GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci s nekretninama u Hrvatskoj na ustavnom sudu zbog restrikcija na granici

Slovenci s nekretninama u Hrvatskoj na ustavnom sudu zbog restrikcija na granici
USTAVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 18:05
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski državljani koji u Hrvatskoj imaju nekretnine pokrenuli su postupak provjere ustavnosti i zakonitosti vladine odluke zbog koje ne mogu iz Slovenije u Hrvatsku.

Uz 11-dnevno zatvaranje zbog jačanja epidemije covida-19, koje stupa na snagu od četvrtka, slovenska vlada je donijela i odluku o vrlo strogim uvjetima za ulazak u Sloveniju ili izlazak iz zemlje u destinacije s "crvene" epidemiološke liste, na kojoj su i sve četiri Sloveniji susjedne države. Uz zabranu odlaska u rizične zemlje najavljena je stroga kontrola na granici i izricanje kazni.

Prijedlog da se ispita ustavnost takve odluke, koju vlada argumentira epidemiološkom situacijom, pozivajući se na zakon o zaraznim bolestima kao na pravno uporište, podnio je ustavnom sudu odvjetnik Matjaž Šaloven u ime građanske inicijative "Vlasnici nekretnina u Republici Hrvatskoj - otvorite nam granice".

U izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA on je kazao da se zabranom prelaska granice vlasnicima nekretnina i plovila u Hrvatskoj krši ustavno pravo na slobodu kretanja te na uživanje vlasničkih prava.

Inicijativa građana priložila je zato, uz svoj prijedlog ustavnom sudu, peticiju s 3500 potpisa, u kojoj traže slobodan pristup svojim nekretninama i plovilima u Hrvatskoj, kako bi ih mogli održavati i koristiti i u vrijeme epidemije.
U njoj navode da vlasnike nekretnina i plovila u susjednoj državi nije moguće tretirati kao turiste jer vlasnička prava uključuju i dužnosti kao što su održavanje te plaćanje poreza, doprinosa i naknada, te da zato nije opravdano da im se pristup imovini svaki put uvjetuje dokumentiranim dokazima o testiranju ili određivanjem obvezne karantene.

Tvrde da su inicijativu za preispitivanje ustavnosti i zakonitosti odluke podnijeli i u "širem javnom interesu", te da u Hrvatskoj nekretninu ili plovilo ima desetak tisuća slovenskih državljana kojima vlada restrikcijama na granici krši njihova prava.
U Sloveniju se sada može ući samo s negativnim PCR testom, osim za vlasnike zemlje u malograničnom pojasu koji se moraju vratiti u roku deset sati, diplomate i neke druge kategorije.
Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je da je odluka o zabrani napuštanja Slovenije donesena najviše zbog "lošeg stanja" s rastom epidemije u državama zapadnog Balkana, posebno BiH, Srbiji i Makedoniji, kako državljani tih država koji u Sloveniji imaju stalno ili privremeno boravište ne bi odlazili u te zemlje, te na povratku izazivali veći rizik širenja virusa u vrijeme uskrsnih praznika.
Hojs tvrdi da se ne radi o kršenju ustavno zajamčenih prava i slobode kretanja jer takvu zabranu u slučajevima zdravstvene opasnosti predviđa i zakon o zaraznim bolestima, pa će granična policija putnike na to upozoravati i vraćati ih s granice, a bude li potrebno i novčano ih kažnjavati.

Tagovi: Slovenci s nekretninama u Hrvatskoj, Ustavni sud Slovenije
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE