GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.

Slovenija: U prvom kvartalu prodano najmanje nekretnina od 2015.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom kvartalu ove godine cijene stambenih nekretnina u Sloveniji bile su u prosjeku 1,1 posto više nego u prethodnom kvartalu i 5,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme, prodaja, posebno rabljenih nekretnina, naglo je pala.

Cijene novih stambenih nekretnina bile su u prosjeku 0,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju, a cijene novih stambenih kuća veće su za 0,4 posto, a cijene novih obiteljskih kuća porasle su za pet posto nakon rasta u prethodnom tromjesečju. smanjen za 0,9 posto, objavio je Državni ured za statistiku. Cijene rabljene stambene imovine povećale su se u prosjeku za 1,2 posto na kvartalnoj razini. Cijene rabljenih stanova porasle su za 1,4 posto, a rabljene obiteljske kuće za 0,7 posto.

U odnosu na prethodno tromjesečje, rabljeni stanovi u općini Ljubljana porasli su za 0,9 posto, dok su rabljeni stanovi izvan Ljubljane porasli za 1,8 posto. "Tromjesečno su te cijene rasle od 2016. godine, a od tada njihova prosječna cijena porasla je 36 posto", kažu u statističkom uredu. U prvom kvartalu ove godine povećane su i cijene rabljenih stanova u općini Maribor (za 0,1 posto). Cijene rabljenih stanova u ostatku Slovenije, osim općina Ljubljana i Maribor, porasle su za 2,1 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na prvi kvartal prošle godine, cijene nekretnina rasle su za 5,5 posto. Cijene novih stambenih nekretnina porasle su za 1,1 posto, dok su cijene novih stanova pale za 2,1 posto, a nove kuće za 6,3 posto. Rabljene stambene nekretnine u prosjeku su na godišnjoj razini porasle u prosjeku za 5,7 posto. Stanovi rabljeni u prodaji bili su skuplji za 5,8 posto, dok su u općini Ljubljana za 4,7 posto, a u ostatku Slovenije (bez općine Ljubljana) za 6,5 posto. U mariborskoj općini bili su 1,8 posto skuplji. U ostatku Slovenije (bez općina Ljubljana i Maribor) porasle su za 5,3 posto.

Ukupna vrijednost svih prodanih stambenih nekretnina u prvom tromjesečju bila je 289 milijuna eura, što je 70 milijuna eura manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine i barem nakon trećeg tromjesečja 2018., kada je vrijednost transakcija bila 278 milijuna eura. Broj prodaje rabljenih nekretnina bio je najmanji u posljednjih pet godina. Prodano je 2.771 rabljenih stambenih objekata, a ukupna vrijednost prodaje bila je 275 milijuna, što je šest milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvom tromjesečju ove godine prodano je 1.764 rabljenih stanova, ukupne vrijednosti 173 milijuna eura. Prodano je 1017 rabljenih obiteljskih kuća, što je najmanje u posljednje četiri godine, a ukupna vrijednost te prodaje iznosila je 102 milijuna eura. Prodano je 76 novih stambenih objekata, što je za 31 manje nego u posljednjem kvartalu prošle godine. Ukupna prodaja iznosila je 14 milijuna eura, što je u odnosu na 18 milijuna eura četvrtine ranije.

Tagovi: tržište nekretnina, tržište nekretnina u Sloveniji, Ljubljana, stanovi, rabljeni stanovi, Maribor
PROČITAJ I OVO
Za dvije godine prvi hotel brenda InterContinental u Crnoj Gori
HOTELI
Za dvije godine prvi hotel brenda InterContinental u Crnoj Gori
PODGORICA - InterContinental je jedan od najvećih svjetskih hotelskih luksuznih brendova i ove godine slavi 75 godina postojanja.
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
PREGLED
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
RIM - Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u financijsko stanje svojih nekretnina kojih posjeduje više od 5000, u nastojanju da njegovo poslovanje bude transparentnije.
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
GRAĐEVINA
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova zadržao je u svibnju dvoznamenkastu godišnju stopu rasta treći mjesec za redom koja je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, iznosila 15,9%.
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra
PROMET NEKRETNINA
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra

BEOGRAD - Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u četvrtom kvartalu prošle godine bio je u Beogradu na vodi i iznosio je 8.754 evra, a za isti stan je dato i najviše novca - 1.426.888 evra, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o prometu nekretnina za poslednje lanjsko tromesečje.

Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
EAST GATE MALL SKOPJE
Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - ASURA Facility Management d.o.o.e.l. Skopje, članica hrvatske ASURA Grupe, potpisala je danas u Skopju Ugovor o uslugama upravljanja objektom EAST GATE MALL SKOPJE, najvećim shopping mallom ne samo u Sjevernoj Makedoniji, nego među najvećima i u Jugoistočnoj Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE