GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova

Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
STANOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2024 / 12:25
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Sloveniji se lani gradilo oko 14.100 stanova, od kojih je do kraja godine završeno oko 4.900 stanova. 15 posto više nego lani.

U jednostambenim zgradama izgrađeno je šest posto manje stanova, a u višestambenim zgradama 43 posto više, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Lani su završene 8.022 zgrade, odn šest posto manje nego prošle godine. Broj dovršenih stambenih zgrada manji je za dva posto, a broj nestambenih zgrada za osam posto.

Ukupna površina svih dovršenih objekata iznosila je nešto više od dva milijuna četvornih metara odn jedan posto više nego godinu prije. Površina završenih stambenih zgrada porasla je za tri posto, dok je površina nestambenih zgrada ostala gotovo ista. Nedovršeno je ostalo 13.570 zgrada, od čega 52 posto stambenih i 48 posto nestambenih.


Fizičke osobe izgradile su 6.910 objekata ukupne površine od gotovo milijun četvornih metara, a pravne osobe 1.112 objekata ukupne površine nešto više od milijun četvornih metara. Promatrajući površinu zgrada, fizičke osobe najviše su ulagale u gradnju obiteljskih zgrada (51 posto površine), zatim poljoprivrednih građevina (23 posto) i garažnih zgrada (8 posto). Pravne osobe najviše su sredstava izdvojile za izgradnju trostambenih i višestambenih zgrada (21 posto površine), industrijskih zgrada (18 posto) te spremnika, silosa i skladišta (15 posto).

Lani je izgrađeno 14.130 stanova, od čega je do kraja godine završeno njih 4.919, što je 15 posto više nego godinu prije. U jednostambenim zgradama dovršeno je 2.313 stanova, odn šest posto manje, a u višestambenim zgradama 2339 stanova odn za 43 posto više. Izgrađeno je 267 stanova u zgradama za posebne društvene skupine i nestambenim zgradama.

Površina svih završenih stanova iznosila je prosječno 121 četvorni metar (132 četvorna metra u 2022.), površina stanova u jednostambenim zgradama 166 četvornih metara (isto kao i 2022.), a površina stanovi u višestambenim zgradama 82 četvorna metra (2022. 90 četvornih metara).

U jednostambenim zgradama najviše je peterosobnih i višesobnih stanova, au višestambenim zgradama trosobnih stanova. 68 posto svih stanova izgradile su fizičke osobe, a 26 posto dovršeno je do kraja prošle godine. Preostale stanove izgradile su pravne osobe; Ispunilo ih je 53 posto.

Najviše stanova dovršeno je u srednjoslovenskoj (27 posto svih dovršenih stanova) i podravskoj statističkoj regiji (18 posto), a najmanje u zasavskoj (manje od jedan posto). Na općinskoj razini najveći broj stanova dovršen je u općini Ljubljana (797), zatim Novo mesto (282) i Maribor (163).

Tagovi: stanovi, stanogradnja, nekretnine, slovenija
PROČITAJ I OVO
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
ZAGREB - O visokim cijenama nekretnina i paradoksu da unatoč padu prometa cijene ne padaju, za središnji Dnevnik HRT-a govorio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
LOŠ TREND
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
BERLIN - Njemačka stanogradnja nikako ne izlazi iz dubokog zastoja - statistika od četvrtka pokazuje da broj zahtjeva za gradnju tone i moguće je da će godina biti rekordno niska.
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE