GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada najavljuje do 100 milijuna eura godišnje za gradnju stanova za javni najam

Slovenska vlada najavljuje do 100 milijuna eura godišnje za gradnju stanova za javni najam
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2024 / 08:40
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Vlada će u četvrtak raspravljati o polazištima za zakon o sustavnom financiranju stanogradnje za javni najam. Pretpostavljaju da će se od 2025., sljedećih deset godina, za javnu najamnu gradnju godišnje izdvajati do 100 milijuna eura.

Sredstva sustava za izgradnju javnih najamnih stanova najavio je premijer Robert Golob prilikom obilaska izgradnje novih stanova na Zveznoj ulici u Ljubljani. Kako je rekao, prioritet će imati stanovi koje grade republički i općinski stambeni fondovi. Prema njegovim riječima, oni već danas raspolažu zemljištem i projektima, ali ne i resursom sustava.

"Usvajanjem ovih polazišta, a potom i zakonske regulative, mi ćemo iz prve prijeći u treću ili četvrtu brzinu, jer ćemo pod istim uvjetima financiranja moći financirati stanogradnju, gdje god za tu namjenu bude raspoloživo zemljište i projekti, a koji će biti u mogućnosti financirati stanogradnju. ", rekao je Golob.

Očekuje da će zakon biti pripremljen u najkraćem mogućem roku, a prema dinamici trebao bi se naći u DZ-u do kraja ove godine.

Simon Maljevac, ministar za solidarnu budućnost zadužen za stambenu politiku, naknadno je u izjavi za medije potvrđivanje polazišta za spomenuti sistemski zakon nazvao povijesnom prekretnicom u području javne politike najma stanova.

"Vjerujem da će to donijeti promjenu za ljude i postaviti temelje za novu stambenu politiku koju želimo voditi u Sloveniji", rekao je. Prema njegovim riječima, stambena politika time jasno dolazi u prvi plan državnih politika.

I Golob i Maljevac podsjetili su da je rješavanje stambenog problema uvršteno u koalicijski sporazum, te da se time bave od početka svog mandata.

"Do sada je u Sloveniji postojalo mnoštvo institucija – od republičkih do gradskih ili općinskih stambenih fondova – i svaka od njih dala je sve od sebe da riješi ovo goruće pitanje nedostatka javnih neprofitnih stanova. Obvezali smo se da sve te aktere povežemo u jedan zakonodavni okvir“, rekao je premijer.

Maljevac je naglasio da će sredstva za tu namjenu nedvojbeno biti osigurana iduće godine, no još se ne zna odakle će ih država crpiti.

"Dogovor je da sredstva postoje i bit će na raspolaganju. Hoće li izvor biti proračunska sredstva ili nešto drugo, vidjet ćemo", dodao je.

Jedan od važnih koraka prema novim javnim najamnim stanovima je dokapitalizacija Stambenog fonda Republike Slovenije. Prošle godine Vlada ga je dokapitalizirala s 25,5 milijuna eura, au četvrtak se očekuje potvrda još jedne dokapitalizacije u istom iznosu, rekao je Maljevac. Golob je dodao da će to omogućiti početak projekata prije usvajanja zakona.

Ministar za solidarnu budućnost uvjerena je da je do kraja mandata ove Vlade moguće ostvariti cilj o pokretanju izgradnje 5000 javnih stanova za najam. "Gotovo polovica njih je već u izgradnji", naglasio je.

"Ovo je ambiciozan plan koji se nitko nikada nije usudio postaviti, nitko se nije usudio svake godine staviti na stol do 100 milijuna eura godišnje. Mi smo to napravili i vjerujem da je to najbolja poruka mladima u Sloveniji da će moći dobiti pristupačne stanove", dodao je premijer.

Tagovi: STANOVI, SOLIDARNA GRADNJA, JAVNI NAJAM, STANOGRADNJA, GRAĐEVINA
PROČITAJ I OVO
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
ZAGREB - O visokim cijenama nekretnina i paradoksu da unatoč padu prometa cijene ne padaju, za središnji Dnevnik HRT-a govorio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
LOŠ TREND
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
BERLIN - Njemačka stanogradnja nikako ne izlazi iz dubokog zastoja - statistika od četvrtka pokazuje da broj zahtjeva za gradnju tone i moguće je da će godina biti rekordno niska.
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE