GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom kvartalu ove godine cijene stambenih nekretnina u Sloveniji bile su u prosjeku 1,1 posto više nego u prethodnom kvartalu i 5,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme, prodaja, posebno rabljenih nekretnina, naglo je pala.

Cijene novih stambenih nekretnina bile su u prosjeku 0,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju, a cijene novih stambenih kuća veće su za 0,4 posto, a cijene novih obiteljskih kuća porasle su za pet posto nakon rasta u prethodnom tromjesečju. smanjen za 0,9 posto, objavio je Državni ured za statistiku. Cijene rabljene stambene imovine povećale su se u prosjeku za 1,2 posto na kvartalnoj razini. Cijene rabljenih stanova porasle su za 1,4 posto, a rabljene obiteljske kuće za 0,7 posto.

U odnosu na prethodno tromjesečje, rabljeni stanovi u općini Ljubljana porasli su za 0,9 posto, dok su rabljeni stanovi izvan Ljubljane porasli za 1,8 posto. "Tromjesečno su te cijene rasle od 2016. godine, a od tada njihova prosječna cijena porasla je 36 posto", kažu u statističkom uredu. U prvom kvartalu ove godine povećane su i cijene rabljenih stanova u općini Maribor (za 0,1 posto). Cijene rabljenih stanova u ostatku Slovenije, osim općina Ljubljana i Maribor, porasle su za 2,1 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na prvi kvartal prošle godine, cijene nekretnina rasle su za 5,5 posto. Cijene novih stambenih nekretnina porasle su za 1,1 posto, dok su cijene novih stanova pale za 2,1 posto, a nove kuće za 6,3 posto. Rabljene stambene nekretnine u prosjeku su na godišnjoj razini porasle u prosjeku za 5,7 posto. Stanovi rabljeni u prodaji bili su skuplji za 5,8 posto, dok su u općini Ljubljana za 4,7 posto, a u ostatku Slovenije (bez općine Ljubljana) za 6,5 posto. U mariborskoj općini bili su 1,8 posto skuplji. U ostatku Slovenije (bez općina Ljubljana i Maribor) porasle su za 5,3 posto.

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u prvom tromjesečju bila je 289 milijuna eura, što je 70 milijuna eura manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine i barem nakon trećeg tromjesečja 2018., kada je vrijednost transakcija bila 278 milijuna eura. Broj prodaje rabljenih nekretnina bio je najmanji u posljednjih pet godina. Prodano je 2.771 rabljenih stambenih objekata, a ukupna vrijednost prodaje bila je 275 milijuna, što je šest milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvom tromjesečju ove godine prodano je 1.764 rabljenih stanova, ukupne vrijednosti 173 milijuna eura. Prodano je 1017 rabljenih obiteljskih kuća, što je najmanje u posljednje četiri godine, a ukupna vrijednost te prodaje iznosila je 102 milijuna eura. Prodano je 76 novih stambenih objekata, što je za 31 manje nego u posljednjem kvartalu prošle godine. Ukupna prodaja iznosila je 14 milijuna eura, što je u odnosu na 18 milijuna eura četvrtine ranije.

Tagovi: tržište nekretnina, tržište nekretnina u Sloveniji, Ljubljana, stanovi, rabljeni stanovi, Maribor
PROČITAJ I OVO
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
TREND
Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina
ZAGREB - U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju 2020. cijena stambenih nekretnina porasle 9,1 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je snažniji rast od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
POMOĆ
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
MADRID - Španjolska vlada sprema se produljiti mjere kojima nastoji smanjiti financijski teret za podstanare i socijalno ugrožene kupce stambenih nekretnina u vrijeme koronakrize, rekli su vladini izvori za Reuters.
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
PROJEKTI
Rastoder će obnoviti hotel Bellevue u parku Tivoli
LJUBLJANA - Tvrtka Rastoder priprema se za početak radova na rušenju u sklopu projekta obnove raspadnutog bivšeg hotela Bellevue na padini Šišenskog brda na rubu ljubljanskog parka Tivoli, rečeno je za STA.
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
PRODAJA
Luka Rajić rasprodaje nekretnine u Zagrebu
ZAGREB - Jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika, Luka Rajić sa švicarskom adresom, prodao je nedavno svoj atraktivan stan u zagrebačkom Ban centru u Ulici Augusta Cesarca poznatom nogometašu svjetske klase Mateu Kovačiću, igraču londonskog kluba Chelsea za, vjerojatno, oko dva milijuna eura.
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
OBNOVA
Dvorac Erdödy dobiva novi sjaj, odobreno 49,5 milijuna kuna
JASTREBARSKO - Gradu Jastrebarskom, temeljem potpisanog Ugovora, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 49.503.626,59 kuna za projekt „Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE