GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom kvartalu ove godine cijene stambenih nekretnina u Sloveniji bile su u prosjeku 1,1 posto više nego u prethodnom kvartalu i 5,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme, prodaja, posebno rabljenih nekretnina, naglo je pala.

Cijene novih stambenih nekretnina bile su u prosjeku 0,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju, a cijene novih stambenih kuća veće su za 0,4 posto, a cijene novih obiteljskih kuća porasle su za pet posto nakon rasta u prethodnom tromjesečju. smanjen za 0,9 posto, objavio je Državni ured za statistiku. Cijene rabljene stambene imovine povećale su se u prosjeku za 1,2 posto na kvartalnoj razini. Cijene rabljenih stanova porasle su za 1,4 posto, a rabljene obiteljske kuće za 0,7 posto.

U odnosu na prethodno tromjesečje, rabljeni stanovi u općini Ljubljana porasli su za 0,9 posto, dok su rabljeni stanovi izvan Ljubljane porasli za 1,8 posto. "Tromjesečno su te cijene rasle od 2016. godine, a od tada njihova prosječna cijena porasla je 36 posto", kažu u statističkom uredu. U prvom kvartalu ove godine povećane su i cijene rabljenih stanova u općini Maribor (za 0,1 posto). Cijene rabljenih stanova u ostatku Slovenije, osim općina Ljubljana i Maribor, porasle su za 2,1 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na prvi kvartal prošle godine, cijene nekretnina rasle su za 5,5 posto. Cijene novih stambenih nekretnina porasle su za 1,1 posto, dok su cijene novih stanova pale za 2,1 posto, a nove kuće za 6,3 posto. Rabljene stambene nekretnine u prosjeku su na godišnjoj razini porasle u prosjeku za 5,7 posto. Stanovi rabljeni u prodaji bili su skuplji za 5,8 posto, dok su u općini Ljubljana za 4,7 posto, a u ostatku Slovenije (bez općine Ljubljana) za 6,5 posto. U mariborskoj općini bili su 1,8 posto skuplji. U ostatku Slovenije (bez općina Ljubljana i Maribor) porasle su za 5,3 posto.

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u prvom tromjesečju bila je 289 milijuna eura, što je 70 milijuna eura manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine i barem nakon trećeg tromjesečja 2018., kada je vrijednost transakcija bila 278 milijuna eura. Broj prodaje rabljenih nekretnina bio je najmanji u posljednjih pet godina. Prodano je 2.771 rabljenih stambenih objekata, a ukupna vrijednost prodaje bila je 275 milijuna, što je šest milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvom tromjesečju ove godine prodano je 1.764 rabljenih stanova, ukupne vrijednosti 173 milijuna eura. Prodano je 1017 rabljenih obiteljskih kuća, što je najmanje u posljednje četiri godine, a ukupna vrijednost te prodaje iznosila je 102 milijuna eura. Prodano je 76 novih stambenih objekata, što je za 31 manje nego u posljednjem kvartalu prošle godine. Ukupna prodaja iznosila je 14 milijuna eura, što je u odnosu na 18 milijuna eura četvrtine ranije.

Tagovi: tržište nekretnina, tržište nekretnina u Sloveniji, Ljubljana, stanovi, rabljeni stanovi, Maribor
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE