GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu

Slovensko tržište nekretnina: Transakcija manje, ali cijene rastu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 17:13
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
LJUBLJANA - Kao i sva druga tržišta, ove je godine tržište nekretnina obilježila epidemija koronavirusa. U proljeće je na dva mjeseca zastalo trgovanje nekretninama, pa ne čudi da se broj transakcija godišnje smanjio.

Geodetska uprava izdala je ovog tjedna polugodišnje izvješće u kojem naglašava manji broj transakcija i istovremeno stalni rast cijena kuća.

Trgovina nekretninama nastavljena je nakon zaustavljanja u svibnju i dosegla predepidemijski opseg već u srpnju. Unatoč manjem broju transakcija, cijene stambenih nekretnina zadržale su vrijednost, pa čak i porasle u sljedećim mjesecima. Proljetna epidemija stoga nije utjecala na trend rasta cijena stambenih nekretnina, trgovanje je zaustavljeno samo državnom obustavom rada.

Istodobno, kako se očekivalo, tržište komercijalnih nekretnina se smanjilo, koje se nakon proljetnog zatvaranja nije oporavilo u istoj mjeri kao tržište stanova. Broj izvršenih prodaja komercijalnih nekretnina ostao je ispod razine prije epidemije nakon ponovnog otvaranja, ističe se u izvješću. Za razliku od nekretnina, cijene takvih nekretnina također su više ili manje stagnirale u prvoj polovici godine.

Razdoblje nakon prvog vala epidemije pratio je optimizam, no nejasno je kako će tržište odgovoriti na trenutni val zaraza. Trajanje trenutnog drugog vala bit će pod velikim utjecajem na tržište nekretnina, ali istodobno će važnu ulogu imati i kupovna moć i kreditna sposobnost kućanstava i poduzeća.

Gurs ne očekuje iznenadnu krizu na tržištu nekretnina, jer bi cijene mogle padati nekoliko godina nakon prilagođavanja novim tržišnim uvjetima. Potonje se dogodilo i nakon krize 2008. godine, kada su cijene dosegle dno tek 2014. godine.

Tagovi: slovensko tržište nekretnina, tržište nekretnina u Sloveniji, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Končar EI prodaje zgradu u centru Beograda
PRODAJA
Končar EI prodaje zgradu u centru Beograda
ZAGREB - Končar EI objavio je prodaju zgrade u svom vlasništvu u samom centru Beograda, a javni poziv za prikupljanje ponuda traje do 21. prosinca.
Generali zakupio 2.500 četvornih metara poslovnog prostora u zagrebačkom Matrixu B
ZAKUP
Generali zakupio 2.500 četvornih metara poslovnog prostora u zagrebačkom Matrixu B
ZAGREB - GTC Group slavi još jedan uspjeh na tržištu Srednje i Istočne Europe jer je njen hrvatski ured potpisao ugovor o zakupu s Generalijem, međunarodnom osiguravajućom kompanijom, više od 2.500 kvadratnih metara modernog uredskog prostora u Matrixu B.
Umag: Hotel Kristal prodan u trećem pokušaju
PRODAJA
Umag: Hotel Kristal prodan u trećem pokušaju
UMAG - Nakon više od dvije godine otkako je bio na prodaju, umaški hotel Kristal je pronašao najpovoljnijeg kupca.
Umjesto stanova kupci u Zagrebu sve više traže kuće
PROMJENA TRENDA
Umjesto stanova kupci u Zagrebu sve više traže kuće
ZAGREB - U Zagrebu se sve više traže i kupuju kuće umjesto stanova, najčešće nekretnine na periferiji ili izvan grada, a najtraženiji kvart za kupnju stana Trešnjevka.
Supernova Grupa širi se na rumunjsko tržište
AKVIZICIJE
Supernova Grupa širi se na rumunjsko tržište
ZAGREB – Supernova Grupa, međunarodna kompanija sa sjedištem u Grazu, nakon Hrvatske i Slovenije, ušla je i na rumunjsko tržište akvizicijom shopping centra Jupiter City u Pitesti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE