GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski građevinari na mukama: Cijene sirovina lete u nebo, a nema ih dovoljno

Slovenski građevinari na mukama: Cijene sirovina lete u nebo, a nema ih dovoljno
MUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 19:21
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Renoviranje kuća, obnova stanova, novogradnja - gradnja u Sloveniji cvjeta. Među razlozima su i višak likvidne imovine investitora, a zbog prestanka proizvodnje tijekom epidemije sirovine su poskupjele, a njihova ponuda znatno zaostaje.

"Dobivamo tek toliko sirovina da ne moramo zaustaviti proizvodnju i udovoljiti potrebama kupaca. Problemi su u svim područjima, od toplinske izolacije ili bitumena do hidroizolacije", kaže za RTV Slovenije Gregor Krajnik, komercijalni direktor Fragmata TIM , vodećeg dobavljača širokog spektra proizvoda za toplinsku i hidroizolaciju, površinsko grijanje i pakiranje.

Mnogi obrtnici prijavljuju probleme čekajući opskrbu sirovinama; od parketa do cijevi, staklene vune i cementa, čije su cijene nebo porasle. Najskuplji proizvodi bili su od metala i čelika (između 40 i 50 posto), opeke / keramike / kamena i cementnih materijala (u prosjeku između deset i 30 posto), ojačano željezo za 20 posto, polimeri ili proizvodi od plastike između 10 i 15 posto, bitumenski proizvodi između pet i deset posto.

"Ako je sirovina za proizvodnju stiropora bila tisuću eura, danas je moramo kupiti za 2.000 eura", nastavlja Gregor Krajnik, koji dodaje da je prvi problem u isporuci skupljih sirovina danas likvidnost tvrtke, "jer morate imati više novca. Kupujete i imate vrlo dobru kreditnu ocjenu, prikladno ograničenje zajma od dobavljača da bi vam uopće dali robu. Ako vam je prije trebao milijun, sada vam trebaju dva. "

Drugo, nastavlja, ne mogu povećati cijenu proizvoda za 100 posto zbog skupljih sirovina, "jer se cijena proizvoda sastoji od izračuna energije, radne snage, promjenjivih fiksnih troškova", pa su bili prisiljeni smanjiti zarada.

Istodobno su cijene bakra u jednoj godini porasle za 84 posto, aluminija za 60 posto i željezne rude za 112 posto.

"Više cijene tih sirovina utječu na skuplje investicijske projekte, strojeve i uređaje, vozila", kaže Bojan Ivanc, voditelj analitike u Gospodarskoj komori Slovenije (GZS).

Najmanje što pretplatnici mogu poželjeti jest da zakopaju glavu u pijesak zbog nekog političkog pritiska, populističkog, da tako kažem, i ne reagiraju na te stvari

No, kašnjenja u opskrbi materijalom i sirovinama uglavnom su posljedica činjenice da su svjetska proizvodnja i industrija u potpunosti stali na dva ili tri mjeseca zbog epidemioloških mjera, uključujući automobil, za koji Fragmat proizvodi tehničke proizvode.

"Takav zastoj ne možete unijeti unutra za jedan dan ili mjesec, ali potreban vam je određeni vremenski period da proizvodite na brojeve koji mogu normalno poslovati", dodaje komercijalni direktor Fragmata, napominjući da je tvrtka dobro poslovala u ovo teško razdoblje za mnoge, uglavnom zbog gradnje i građevinskih radova.

"Ožujak i travanj bili su ludi, svi smo prodali i do 50 posto više nego prošle godine, ali veliki je razlog taj što su ljudi i tvrtke kupovali na zalihama jer su znali za nadmetanje. Zbog toga trenutno ima toliko posla."

Stručnjak za upravljanje imovinom Aleš Lokar iz tvrtke Generali Investments objašnjava situaciju kroz četiri čimbenika. Osim što su zemlje tiskale "ogromne količine novca podijeljene pojedincima i poduzećima tijekom protekle godine, taj je novac morao nekamo otići. Jedan dio otišao je u sirovine, a mnogi su ih ocijenili dobrom investicijom."

Uz poticajne mjere, investitori (od investicijskih fondova do banaka, mirovinskih fondova i pojedinaca) imali su višak likvidne imovine - pojednostavljeno rečeno previše novca u čarapi - da sada ulažu u kupnju nekretnina, "ali kao što znamo , izgradnja nekretnina zahtijeva veće količine materijala, od drveta do bakra za električne žice ".

Uz to, kao dio strukturnih mjera koje su vlade dobile za oporavak od epidemije, i europski i američki projekti usredotočili su se na infrastrukturu, "koja je opet glavni potrošač materijala. Dio toga također je na štetu zelenih energetskih ulaganja, u zelenu mobilnost ". Kako nastavlja Lokar, opskrba nije pratila veliku potražnju, a uz to su velike tvrtke koje se bave proizvodnjom sirovina, poput rudarstva, bile pod velikim pritiskom.

"S jedne strane, postoji percepcija da nisu ekološki prihvatljive tvrtke, a s druge strane, otvaranje novih mjesta za sirovine i rude bilo je posljednjih godina vrlo nepopularno. U Australiji, Kanadi i Južnoj Americi, vidjeli smo pobunu stanovnika protiv tih tvrtki. "

Uz to, Kina, koja ima 6 do 7% gospodarskog rasta, u to je vrijeme imala megalomanska ulaganja, a na američkom je tržištu došlo do pada u vađenju nafte.

"Sva su ova pitanja dovela do nedostatka proizvoda od čelika i bitumena povezanih s uljem, kao i svih energetski intenzivnih izvora energije. Američkom tržištu nedostaje građevinskog materijala, što će se nastaviti još neko vrijeme," objašnjava Gregor Ficko, direktor Komore za graditeljstvo i industriju građevinskih materijala (ZGIGM) pri Gospodarskoj komori Slovenije.

Portal primerjam.si, koji na prikupljenom mjestu nudi usluge i radove različitih izvođača, napravio je zanimljivu analizu utjecaja koronavirusa na potražnju za uslugama (uzorak od 141.551 podnesenih zahtjeva između siječnja 2019. i veljače 2021.). U drugom zaključavanju, prema njihovim podacima, najveća potražnja bila je za bagerima za iskop građevinskih jama (rast gotovo 50% u odnosu na usporedivo razdoblje godinu ranije), proizvođačima fasada (47% rast) i obnovom kuća (+ 45%).

Ističu da je bilo manje potražnje za obnovom kupaonica, parketom i podovima, ali u narednim mjesecima očekuju manji "bum" u pronalaženju raznih obrtnika i usluga, kako za domove tako i za tvrtke.

Tagovi: građevina, građevinski sektor, aluminij, bakar, Bojan Ivanc, slovenski građevinari, sirovine, željezo, čelik, bitumen, Gregor Krajnik, Fragmat TIM
PROČITAJ I OVO
Slovenske nekretnine poskupjele i u pandemijskoj 2020.
TREND
Slovenske nekretnine poskupjele i u pandemijskoj 2020.
LJUBLJANA - Promet nekretnina opao je u pandemijskoj 2020. godini, no cijene nekretnina nastavile su rasti.
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
RAST
Cijene nekretnina porasle najsnažnije u posljednja dva desetljeća
ZAGREB - Nekretnine u razvijenim državama su 10 posto precijenjene u odnosu na dugoročni prosjek što je najveća ekspanzija u 120 godina.
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
U FOKUSU
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
RIJEKA - Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine ovdje, i to ne samo u Opatiji, Krku, Crikvenici itd. nego je i u Rijeci sve više stranaca koji ulažu.
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
REKORDI
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde eura, što predstavlja njemački rekord, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE