GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom kvartalu ove godine cijene stambenih nekretnina u Sloveniji bile su u prosjeku 1,1 posto više nego u prethodnom kvartalu i 5,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme, prodaja, posebno rabljenih nekretnina, naglo je pala.

Cijene novih stambenih nekretnina bile su u prosjeku 0,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju, a cijene novih stambenih kuća veće su za 0,4 posto, a cijene novih obiteljskih kuća porasle su za pet posto nakon rasta u prethodnom tromjesečju. smanjen za 0,9 posto, objavio je Državni ured za statistiku. Cijene rabljene stambene imovine povećale su se u prosjeku za 1,2 posto na kvartalnoj razini. Cijene rabljenih stanova porasle su za 1,4 posto, a rabljene obiteljske kuće za 0,7 posto.

U odnosu na prethodno tromjesečje, rabljeni stanovi u općini Ljubljana porasli su za 0,9 posto, dok su rabljeni stanovi izvan Ljubljane porasli za 1,8 posto. "Tromjesečno su te cijene rasle od 2016. godine, a od tada njihova prosječna cijena porasla je 36 posto", kažu u statističkom uredu. U prvom kvartalu ove godine povećane su i cijene rabljenih stanova u općini Maribor (za 0,1 posto). Cijene rabljenih stanova u ostatku Slovenije, osim općina Ljubljana i Maribor, porasle su za 2,1 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na prvi kvartal prošle godine, cijene nekretnina rasle su za 5,5 posto. Cijene novih stambenih nekretnina porasle su za 1,1 posto, dok su cijene novih stanova pale za 2,1 posto, a nove kuće za 6,3 posto. Rabljene stambene nekretnine u prosjeku su na godišnjoj razini porasle u prosjeku za 5,7 posto. Stanovi rabljeni u prodaji bili su skuplji za 5,8 posto, dok su u općini Ljubljana za 4,7 posto, a u ostatku Slovenije (bez općine Ljubljana) za 6,5 posto. U mariborskoj općini bili su 1,8 posto skuplji. U ostatku Slovenije (bez općina Ljubljana i Maribor) porasle su za 5,3 posto.

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u prvom tromjesečju bila je 289 milijuna eura, što je 70 milijuna eura manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine i barem nakon trećeg tromjesečja 2018., kada je vrijednost transakcija bila 278 milijuna eura. Broj prodaje rabljenih nekretnina bio je najmanji u posljednjih pet godina. Prodano je 2.771 rabljenih stambenih objekata, a ukupna vrijednost prodaje bila je 275 milijuna, što je šest milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvom tromjesečju ove godine prodano je 1.764 rabljenih stanova, ukupne vrijednosti 173 milijuna eura. Prodano je 1017 rabljenih obiteljskih kuća, što je najmanje u posljednje četiri godine, a ukupna vrijednost te prodaje iznosila je 102 milijuna eura. Prodano je 76 novih stambenih objekata, što je za 31 manje nego u posljednjem kvartalu prošle godine. Ukupna prodaja iznosila je 14 milijuna eura, što je u odnosu na 18 milijuna eura četvrtine ranije.

Tagovi: tržište nekretnina, tržište nekretnina u Sloveniji, Ljubljana, stanovi, rabljeni stanovi, Maribor
PROČITAJ I OVO
Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca
TREND
Udvostručen broj kupljenih vikendica u Srbiji u poslednja tri meseca
BEOGRAD - Tražnja za vikendicama ne jenjava. Trend koji je započeo tokom korone, nastavljen je i posle vanrednog stanja, pa se beleži još veći promet tokom jula, avgusta i septembra ove godine.
Građevinski sektor: Stvaranje dodane vrijednosti najveća mana hrvatskih kompanija
MANE
Građevinski sektor: Stvaranje dodane vrijednosti najveća mana hrvatskih kompanija
ZAGREB - Trend postupnog oporavka hrvatskih građevinara, devastiranih u doba recesije 2009. - 2014., nastavljen je u prvoj polovici ove godine, pokazuje analiza koju je objavio Ekonomski institut Zagreb.
Čak 85 posto hrvatskih kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojoj žive
VIŠE NEGO U EU
Čak 85 posto hrvatskih kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojoj žive
ZAGREB - Prosječna vrijednost neto imovine kućanstava u Hrvatskoj iznosi 107 tisuća eura, a 85 posto kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojoj žive, što je znatno više nego u drugim članicama Europske unije, pokazuje analiza stručnjakinje Instituta za javne financije Marine Kunovac.
Evo kako da kupite stan bez novca za učešće
KUPOVINA STANA
Evo kako da kupite stan bez novca za učešće
BEOGRAD - Podizanje kredita je u većini slučajeva sastavni deo kupovine stana u našoj zemlji. Nakon odluke o potencijalnoj kupovini stana i dizanju kredita dolazi i najteža faza – učešće, pa osobe koje ne mogu da obezbede početni kapital odustaju od kupovine nekretnine.
Obujam građevinskih radova u kolovozu 3,4 posto veći nego lani
RAST
Obujam građevinskih radova u kolovozu 3,4 posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u kolovozu bio je 3,4 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u odnosu na srpanj manji je za 0,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE