GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske nekretnine poskupjele na početku godine

Slovenske nekretnine poskupjele na početku godine
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 10:16
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije

LJUBLJANA - U prvom tromjesečju cijene stambenih nekretnina u Sloveniji bile su u prosjeku 3,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju i 7,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Cijene novih stambenih nekretnina (novih stanova i novih obiteljskih kuća zajedno) u prvom su tromjesečju bile više za 7,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Cijene novih obiteljskih kuća i novih stanova porasle su drugi kvartal zaredom, ovaj put za 8,6 posto i sedam posto, objavio je danas statistički ured.

Cijene rabljenih stambenih nekretnina (rabljeni stanovi i kuće zajedno) porasle su u prosjeku za 2,9 posto na tromjesečnoj osnovi u cijeloj Sloveniji. Rabljeni stanovi bili su skuplji za 3,8 posto, a rabljene obiteljske kuće za 1,4 posto. Cijene rabljenih stanova najviše su porasle u Mariboru (za 4,6 posto) i Ljubljani (za 3,7 posto), dok su u ostatku Slovenije u prosjeku porasle za 3,6 posto.

Na godišnjoj su razini najviše porasle cijene novih stanova, za 13,1 posto. Uslijedile su cijene novih obiteljskih kuća (za 9,2 posto), rabljenih stanova (za 7,5 posto) i rabljenih obiteljskih kuća, koje su porasle za šest posto.

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u Sloveniji u prvom tromjesečju iznosila je 297 milijuna eura, nakon 330 milijuna eura u posljednjem tromjesečju prošle godine i 289 milijuna eura u prvom tromjesečju prošle godine.

Ukupan broj prodanih stambenih nekretnina pao je drugo tromjesečje uzastopno. Prodano je 2.538 stambenih nekretnina, oko 18 posto manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine, kada je prodano 3082.

Bilo je manje prodanih rabljenih polovnih stambenih nekretnina, 2.416 u ukupnom iznosu od 271 milijun eura.

Bilo je i manje prodanih novih stambenih nekretnina, 122, nakon što su u posljednjem tromjesečju prodana 132 nova stana. Međutim, nove stambene nekretnine prodane su za 37 posto više od prosjeka za 2020. godinu.

Unatoč padu broja prodaja novih stambenih nekretnina, obujam trgovine bio je veći za 14 posto na kvartalnoj razini zbog viših prodajnih cijena novih stambenih nekretnina i dosegnuo je 26 milijuna eura.

Tagovi: nekretnine u Sloveniji, slovenske nekretnine, tržište nekretnina u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra
PROMET NEKRETNINA
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra

BEOGRAD - Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u četvrtom kvartalu prošle godine bio je u Beogradu na vodi i iznosio je 8.754 evra, a za isti stan je dato i najviše novca - 1.426.888 evra, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o prometu nekretnina za poslednje lanjsko tromesečje.

Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
EAST GATE MALL SKOPJE
Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - ASURA Facility Management d.o.o.e.l. Skopje, članica hrvatske ASURA Grupe, potpisala je danas u Skopju Ugovor o uslugama upravljanja objektom EAST GATE MALL SKOPJE, najvećim shopping mallom ne samo u Sjevernoj Makedoniji, nego među najvećima i u Jugoistočnoj Europi.
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom
RAST
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u svibnju je bio 15,9 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na travanj manji za 0,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u srijedu (DZS).

Check24: Apartmani u Hrvatskoj drastično poskupjeli
USPOREDBE
Check24: Apartmani u Hrvatskoj drastično poskupjeli
BERLIN - Nagrađivani njemački portal Check24, koji se bavi usporedbom cijena, nedavno je objavio da su cijene smještaja ovog ljeta skočile u usporedbi s onima iz 2019.
Ministarstvo prostornog uređenja i dalje financira najamnine za stradale u potresu
JAVNI POZIV
Ministarstvo prostornog uređenja i dalje financira najamnine za stradale u potresu
ZAGREB - Ministarstvo prostornoga uređenja u utorak je objavilo javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE