranih 5,6 posto.

Skok u Luksemburgu

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast cijena stambenih nekretnina bilježio je u prvom ovogodišnjem tromjesečju Luksemburg, za 17 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijede Danska i Litva s rastom cijena za 15,3 odnosno 12 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem kvartalu porasle za 4,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najslabije od drugog tromjesečja 2018., pokazuju Eurostatovi podaci. U posljednjem tromjesečju 2020. bile su porasle 6,4 posto.

Njihov rast slabi od kraja 2019. godine, kada su bile poskočile 10 posto.

Stambene su nekrenine pojeftinile samo na Cipru, za 5,8 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Ravnomjeran rast u EU i eurozoni

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u razdoblju od siječnja do ožujka 1,7 posto. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bile su porasle 1,4 posto.

U eurozoni njihov je rast blago usporio, na 1,3 posto, s 1,4 posto na kraju prošle godine.

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od siječnja do ožujka, prema raspoloživim podacima Eurostata, porasle cijene stambenih nekretnina u Estoniji, za 6,6 posto

Slijede Danska i Litva gdje su poskočile 5,8 odnosno pet posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 0,9 posto u odnosu na posljednje tromjesečje 2020. kada su uvećane za 2,5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pad cijena na kvartalnoj razini bilježili su u prvom tromjesečju samo Cipar, Malta i Slovačka, za 5,8 odnosno 1,6 i 1,2 posto.

Tagovi: stambene nekretnine, tržište nekretnina, Eurostat
PROČITAJ I OVO
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
U FOKUSU
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
RIJEKA - Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine ovdje, i to ne samo u Opatiji, Krku, Crikvenici itd. nego je i u Rijeci sve više stranaca koji ulažu.
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
REKORDI
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde eura, što predstavlja njemački rekord, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
TRENDOVI
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
ZAGREB - Nakon višegodišnje ekspanzije, lani se u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodanih poslovnih nekretnina te je pao ispod 2000.
Država daje u zakup 32 poslovna prostora u osam gradova, natječaj do 10. rujna
NATJEČAJ
Država daje u zakup 32 poslovna prostora u osam gradova, natječaj do 10. rujna

ZAGREB - Tvrtka Državne nekretnine do 10. rujna provodi natječaj za zakup 32 državna poslovna prostora u osam gradova, pri čemu ih je najviše, 21, u Zagrebu, a početne cijene mjesečne neto zakupnine kreću se od najmanje 528 do najviše 11.756 kuna, izvijestili su u srijedu iz te tvrtke.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE